Com s'adapten els negocis petits a la digitalització? | EDE
¿Cómo se adaptan los pequeños negocios a la digitalización?
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Com s'adapten els negocis petits a la digitalització?

Fri Dec 16 08:25:49 CET 2022

El 50 % de les pimes espanyoles no assoleix un nivell mitjà de digitalització, cosa que es pot resoldre gràcies al Programa Kit Digital dels fons europeus.

En els dos últims anys s'ha accelerat el procés de digitalització de moltes petites i mitjanes empreses (pimes). Aquesta mena d’empreses han hagut d'adaptar-se a un escenari en què disposar d’una pàgina web o d’una botiga online és fonamental. L'arribada del fons europeu Next Generation EU contribuirà a enfortir aquesta tendència, tenint en compte que el 33 % dels 140.000 milions d'euros que arribaran a Espanya fins al 2026 estarà focalitzat en la transformació digital. El Programa Kit Digital, dotat amb un pressupost de 3.067 milions d'euros, serà clau.

Aquest programa té com a objectiu digitalitzar al voltant d'un milió de pimes i autònoms, oferint-los solucions de digitalització per, entre altres coses, impulsar la seva presència a Internet, per desenvolupar el comerç electrònic i la gestió de clients, per emetre les factures electròniques, o per afavorir l’augment de la ciberseguretat en els processos.

Reptes de la digitalització d'una pime

Al voltant del 50 % de les pimes espanyoles no arriba encara a un nivell mitjà de digitalització, fet que pot derivar en un problema a l'hora de competir amb empreses més grans i amb més recursos. Si bé és cert que les grans corporacions són conscients de la necessitat d'aplicar la tecnologia per ser més competitives, la majoria de les empreses més petites no han afrontat el seu procés de digitalització.

Entre els principals reptes que troben en el camí de la digitalització hi ha els elevats costos d'implantació, la manca de competències tecnològiques i de talent qualificat, l'absència de plans de formació interns, la resistència al canvi i la dificultat d’accés al finançament per dur a terme les inversions necessàries.

Una oportunitat per a les pimes

El Programa Kit Digital persegueix ajudar les pimes i els autònoms en la seva digitalització amb subvencions o bons digitals que es gestionen a través dels agents digitalitzadors. L'objectiu és millorar la competitivitat i el nivell de maduresa digital de les pimes en àmbits com la seva presència online, el desenvolupament de la seva oficina virtual, la intel·ligència empresarial i analítica, la ciberseguretat o el creixement del seu marketplace. Qualsevol pime pot ser beneficiària del Programa Kit Digital si compleix uns requisits de sol·licitud relativament simples.

La primera convocatòria d'ajuts, llançada el mes de març passat per a empreses d'entre 10 i 49 empleats per un import màxim de fins a 12.000 euros, ha rebut de moment unes 70.000 sol·licituds i ja hi ha més de 35.000 bons assignats. Després de completar aquesta primera convocatòria, se’n va activar una segona centrada en empreses d’entre 3 i 10 empleats, amb un pressupost de 500 milions d'euros i fins a 6.000 euros de bonificació; i una tercera i última convocatòria d'ajuts, dotada amb 500 milions d'euros més per a microempreses de menys de 3 treballadors que podran comptar, cadascuna, amb un màxim de 2.000 euros.

Per sol·licitar el Kit Digital, s'hauran de presentar dins el termini i en la forma escaient els formularis automatitzats que s'han posat a disposició de les pimes a través de Red.es i Accelera Pime. Un cop concedit l'ajut, per exercir el seu dret a cobrament el beneficiari ha de seleccionar i contractar la solució de digitalització que vulgui adoptar entre les quals hi ha disponibles al Catàleg de Solucions de Digitalització del Kit Digital, i formalitzar un acord en un termini màxim de sis mesos des de la notificació que l’ajut ha estat concedit.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

A més dels ajuts corresponents al fons europeu Next Generation EU, les pimes i els autònoms poden accedir a altres recursos, com, per exemple, el Fons Next Tech (per fomentar projectes digitals innovadors d'alt impacte). També hi ha altres ajuts específics centrats en l'emprenedoria digital femenina o en la integració dins dels negocis de la intel·ligència artificial (IA) i de la robotització.

Si es vol demanar alguna d’aquestes subvencions, l'acompanyament d'un expert, com el gestor del banc és clau per no cometre errors a l'hora d’accedir als ajuts europeus i poder digitalitzar amb èxit una pime.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

-Temes relacionats-
up