Com recuperar el turisme global de luxe | EDE
movi-image-recuperar-turismo-lujo-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Com recuperar el turisme global de luxe

Thu Jul 16 12:23:11 CEST 2020

Tot i que ja s’han viscut altres crisis en el passat, la pèrdua de la confiança de molts dels consumidors suposarà un repte per a aquesta indústria, que té en els mercats interiors un salvavides al qual agafar-se i intentar salvar la temporada

El líder espiritual del Tibet, als seus més de vuitanta anys, Tenzin Gyatso, el catorzè dalai-lama, diu que «tots estem en aquest planeta com a turistes, ja que cap de nosaltres pot viure per sempre». Infinitament menys platònic i molt més materialista, Groucho Marx, en una de les seves frases més recordades, assegurava que «la felicitat està feta de petites coses: un petit iot, una petita mansió i una petita fortuna». Són dues cites tan antagòniques com les persones que les van crear però que, unides, serveixen per a introduir un segment, el dels viatges de luxe, que sembla que està sent dels més afectats per la recent crisi sanitària.

Et pot interessar: El sector del luxe es resisteix contra la COVID-19

Segons l’informe de Deloitte «Looking to the recovery of leisure travel demand», la indústria de viatges prèmium ha sofert al llarg dels anys conjuntures difícils que ha aconseguit superar, derivades de recessions econòmiques, o bé per qüestions d’inseguretat en l’àmbit de la salut. Però la convergència d’ambdues conjuntures és inèdita, per la qual cosa resulta complicat establir una estimació temporal sobre quan recuperarà el sector els nivells previs a l’esclat de la pandèmia. D’acord amb aquests especialistes, el més probable és que el seu diagnòstic evolucioni en paral·lel a les dades de contenció de contagis a escala global o, el que és el mateix, el mercat de consumidors d’aquesta indústria segueix pràcticament en el mateix volum, però la por de patir qualsevol contratemps sanitari durant l’estada i els desplaçaments variarà positivament si no es torna a produir cap rebrot significatiu més enllà dels que ja s’han viscut.

Et pot interessar: Les claus de la indústria del luxe en l’era de la digitalització

 

Tendència positiva

Precisament, giren al voltant de la confiança gran part de les expectatives dels experts de Big Market Research en el document «Global Leisure Travel Market», en què s’augura que, en cas que no hi hagi un retrocés sanitari ni cap altra incidència, l’escenari més probable és que els operadors del turisme de luxe comencin de manera gradual a gestionar noves ofertes i promocions dissenyades per atreure un altre cop l’interès per aquest mercat. No obstant això, assenyalen que, de cara a evitar conseqüències financeres negatives en aquestes entitats, que podrien arribar a ser molt complicades, el més factible és que es concentrin en paquets de viatges de luxe locals, sobretot en països amb un gran mercat intern, com els EUA, el Regne Unit, Alemanya o el Japó, abans de promoure el turisme internacional.

A més, assenyalen que les companyies de referència en el sector no actuaran amb la mateixa estratègia en unes regions que en altres: mentre que l’usuari europeu va cancel·lar majoritàriament les seves reserves de viatge des de l’inici de la pandèmia, el nord-americà no només va optar per intentar mantenir-les sinó que, amb el relaxament en les mesures de confinament, va començar a interessar-se més ràpidament per tornar a viatjar. Per Joan Roca, CEO i fundador d’Essentialist, «el turisme domèstic dominarà uns quants anys, tant per la preocupació relativa a la seguretat, com per la menor connectivitat. En el nostre principal mercat, els Estats Units, estem veient una demanda molt important per al que hem anomenat “paradisos propers”, destinacions de platja i muntanya, i entorns rurals, molt allunyats dels viatges a grans capitals, que s’hauran de reinventar en els propers anys».

Et pot interessar: Com poden el turisme rural i el domèstic impulsar la reactivació del sector?

Des de Travel Market Report, afirmen que cal esperar que els consumidors tornin a recuperar els nivells de confiança previs a la crisi en poc temps, potser l’últim trimestre de l’any. A parer seu, en el canvi positiu en la percepció dels clients hi està tenint molt a veure l’esforç dels hotels de luxe de tot el món per augmentar els protocols de seguretat i transmetre a la societat que estan lliures de qualsevol risc potencial de contagi. De fet, una enquesta de Deloitte revela que, en el cas particular dels turistes dels EUA, el percentatge dels que consideraven garantides plenament la higiene i les mesures de salut dels hotels prèmium ha passat del voltant d’un 20 % a principi d’abril a gairebé un 35 % a mitjans de maig. A més, el sentiment de seguretat en relació amb altres activitats quotidianes per als turistes de luxe, com anar a comprar, ha incrementat en el mateix període del 30 % al 42 %.

Aquest escenari de positivitat no ha d’emmascarar, segons l’estudi «Travel & Tourism», del World Travel & Tourism Council, la paradoxa que s’està vivint cada vegada amb més freqüència en la indústria dels viatges de luxe: en aquells mercats on el nombre de casos ha caigut i les mesures de seguretat s’han rebaixat, com, per exemple, en molts països asiàtics, han augmentat les preocupacions dels consumidors en relació amb els nivells d’higiene i salut en els vols i desplaçaments en vaixell, precisament perquè alguns d’ells van ser els que van tenir més casos de COVID-19 al principi. D’altra banda, aquests mateixos especialistes apunten que s’està produint un altre contrasentit, ja que molts dels clients potencials del turisme de luxe en aquests països, on la crisi sanitària sembla que ha quedat enrere, volen viatjar a l’exterior, però no els és tan fàcil fer-ho com a l’interior de les seves nacions, a causa de les mesures de control, cosa que està generant la pèrdua d’ingressos per part dels principals operadors.

Et pot interessar: Com seran les nostres vacances aquest estiu que ve?

 

El sector ja ha tocat fons?

Segons McKinsey, tal com exposa al seu informe «How Chinese travelers are thinking about their first trip after COVID-19», comença a haver-hi motius per pensar que la indústria dels viatges de luxe està en plena recuperació. Encara que en el seu estudi s’han centrat en els consumidors xinesos, s’apunta una tendència que té una evident vocació global: els mil·lennistes, entenent aquest col·lectiu com els que tenen entre divuit i trenta-quatre anys, i que estan aprofitant la seva presència digital per adquirir a preus molt competitius tant reserves d’hotel com vols del segment prèmium per a aquest estiu, i això revela, d’una banda, que el factor cost és essencial per a ells, però, sobretot, que les empreses del sector tenen un nínxol de mercat al qual aferrar-se per aconseguir uns números de facturació mínimament rendibles. «La transformació radical dels viatges en els últims vint anys realment no ha arribat encara al segment del luxe, que haurà de posar la tecnologia al servei de crear experiències úniques i personalitzades a cada client», comenta Joan Roca.

En aquest sentit, el document elaborat des d’aquesta consultora revela que no tots els components de la indústria de viatges de luxe es recuperaran de la mateixa manera. Potser pel canvi en el perfil dels consumidors, les partides destinades a l’oci i l’entreteniment estan començant a coquetejar, com a mínim a la Xina, amb els nivells previs a l’esclat de la crisi, mentre que el lloguer d’automòbils o els creuers encara mantenen unes xifres força baixes. Malgrat tot, els números d’aquest país asiàtic entre maig i juny, concreta l’informe, sembla que apunten a l’inici d’una recuperació, que pot seguir un comportament similar en altres països d’occident si la crisi sanitària continua remetent.

Et pot interessar: Els turistes tornen a Espanya, però el sector preveu una recuperació  tímida

En tot cas, conclouen, molts dels països europeus i dels EUA acumulen diverses setmanes de creixement en el trànsit diari als llocs web de viatges, que, tot i que encara no es trasllada a un increment en les xifres de facturació de la indústria, sí que és un indicador evident que l’interès dels consumidors es manté, i això ha de servir d’estímul a les empreses del sector. Tal com afirma Joan Roca, «en la situació actual, la complexitat de planificar i executar un viatge s’ha incrementat significativament, i potser el model d’agència en línia sense vocació de servei resultarà insuficient en aquest segment prèmium de clients».

 

 

 

Fotografia de Colin Watts a Unsplash
-Temes relacionats-
up