Com utilitzar la tecnologia per optimitzar el consum energètic a la llar? | EDE
movi-image-lavanguardia-usar-tecnologia-consumo-energetico-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Com utilitzar la tecnologia per optimitzar el consum energètic a la llar?

Fri Jul 16 10:44:57 CEST 2021

Els sistemes d'automatització en els habitatges, per regular la il·luminació o l'aire condicionat, i l'ús d'electrodomèstics d'alta eficiència energètica poden reduir la factura de la llum a la meitat

Les famílies consumeixen cada vegada més energia a casa seva i aquesta no deixa d’encarir-se. Les xifres són de rècord, sobretot, en el cas de la factura de la llum. El juny, el mercat majorista de l'electricitat va tancar en el seu nivell més alt de la història, amb una mitjana de 83,3 euros per megawatt hora (MWh). Des de maig, el preu de la llum ha pujat un 16 %, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Per una llar mitjana que té 4,6 quilowatts (kW) contractats i consumeix 292 kW al mes, el rebut de la llum s'eleva a 69,30 euros, un 28 % més car que el juny de l'any passat. La mesura posada en marxa pel Govern per reduir l'IVA del 21 % al 10 % a la factura de la llum fins a final d'any pot suposar un estalvi d'uns 6 euros al mes per usuari, però, per a les organitzacions de consumidors, no causarà un gran impacte.

Del confort a l'estalvi i a l'ecologia

En aquest context, les llars han de buscar fórmules per fer front a l'increment dels preus de la llum i una d'elles és recórrer a la tecnologia aplicada als habitatges. La domòtica resulta una solució per controlar millor el consum d'electricitat, gas o aigua i pot suposar un estalvi davant la nova tarifa elèctrica. "Els sistemes d'automatització s'instal·laven fa uns anys per confort. Avui s'opta per la domòtica sense renunciar a la comoditat, però per estalviar energia i ser més ecològics", explica Jordi Sabaté, secretari tècnic de l'Associació Espanyola de Domòtica i Immòtica (CEDOM).

Pot interessar-te: Estalvi, connectivitat i seguretat, els avantatges de tenir un habitatge intel·ligent

La domòtica converteix els habitatges en 'espais intel·ligents’. Sistemes d'il·luminació eficients, que detecten la presència de persones en zones de pas o que s'encenen, s'apaguen o varien en funció de la llum solar; persianes i tendals que pugen i baixen segons la llum exterior o l'hora del dia; sistemes de calefacció que es regulen en funció de la temperatura interior i exterior o sistemes que permeten estalviar aigua detectant fuites són alguns exemples de la domòtica aplicada a la llar.

Els sistemes d'automatització s'instal·laven fa uns anys per confort. Avui s'opta per la domòtica sense renunciar a la comoditat, però per estalviar energia i ser més ecològics". Jordi Sabaté, secretari tècnic de l'Associació Espanyola de Domòtica i Immòtica (CEDOM)

Tot això es pot controlar fàcilment des d'un dispositiu mòbil i adaptar-se al consum que determinin l'usuari o les circumstàncies. "Per exemple, si a l'estiu el sistema detecta que hi ha molta radiació i baixa els tendals o les persianes per evitar la calor, no serà necessari posar l'aire condicionat o almenys no durant tant de temps", explica Sabaté.

Quant costa instal·lar sistemes de domòtica a la llar?

"En el millor dels casos, amb un sistema domòtic es pot obtenir un estalvi de fins al 50 % del consum de l'energia i es pot recuperar la inversió en un període de dos o tres anys", comenta Sabaté. Si bé, aquest expert adverteix que l'estalvi final depèn de diversos factors com ara "el consum energètic, les funcions que realitzi el sistema de control instal·lat, la quantitat de dispositius que s'utilitzin i el nombre d'estades que es pretengui domotitzar". 

Donar una xifra estàndard sobre el que costa un sistema domòtic "és difícil", assegura l'expert, ja que depèn de cada usuari. "Es pot comprar un sistema que ho faci tot o optar per un sistema modular escalable, és a dir, que inicialment fa funcions molt concretes, com controlar la llum i la temperatura d'algunes estances. Després, si és conforme al gust del consumidor i l'estalvi és notable, es poden afegir altres funcions. D'aquesta forma no es fa tota la inversió des del principi", explica.

"En el millor dels casos, amb un sistema domòtic es pot obtenir un estalvi de fins al 50 % del consum de l'energia i es pot recuperar la inversió en un període de dos o tres anys". Jordi Sabaté, secretari tècnic de l'Associació Espanyola de Domòtica i Immòtica (CEDOM)

Per què optar per electrodomèstics més eficients?

Una altra manera d'estalviar en la factura és disposar d'electrodomèstics d'alta eficiència energètica. "Els electrodomèstics suposen el 70 % del consum elèctric de la llar", afirma Carlos Moreno, secretari general de la Federació Espanyola de Comerciants d'Electrodomèstics (FECE). "Un producte d'alta eficiència energètica pot estalviar prop d'un 50 % respecte a un altre que no tingui una bona classificació", afegeix.

El frigorífic, que sempre està encès, és l'electrodomèstic que més consumeix. Amb un d'alta eficiència es pot arribar a estalviar 150 euros a l'any, adverteix l'expert de la FECE. "La forma més fàcil i directa d'estalviar és tenir productes d'aquesta categoria. Passa el mateix amb la rentadora, el forn, l'assecadora o el rentaplats. En tres anys s'amortitza la inversió i, a partir de llavors, tot és estalvi", explica Moreno. 

"Els electrodomèstics suposen el 70 % del consum elèctric de la llar. Un producte d'alta eficiència energètica pot estalviar prop d'un 50 % respecte a un altre que no tingui una bona classificació" Carlos Moreno, Secretari general de la Federació Espanyola de Comerciants d'Electrodomèstics (FECE)

Atenció al nou etiquetatge: de l'A a la G

Per saber si un producte elèctric és d'alta eficiència energètica cal prestar atenció al seu etiquetatge, que ha canviat aquest any. S'han eliminat les classes energètiques A+, A++ i A+++, i s'ha reprès l'escala de classificació que va de la A a la G, en què l'A classifica als productes de menor consum i major eficiència energètica, i la G engloba a aquells de major consum i menor eficiència energètica.

"De moment, no es veuran aparells amb el distintiu A, perquè es deixa l'espai de les categories més altes per a futurs productes. Els electrodomèstics que són avui A++ podrien ser B o C amb el nou etiquetatge europeu", comenta Moreno, que afegeix una altra manera d'estalviar: que els aparells comptin amb una programació diferida, ja que això permet utilitzar-los de forma estratègica. Un pla que cobra tot el sentit tenint en compte que la nova factura de la llum inclou tres trams de diferents preus segons l'hora del dia, si és cap de setmana o festiu nacional.

Tenir en compte els horaris (i els anys) quan consumim

"Si tens un rentaplats, per exemple, d'alta eficiència energètica i el programes de matinada –quan la tarifa és més econòmica– i utilitzes un programa eco, que triga unes tres hores a rentar, però consumeix menys aigua, al final de l'any el teu estalvi serà important", explica Moreno, que creu que els consumidors no sempre podran tenir en compte aquests horaris. "Amb la nevera no es pot fer, ni tampoc amb el forn, perquè s'utilitza sempre o quan es necessita. En aquests casos, el més recomanable és tenir aparells d'alta eficiència energètica", aconsella. 

Al final, com en el cas de la domòtica, la inversió a l'hora de comprar productes d'alta eficiència energètica es nota en la factura. "Abans una rentadora durava 15 anys i ara menys, però que duri tants anys no resulta rendible. Si s'utilitza una de fa 15 anys el malbaratament energètic és major que amb una més actual", assegura Moreno. "Els fabricants busquen abaratir els consums de l'energia perquè saben que és un bé escàs i que cada vegada serà més car", conclou aquest expert. 

 

Fotografia de Thomas Kolnowski a Unsplash
-Temes relacionats-
up