Com rendibilitzar el teu hobby ara que estàs jubilat | EDE
movi-image-20minutos-rentabilizar-hobby-jubilado-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
3 min del teu temps

Com rendibilitzar el teu hobby ara que estàs jubilat

Tue Nov 19 14:29:06 CET 2019

Encara que s’estigui cobrant la pensió, es poden obtenir ingressos tant per compte propi com aliè, sempre que aquests no superin el salari mínim interprofessional anual

Més de 300.000 persones van abandonar el mercat laboral el 2018 per cobrar la pensió, o el que és el mateix, van iniciar la seva jubilació. Si bé aquesta dada va marcar un rècord històric en la sèrie de la Seguretat Social, el cert és que el 43% dels professionals que van deixar el mercat laboral tenia menys de 65 anys, una edat en la qual encara queda molt per fer.

Encara que un decideixi jubilar-se i deixar el seu negoci o lloc de treball com a tal, existeixen moltes maneres d’ocupar el temps lliure i, a més, rendibilitzar-lo. Bricolatge, jardineria, rebosteria, melomania… no importa quin sigui el hobby en qüestió, ja que existeixen diverses maneres d’obtenir ingressos d’una habilitat o coneixement. 

1. A través d’un blog o un web: Qui no ha buscat a internet alguna vegada una recepta, com cuidar d’una planta o on menjar en una destinació de vacances? Compartir experiències, recomanacions, trucs i consells a la xarxa és una de les maneres amb les quals obtenir diners. Tot i que no de tots els blogs es poden obtenir grans ingressos, amb certa audiència es pot monetitzar un lloc ‘online’, ja sigui a través de publicitat o per quota d’associació. Només fa falta dedicació i esforç.

2. Amb la venda d’un producte o servei: Si el teu fort és l’artesania, la costura o tens una idea original potser és el moment de que no només facis coses per a familiars i amics, sinó que comencis a oferir-les a la resta, ja sigui ‘online’ o en col·laboració amb algun altre negoci.

3. Convertint-te en professor: Compartir un hobby amb algú és una de les millors maneres de gaudir-ne. T’has plantejat ajudar a aquells que puguin necessitar els teus coneixements? En associacions de barri o altres entitats culturals es poden oferir serveis com a professor, xerrades o tallers de l’afició o habilitat que t’apassioni. Amb una mica de formació, també es pot fer de manera més professional. 

Sigui quina sigui l’opció escollida, hi ha certs límits legals: si s’està cobrant una prestació per jubilació, es poden realitzar feines per compte propi o aliè, sempre que l’ingrés total sigui inferior al salari mínim interprofessional anual (12.600 euros). Si es té una compensació econòmica més alta per compte propi, cal donar-se  d’alta com a autònom, ja que sempre que s’obté una remuneració per una feina o servei ha d’estar declarat com a tal.

En cas que sigui per compte aliè, es pot optar per la jubilació parcial, que permet que el treballador per compte aliè que hagi superat una determinada edat i compleixi una sèrie de requisits, es converteixi en pensionista de jubilació i compatibilitzi el cobrament de la pensió amb una feina a temps parcial, en el qual redueix la seva jornada i el seu salari entre un 25 i un 50%.

-Temes relacionats-
up