Com pots aïllar tèrmicament la teva llar? | EDE
movi-image-aislar-termicamente-hogar-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
2 min del teu temps

Com pots aïllar tèrmicament la teva llar?

Fri Oct 04 12:19:27 CEST 2019

Ja és hivern i les onades de fred han arribat i sembla que no marxaran les setmanes vinents, amb mitjanes de tot just 7,6 graus, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). D’una manera inversament proporcional a les temperatures, la factura de la llum no fa sinó créixer. De fet, segons dades de la consultora ASE, la llum pujarà l’any 2019 un 8% respecte al 2018, que va ser l’any més car des del 1998. Així doncs, és convenient trobar solucions que contribueixin a mantenir la factura a ratlla, especialment gràcies a l’aïllament tèrmic de la llar. Les finestres, portes i terres poden ajudar-nos en aquesta tasca complicada d’aconseguir una temperatura estable i confortable que, de mitjana, ha de rondar els 20 graus, segons aconsella Creu Roja.

Una temperatura agradable a casa constitueix una de les claus del confort a l’habitatge. Així mateix, des del punt de vista econòmic, un bon aïllament tèrmic aprofita al màxim el consum energètic perquè redueix les pèrdues de fred i calor, i reporta un estalvi de fins al 30% en calefacció, i d’aire condicionat a l’estiu

Amb això, a més, aconseguim rebaixar les emissions de CO2 a l’atmosfera, fet que redueix l’impacte mediambiental del sobreconsum elèctric, perquè les llars són les responsables de consumir el 18,7% de l’energia a Espanya, segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE), una dada que evoluciona per sobre del creixement de la població. Des del 2006, quan es va aprovar el Codi Tècnic de l’Edificació, és obligatori construir amb un nivell mínim d’aïllament, de la mà de materials tèrmics que redueixen la transmissió de calor i impedeixen la transferència de calor de dins a fora i de fora a dins. Els aïllants poden instal·lar-se en cobertes, façanes, terres, sostres, envans interiors... Per això, el mateix institut IDAE aconsella aprofitar qualsevol reforma a casa per posar-hi aïllament i, d’aquesta manera, reduir la factura energètica.

Parets i finestres

Les parets són clau a l’hora d’aïllar tèrmicament la llar i, precisament, qualsevol intervenció que s’hi faci pot millorar notablement l’aïllament tèrmic. Unes parets en males condicions o amb materials poc adequats poden representar una fuga permanent d’energia, així que és important invertir per reforçar-ne l’aïllament per assegurar-nos, a llarg termini, un habitatge valuós energèticament.

A les parets, es recomana utilitzar (a l’interior o entre dos murs) llana mineral de roca o fibra de vidre, a més d’aïllants tèrmics ecològics com el suro o el geotèxtil, amb base de tela, de venda en centres especialitzats. Com a solucions addicionals, també és important segellar amb materials com silicones i massilles les esquerdes que hi pugui haver, així com revisar i segellar els marcs de portes i finestres que no aïllin totalment. També poden utilitzar-se frisos de fusta a les parets, que, sens dubte, ajudaran a aïllar.

Els finestrals són zones crítiques per a l’aïllament tèrmic perquè, segons Leroy Merlin, causen una pèrdua d’energia de fins al 15%, igual que els vidres simples. Aquestes superfícies sempre són millors energèticament quan hi ha finestres eficients amb doble vidre i una cambra d’aire interior hermètica. Com a truc extra, abaixar les persianes contribueix a reduir aquesta pèrdua, i també l’ús de cortines gruixudes. Fins i tot, segons Fotocasa, es poden recobrir els vidres amb paper de bombolles per contenir aquesta pèrdua. En general, el recobriment tèxtil de la llar contribueix a l’abric, especialment les catifes a terra.

 

movi-image-aislar-termicamente-hogar-2

Terra i sostre

El terra també és un espai per on es perd energia, amb fins a un 10% de pèrdua, especialment quan hi ha soterranis. En general, són més aïllants els terres de fusta, com els parquets, sempre que siguin de cert gruix, a l’entorn d’un centímetre, i a sota d’ells s’hi s’hagi col·locat un material aïllant. A part, en terres genèrics, és important col·locar sobre el forjat del formigó una làmina de polietilè.

Batent rècords en pèrdua energètica a la llar, les cobertes i sostres poden fer perdre fins a un 30% de l’energia, de manera que són zones que s’han tenir molt en compte per a l’aïllament. Encara que no són el mateix les cobertes planes que les inclinades, per aïllar-les cal fer servir materials amb gran capacitat impermeable, com poliestirè o poliuretà. En els sostres interiors és millor utilitzar llanes minerals i geotèxtil.

Eficiència energètica a l'interior

Més enllà de l’aïllament tèrmic de la llar, també hi ha altres solucions que poden adoptar-se a l’interior per reduir el consum energètic i, en general, generar una situació de confort i eficiència. De fet, el consum d’energia dins dels habitatges representa un 61% de la factura, molt per sobre del 7,4% que representa la calefacció, per exemple.

Els dispositius són la gran font de consum. L’IDAE, per exemple, avisa que l’estalvi de pantalla de l’ordinador que menys energia consumeix és el de color negre i recomana monitors plans per consumir menys. En televisors (els grans consumidors d’energia després del frigorífic), triem pantalles LED, LCD (cristall líquid) i, finalment, de plasma.

Una altra recomanació bàsica és apagar el televisor i no deixar-lo en espera o stand by. I connectar tots els equips (televisors, DVD, TDT, consoles de videojocs…) a un lladre o base de connexió múltiple proporciona estalvis superiors a 40 euros anuals, segons l’IDAE.

Pel que fa al petit electrodomèstic, s’ha de diferenciar entre els que fan accions mecàniques (com trossejar o batre) i els que escalfen (torradores i planxes), perquè els segons tenen potències majors i, per tant, més consum. Un ús racional ajudarà a reduir la despesa, amb trucs com aprofitar l’escalfor de la planxa per planxar grans quantitats de roba, o fer servir les dues ranures de la torradora per torrar dues llesques alhora. En l’imaginari de l’eficiència energètica sempre hi ha solucions creatives i innovadores.

Fotografies de Ben Neale i Nabila Fauzia a Unsplash
-Temes relacionats-
up