Com preparar el final d'any per alleugerir la càrrega fiscal | EDE
movi-image-elpais-preparar-final-ano-1
Envia'ns suggerències
Compte
Només uns minuts del teu temps

Com preparar el final d'any per alleugerir la càrrega fiscal

Tue Dec 29 13:22:16 CET 2020

Particulars, pimes i autònoms poden beneficiar-se de tipus impositius més baixos o desgravar quanties majors abans que entrin en vigor les mesures aprovades per al 2021

Acaba aquest 2020 i també ho fa el seu corresponent exercici fiscal. L'1 de gener es presenta amb uns nous pressupostos generals de l'Estat (PGE) que porten canvis en matèria impositiva. Abans que la reforma es faci efectiva, particulars, pimes i autònoms poden aprofitar certes desgravacions fiscals.

«Encara que s'ha parlat molt sobre les mesures fiscals dels PGE, el gruix va encaminat a grans empreses», puntualitza Sergio Peña, professor de fiscalitat a la Deusto Business School. «Si bé és cert que en el pacte de Govern es preveia una baixada del tipus impositiu de les pimes del 25 % al 23 %, això finalment no ha quedat recollit», explica.

Pel que fa als plans de pensions, els nous pressupostos generals volen potenciar els plans d'ocupació (promoguts per les empreses per als seus treballadors), per la qual cosa el límit augmentarà dels 8.000 euros als 10.000 euros; mentre que els plans de pensions individuals patiran una reducció del límit de les aportacions dels 8.000 euros als 2.000 euros.

Això afectarà, evidentment, els treballadors per compte propi que, com que no tenen accés als plans d'ocupació, veuen limitades les seves opcions de desgravació el 2021, que no podran superar els 2.000 euros dels plans individuals.

Davant d'aquesta situació, Esther Pichardo, directora d'Estalvi i Pensions de BanSabadell Vida i Pensions, ofereix unes pautes als autònoms: «Abans de tancar l'any, és recomanable que intentin anticipar, el màxim que puguin i sempre que la seva economia els ho permeti, les aportacions al pla de pensions individual». Tot el que puguin avançar aquest any d'estalvi i d'aportacions els permetrà desgravar un import que l'any que ve no podran desgravar. El Govern té previst crear el Fons de Promoció Estatal, un pla de pensions per als col·lectius que no tinguin accés al pla d'empresa, però no es preveu que estigui llest fins d'aquí a almenys un any.

Una altra de les novetats que arriba amb els PGE i que afecta les persones físiques i els autònoms és l'increment de dos punts percentuals a la base imposable general per a les rendes de més de 300.000 euros. «Si hi ha autònoms que preveuen tenir rendes superiors a aquest import poden anticipar-les aquest any perquè no els afecti l'increment», recomana Penya.

Pel que fa a les pimes, els nous PGE inclouen una limitació a l'exempció per doble imposició de dividends i plusvàlues del 5 %. «Quan una societat té un resultat positiu o un benefici i reparteix un dividend a la seva matriu, aquest dividend estava exempt el 100 % si es complien determinats requisits», explica Peña. «Abans que finalitzi l'any convé que les filials reparteixin dividends perquè així podran aplicar l'exempció per a la totalitat. A partir del 2021 només podran aplicar l'exempció per a un 95 %», puntualitza Irene Yebra, professora de l’INEAF Business School.

Altres deduccions

La reducció del límit de les deduccions als plans de pensions individuals, que passa dels 8.000 euros als 2.000 euros anuals, afecta les persones físiques. També es redueix el límit a les aportacions dels plans de pensions del cònjuge. Si el cònjuge no obtenia rendiments del treball o d'altres activitats econòmiques superiors als 8.000 euros, podien desgravar-se les aportacions al seu pla de pensions fins a un màxim de 2.500 euros. Aquesta quantitat baixarà als 1.000 euros el 2021.

També hi ha novetats pel que fa a les deduccions per donatius o a entitats socials. Segons el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), «poden arribar fins al 80 % dels primers 150 euros donats i un 35 % de la resta de les aportacions, que augmenta al 40 % si la quantitat donada a una mateixa ONG no ha disminuït en cadascun dels tres últims anys». Igualment gaudiran d'aquest règim les donacions al Tresor Públic realitzades per finançar exclusivament les despeses derivades de la crisi sanitària. El màxim de la desgravació serà del 35 % en el cas de les empreses.

La tributació de les rendes de l'estalvi augmentarà tres punts percentuals, passant d'un 23 % a un 26 % per a les quanties superiors a 200.000 euros. Convé fer aquestes operacions i transmissions abans que finalitzi l'any per evitar tributar més el 2021.

Fotografia de insung yoon a Unsplash
-Temes relacionats-
up