Com poden les pimes impulsar la seva transformació digital gràcies al Fons de Recuperació Europeu? | EDE
movi-image-cincodias-pymes-impulsar-transformacion-digit-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Com poden les pimes impulsar la seva transformació digital gràcies al Fons de Recuperació Europeu?

Fri Aug 06 10:55:31 CEST 2021

L'estructura i la manca de recursos de les petites empreses dificulta sovint el seu accés a les subvencions

L'esclat de la crisi de la COVID-19 ha posat de manifest que la manca de transformació digital de les petites i mitjanes empreses (pimes) espanyoles és una de les seves debilitats.

Els experts, però, subratllen que el Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, suposa una oportunitat única per omplir aquesta llacuna i enfortir el teixit productiu espanyol, de què les pimes en constitueixen la majoria. Sabran aprofitar-la?

El 99,8 % de les companyies espanyoles són pimes. D'elles, només el 14 % tenia un pla de digitalització abans de l'inici de la pandèmia, segons dades de la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme). El secretari general de la patronal, Luis Aribayos, assegura que, si es comptabilitzessin només les microempreses, és a dir, aquelles que tenen menys de 10 treballadors, la proporció seria notablement inferior.

Segons l'Índex de l'Economia i la Societat Digitals elaborat per la Comissió Europea, «Espanya ha perdut puntuació en la dimensió vinculada a la Integració de Tecnologia Digital per part de les empreses, situant-se just per sota de la mitjana i passant a ocupar el tretzè lloc al ranking europeu», subratlla Erik Rigola, consultor de Màrqueting i Estratègia Digital a RocaSalvatella, qui participarà en el webinar Fons Next Generation EU:  Com poden beneficiar-se les pimes del pla de digitalització?, organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell. En l'àmbit de les pimes, això es reflecteix en el fet que «tan sols el 29 % de les pimes té presència a xarxes socials o que només el 19 % d'elles realitza vendes en línia». 

La digitalització, clau

No obstant això, després de la irrupció de la COVID-19, «l'esforç per començar a utilitzar la comunicació digital, les videoconferències o l'emmagatzematge en el núvol ha estat notori», defensa Aribayos. Aquesta adaptació a les noves tecnologies ha constatat que «la digitalització és un instrument clau per reforçar la capacitat de resiliència de les empreses i permet mantenir o reactivar ràpidament l'activitat d’aquestes», assegura Rigola.

«Tot i això, les pimes s'han adaptat d'una forma menys satisfactòria, sobretot en aspectes crítics com ara la ciberseguretat».

Tant és així que, a finals de març de l'any passat, només el 5,44 % de les empreses enquestades per la patronal es plantejava invertir en tecnologia per fer front a la situació provocada per la crisi sanitària, molt per darrere d'altres mesures com en el teletreball (48,04 %).

Amb aquestes premisses, el Fons de Recuperació Europeu podria constituir l’oportunitat per fer front a l'impacte de la crisi i també l'ocasió perfecta perquè les pimes aprofitin l'impuls de les noves tecnologies. Dels prop de 70.000 milions d'euros que Espanya espera rebre procedents d'Europa en els cinc anys vinents per transformar l'economia del país, «el sector empresarial opta a més de 50.000 milions», calcula Javier Robledo, consultor sènior i expert del Fons de Recuperació Europeu a la consultora Zabala Innovation. En la seva opinió, les pimes seran les protagonistes en aquest procés de transformació i, per finançar la seva digitalització, «podrien arribar a accedir a uns 15.000 milions d'euros».

Per la seva banda, el secretari general de Cepyme és més conservador, i apunta que, «per ara, les pimes podran accedir a 4.000 milions d'euros», dels quals la major part (uns 3.000 milions d'euros) es distribuirà a través del Programa Digital Toolkit, l'objectiu del qual és fomentar l'adopció de solucions digitals bàsiques per part de les pimes i les microempreses i dels treballadors autònoms.

En concret, tal com detalla el consultor de Màrqueting i Estratègia Digital a RocaSalvatella, aquest programa abordarà solucions digitals per impulsar tres àmbits: el màrqueting digital, el comerç electrònic i l’administració digital de les empreses.

Apunta't al webinar Fons Next Generation EU: Com poden beneficiar-se les pimes del pla de digitalització? amb Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell i Erik Rigola, consultor de Màrqueting i Estratègia Digital a RocaSalvatella, organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell. Quan: 29 de juny a les 9:30 h.

Els detalls d'aquest programa s'abordaran al webinar Fons Next Generation EU: Com poden beneficiar-se les pimes del pla de digitalització?, organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell.

Canvi cultural

Per a Rigola, amb aquests fons no es tracta només d'implementar tecnologies, sinó també de «fomentar el canvi cultural i la capacitació dels equips de treball perquè aquests tinguin les habilitats adequades per avançar amb la digitalització de processos».

En la seva opinió, és imprescindible i prioritari que «els directius o propietaris de les pimes entenguin de què s'està parlant, d'una banda, per assegurar que les propostes de col·laboradors externs realment compleixen amb les necessitats de l'empresa i, de l'altra, fomentar aquest coneixement i implementació de projectes digitalitzadors a tots els nivells organitzatius». 

Malgrat valorar molt positivament l'aprovació per part de la Comissió Europea del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTP) espanyol i a l'espera que el Consell d'Afers Econòmics i Financers de la Unió Europea (ECOFIN) faci el mateix a mitjans de juliol, Aribayos apunta que els ajuts poden semblar molt quantiosos, però, en realitat, han de cobrir la necessitat de moltes empreses i, a més, poden «ser un fracàs si no arriben».

Sobre el paper, el PRTR desplega una àmplia bateria d'actuacions dirigides a les pimes. «El component 13 del pla està específicament dirigit a impulsar el creixement, la digitalització i la innovació de les pimes, així com la seva internacionalització», detalla Natán Díaz, soci responsable de Sector públic, Infraestructures i Transports per a Consulting Corporates de la consultora KPMG. «Altres apartats recullen accions complementàries, com ara la formació de pimes en competències digitals prevista en el component 19 o els bons de connectivitat per a aquest tipus d'empreses, en el component 15», afegeix.

Accés a ajuts

No obstant això, un dels temes que més preocupen als experts és com facilitar a aquestes empreses l'accés a aquests ajuts. «Bé és cert que alguns programes estrella com ara els macroprojectes tractors o els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) estaran liderats per grans grups empresarials que assumiran inversions milionàries», admet Robledo.  

«El Govern, però, ha inclòs com a requisit la participació d’almenys un 40 % de pimes en aquests PERTE, amb l'objectiu de garantir la seva presència a la recuperació del teixit empresarial», subratlla.

Per als experts, tot i que s'estan fent passos en la direcció correcta, són insuficients, ja que encara falta molta informació. A les pimes «hi ha un cert desconeixement de les partides disponibles i d'on s'enfoquen», assenyala Cristobal Álvarez, professor de Màrqueting Digital i Online de l'escola de negocis ESIC Business & Marketing School. «Fins ara, entre les pimes hi ha una sensació generalitzada de desinformació sobre com es poden veure beneficiades pels ajuts europeus», coincideix Robledo. D'aquesta manera, només el 33 % dels enquestats en l'àmbit de la mitjana empresa espanyola assegura conèixer el procediment per accedir-hi i estar preparat per a sol·licitar-les, segons un informe de la consultora Grant Thornton.

Álvarez assenyala que també hi ha certs procediments administratius «que s'haurien de simplificar». L'Administració, a més, podria «promoure accions divulgatives d'informació dirigides a les pimes, desenvolupar eines de comunicació i participació entre institucions i organismes públics i empreses privades, tant grans com petites, dissenyar convocatòries de projectes cooperatius liderats per pimes o formar part de clústers per fomentar el diàleg entre companyies d'aquest tipus», suggereix Robledo.

Pel que fa a la feina que haurien de fer les pimes, Álvarez destaca la importància de «dissenyar bé els programes de digitalització i, sobre aquesta base, detectar necessitats i recursos associats». Tot això, però, «exigeix metodologia, adequació i temps, una cosa que a moltes pimes els falta», recalca.

Un cop obtingut l'assessorament sobre els ajuts, l'èxit d'un projecte dins del Pla de Recuperació dependrà de si aquest compleix algunes característiques fonamentals. En primer lloc, haurà de «respondre als quatre objectius transversals del Pla: una Espanya més verda, digital, cohesionada i igualitària», explica Robledo. A més, haurà de posar en valor «la col·laboració entre els sectors públic i privat, perquè es tracta d'un projecte de país que requereix la participació de totes les administracions públiques, els agents econòmics i el conjunt de la societat», afegeix. Finalment, els projectes que es beneficiïn d'aquests ajuts hauran de «promoure l'ocupació de qualitat», conclou.

Accedeix aquí al simulador de Banc Sabadell que permet quantificar els ajuts

 

 

Fotografía de Surface en Unsplash
-Temes relacionats-
up