Com seran les nostres vacances aquest estiu que ve? | EDE
movi-image-lainformacion-vacaciones-verano-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
3 min del teu temps

Com seran les nostres vacances aquest estiu que ve?

27/05/2020

La situació derivada de la crisi del coronavirus fa que el turisme de proximitat sigui l’opció més popular.

Amb l’estiu a tocar, en condicions normals, milers d’espanyols estarien enllestint ja els detalls de les seves vacances. Juliol i agost són l’època per excel·lència per gaudir d’unes llargues vacances, però aquesta nova realitat ha provocat un replantejament de la societat que ha dut al sector turístic a haver d’adaptar-se en temps rècord per no donar per perduda la temporada.

Les mesures per combatre la pandèmia del coronavirus (la covid-19) han comportat el tancament de fronteres i han sotmès la població espanyola a un dels confinaments, i posterior desescalada, més estrictes. I malgrat que la situació comença a millorar, encara hi ha molta incertesa en activitats com el turisme, ja que se situa com un dels sectors que patirà una recuperació més dura.

Situació del sector

Segons Pulso, l’eina de Banc Sabadell que permet veure l’evolució del consum i de l’activitat comercial, la despesa mitjana de ciutadans estrangers a Espanya durant els últims 30 dies representa el 8% del mateix període el 2019. Això es tradueix en una caiguda del 92% dels ingressos. Aquesta situació ha dut a diverses empreses turístiques a començar a activar mesures per intentar accelerar la recuperació. L’aposta pel turisme nacional, les destinacions rurals i la digitalització són tres dels aspectes que potenciarà per sortir de la crisi aquest segment econòmic que a Espanya suposa el 13% del Producte Interior Brut (PIB) i al món el 10,4%, segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT).

Pot interessar-te: Com pot accelerar el sector turístic la seva recuperació?

Sobre la destinació, el 90% serà en territori nacional. “Malgrat el que pugui semblar, el 2019, la xifra d’espanyols que va viatjar sense sortir del país va ser del 80%, per la qual cosa el percentatge no varia tant”. Entre les destinacions més demanades s’hi troben les Illes Balears i les Canàries, les zones peninsulars de sol i platja i el nord d’Espanya. “És cert que es fuig de grans ciutats i massificacions, però aquest tipus de viatges mai és l’habitual a l’estiu. Tot dependrà molt dels trasllats aeris, però fins i tot es veu un xic d’interès per destinacions europees i fins i tot asiàtiques, com Tailàndia i Japó”, ressalta Gallego.

Des de la Confederació Espanyola d’Agències de Viatge (CEAV), el seu vicepresident, Rafael Gallego, apunta que, encara que aquesta crisi ho ha posat molt complicat al sector, "estem començant a veure una lleugera recuperació, no serà total, però sí que els espanyols comencen a mostrar predisposició i interès per viatjar tan aviat com les circumstàncies ho permetin”.

Per altra banda, cal destacar l’estacionalitat com el punt dèbil d’aquest sector a nivell nacional: “Cap país està tan subjecte a una temporada concreta com el nostre”, afirma Xavier Martín, de Turijobs al podcast de Banc Sabadell. La majoria de les visites es concentren en els mesos de primavera i estiu. Distribuir-les al llarg de tot l’any, apostant per un turisme menys vinculat al clima, pot afavorir-ne la recuperació.

Pot interessar-te: Escolta les claus de la recuperació econòmica del sector turístic, segons Xavier Martín, de Turijobs al podcast de Banc Sabadell.

 

Viatjar amb seguretat

Sobre les mesures que s’hauran de prendre, des de la CEAV apunten que encara hi ha molta incertesa, ja que cal esperar a veure com evoluciona cada comunitat en el procés de desescalada i quines mesures estipulen les autoritats pel que fa als espais turístics.

Sobre l’allotjament, “sí que veiem que hi ha un creixent interès en els de tipus privat: apartaments, vil·les, bungalows… en els quals et pots atendre tu mateix i fuges de menjadors i grans zones comuns que hi pot haver als hotels”, explica Gallego. Pel que fa a la disponibilitat, aquest expert preveu una ocupació del 80% tant en aquest tipus d’allotjaments com en hotels (dins de la capacitat permesa) si les circumstàncies es mantenen com fins ara.

Atenent a la manera de viatjar, el vehicle propi serà, com ja ho era fins ara, el mitjà més utilitzat, “i es prioritzarà més encara respecte a altres tipus de transports, cosa en la qual també hi influeix el preu i el que passi amb el transport aeri”, detalla el vicepresident de la CEAV. “Hi ha molts espanyols que tenen interès en volar a les Illes Balears i a les Canàries, i els fabricants i empreses aèries ja estan en funcionament per veure quines mesures es prendran per viatjar en condicions òptimes de seguretat, però s’haurà d’esperar al que diguin les autoritats”, afegeix.

Per altra banda, des de les organitzacions de consumidors recorden que a l’hora de contractar un viatge és important efectuar les reserves que no impliquin l’entrega de quantitats a compte o que tinguin la possibilitat de cancel·lació sense cost o cost mínim, que en el contracte hi figuri que en cas de devolució aquesta sigui segons la forma de pagament i no en forma de vals o abonaments, que es contracti una assegurança de cancel·lació -sempre que aquesta no sigui gratuïta- i que si s’opta per una destinació estrangera, es tinguin en compte les possibles restriccions que puguin imposar els països, com quarantenes obligatòries després de l’arribada.

-Temes relacionats-
up