Com tornar amb energia i motivació a l'oficina? | EDE
movi-image-elpais-volver-energia-motivacion-oficina-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Com tornar amb energia i motivació a l'oficina?

Fri Oct 01 10:02:20 CEST 2021

La tornada a la feina presencial genera dubtes entre els empleats, que majoritàriament es veuran obligats a canviar les seves rutines per adaptar-se a un model laboral híbrid. Què recomanen els experts perquè aquest tràngol no sigui traumàtic?

La tornada a l'oficina comença a ser una realitat per a milers d'espanyols. Les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) mostren que el percentatge de persones que teletreballen ha passat en els últims 12 mesos de representar el 16,2 % de tots els ocupats al 9,4 %, fet que suposa gairebé set punts percentuals menys. Les previsions indiquen que, després de l'estiu, la presencialitat o la semipresencialitat en els llocs de treball continuarà creixent.

Fede Martrat, soci director de la consultora ActitudPro, adverteix que la tornada serà més traumàtica que quan la gent va haver d'adaptar-se a treballar des de casa. «Costarà molt més. Hi ha gent que no té ganes de trepitjar l'oficina de nou i tornar a canviar la seva rutina. A més, hi haurà un nou estil de treball [més flexible, en el qual les habilitats emocionals tindran molt de pes i que estarà més enfocat en els resultats que en les hores emprades] que les empreses hauran d'adoptar si volen sobreviure», explica aquest expert.

Tots aquests canvis poden generar estrès, inseguretats i fins i tot un rebuig en anar a treballar. Tres factors que empitjoren la productivitat, però també la salut mental. Quins són els passos per arribar amb l'energia suficient a l'oficina, no perdre la motivació i seguir creixent professionalment?

«Resetejar» la ment

Per als experts, és fonamental aprofitar les vacances per resetejar la ment i alliberar l’estrès acumulat durant aquest any d'incertesa. «Ens van a obligar a fer canvis. Això està clar. Ara, els treballadors necessiten reposar forces per arribar a l'oficina descansats al màxim», destaca Martrat. Per aconseguir-ho, aquest expert aconsella, si és possible, agafar mínim tres setmanes seguides de vacances i no marcar-se metes difícils. «Tothom té expectatives, des baixar de pes fins a finalitzar una llarga llista d'activitats. De vegades, és difícil complir-ho tot i, quan tornes a la feina, te n'adones que no has pogut fer-ho i això genera frustració. Cal ser equilibrat en què pots demanar-te a tu mateix i què no», anuncia.

PRINCIPALS CONSELLS PER ALLIBERAR LA TENSIÓ I ACONSEGUIR UN DESCANS FÍSIC I MENTAL

Acabar la feina. El més recomanable és, abans de començar el període de vacances, enllestir tots els assumptes laborals pendents. Això permetrà no pensar en la feina durant aquestes setmanes lliures. Una bona idea és informar la resta de col·laboradors via correu electrònic del període d'absència, rematar els últims serrells dels projectes pendents i delegar la resta de la feina en un company.

Cuidar-se. L'objectiu ha de ser arribar amb energia i per a això és important adaptar hàbits saludables i no caure massa en els excessos.

Fer plans diferents. Per combatre la monotonia que pot suposar la feina, és recomanable fer activitats més dinàmiques i variades.

Viatjar. Amb les restriccions imposades per controlar el nombre de contagis és molt més complex, però, segons els experts, aquesta activitat segueix sent la forma perfecta de desconnectar i recuperar la motivació.

Utilitzar menys el mòbil. El tecnoestrès és un altre dels factors que esgota els treballadors i que, fins i tot, acaba afectant la seva salut mental. A les vacances, deixar de banda la tecnologia redueix l'ansietat i ajuda a conciliar millor la son.

Marcar-se reptes per estar motivat

La motivació a la feina és una mina d'or, tant per als empleats com per a l'empresa. Un estudi publicat el 2020 per la Universitat de Warwick (Regne Unit) afirma que un treballador feliç i amb energia és un 12 % més productiu i un 31 % més eficient. Però, com aconseguir que la síndrome postvacacional no afecti la motivació? Martrat afirma que han de marcar-se unes metes. «Per tornar motivat, el principal és posar-se reptes. Nous objectius que, per petits que semblin, per a un individu poden despertar moltes ganes de fer les coses», comenta.

A més, insisteix aquest expert, és tan important complir aquests objectius (el que es coneix com a motivació intrínseca) com ser capaç de transformar un estat d'ànim negatiu en un de positiu (motivació extrínseca). «Cal pensar que et poden passar coses positives», comenta. Aquest sentiment, a més, és necessari per progressar i créixer laboralment. En aquest àmbit, Martrat exposa tres variables necessàries per ascendir a una empresa: ser ambiciós, millorar constantment les habilitats i tenir una bona autoestima.

Adaptar-se al model híbrid

Els experts calculen que adaptar-se a la tornada a l'oficina suposarà al voltant de tres o quatres setmanes, ja que el nou model de treball híbrid es posarà en marxa per primera vegada a moltes empreses. Saber organitzar-se aquests dies (tant per als empleats com per als caps) serà essencial perquè el retorn sigui un èxit. El pas més important és establir quins dies es treballarà en remot i quins dies caldrà acudir al lloc presencial. Perquè la incertesa tampoc sigui un llast, l'ideal és acordar aquestes qüestions abans de la tornada a les oficines perquè els treballadors vagin assimilant poc a poc els canvis que hauran de fer per reorganitzar el seu dia a dia de nou.

«S'ha d'arribar a un acord entre el cap i els empleats. No es pot imposar quants i quins dies es treballarà d'una forma o una altra. Tampoc es pot dur a terme d'un dia per l'altre», explica el soci director de la consultora ActitudPro. La solució que proposa Martrat és crear un calendari, similar al de les vacances i dies lliures, que serveixi perquè l'empleat s'organitzi a curt i a llarg termini.

El segon pas per afavorir aquesta adaptació és incorporar, des del principi, els bons hàbits que s'han guanyat durant el temps que han estat treballant des de casa i erradicar els mals costums que existien abans de l'esclat de la pandèmia. «Els viatges es poden minimitzar molt més gràcies a les videotrucades. Hem après a treballar per objectius i no per hores, a no enrotllar-nos tant i a ser efectius. Això s'ha de quedar, però cal eliminar, per exemple, les llargues pauses que hi havia abans [de la pandèmia a les oficines] quan preníem un cafè», matisa Martrat. Claus que, a més de facilitar l'assentament del model híbrid, ajudaran a la conciliació, a reduir l'estrès i a augmentar la motivació entre els empleats.

 

Fotografia de Tima Miroshnichenko a Pexels
-Temes relacionats-
up