Conceptes clau en la ‘nova’ normalitat per a les empreses internacionalitzades | EDE
movi-image-dalmau-normalidad-empresas-internacionalizada-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
5 min del teu temps

Conceptes clau en la ‘nova’ normalitat per a les empreses internacionalitzades

Tue May 12 11:10:15 CEST 2020

Reflexiones para gestionar mejor el comercio internacional en un entorno post-COVID-19

La pandèmia de la COVID-19 està marcant un punt d’inflexió en molts àmbits, sobretot l’empresarial. Ens trobem enmig d’una crisi sanitària totalment nova que, a diferència d’altres que s’han viscut de manera localitzada, afecta gairebé tots els territoris i àrees geogràfiques del món, des de l’est fins a l’oest. 

Es tracta d’una situació que es converteix en el millor exemple d’un entorn volàtil, incert, complex i ambigu, cosa que es coneix com a entorn VUCA (de l’anglès volatilily, uncertainty, complexity i ambiguity). Aquest context marcat per la inestabilitat està fent que les empreses hagin de canviar la seva visió estratègica del comerç internacional a curt i mitjà termini amb vista al moment en el qual l’epidèmia estigui controlada: 

  • Logística i cadenes de subministrament. La restricció en els moviments de les persones i les mercaderies està afectant els preus de les matèries primeres i de serveis a escala internacional. Sense anar més lluny, el petroli West Texas Intermediate (WTI), que serveix de referència als Estats Units, va marcar una fita històrica el 20 d’abril en cotitzar en preus negatius per primera vegada en la seva història, a –37 $ el barril.  A escala mundial, les cadenes de subministrament han quedat greument afectades. Fins ara, les empreses estaven acostumades a haver de gestionar dificultats logístiques molt puntuals i localitzades geogràficament, per exemple, en zones de conflictes bèl·lics. No obstant això, la situació actual afecta pràcticament tots els països del món, amb rutes marítimes cancel·lades, ports on no es pot descarregar i confinaments de mercaderies, entre moltes altres restriccions comercials. Cal esperar un canvi en els hàbits de consum i comunicació que tindrà impacte en el comerç internacional. En conseqüència, s’hauran de replantejar les cadenes de valor global amb una nova manera d’operar en mercats més pròxims, amb una menor dependència de tercers i amb un nivell més elevat de coneixements tècnics en logística i duanes, entre d’altres. Molts fins i tot fins i tot s’atreveixen a parlar d’un procés de desglobalització accelerat a causa de la COVID-19

Et pot interessar: COVID-19: com se’n poden pal·liar els efectes en les cadenes de subministrament

  • Diversificació. La crisi actual ha posat de manifest la importància de la diversificació com a tallafocs essencial en èpoques de crisi. I no tan sols des del punt de vista dels clients, sinó també dels sistemes de cadenes de producció i dels sectors de clients i de sistemes productius
  • Liquiditat. A més, quan es produeixen situacions econòmiques com l’actual, les empreses busquen liquiditat i finançament per cobrir els possibles desfasaments entre cobraments i pagaments. Tanmateix, a diferència de les crisis anteriors, la pandèmia actual de la COVID-19 sembla que ha tingut un impacte bastant inferior en termes de liquiditat. A això hi ha contribuït, entre altres coses, la posada en marxa de línies de garanties com les de l’ICO i el CESCE per ajudar les empreses amb el comerç exterior, de les quals Banc Sabadell és partícip. De la mateixa manera, també serà important cobrir les divises en operacions comercials internacionals amb l’objectiu de minimitzar els riscos al màxim, especialment en una conjuntura financera com l’actual, caracteritzada per l’elevada volatilitat dels mercats. 
  • Comunicació. Fa només dos mesos, ningú no hauria imaginat una situació d’aquesta magnitud, però les empreses han reaccionat d’una manera molt favorable, conscients de la gravetat i la importància de la situació, especialment des del punt de vista de la gestió de la seva comunicació i responsabilitat social corporativa. De fet, aquelles empreses que des del primer moment han dirigit la seva comunicació a persones, empleats, clients i proveïdors d’una manera clara, transversal, concisa i estructurada són les que millor han sabut avançar en aquesta crisi, i han donat una imatge i unes expectatives de futur molt positives.
  • Digitalització, innovació i adaptació al canvi. No hi ha dubte que, en aquest context de crisi, les empreses que estaven més ben preparades i avançades des del punt de vista digital són les que estan reaccionant d’una manera més ràpida i eficient. Un dels exemples d’aquest nou paradigma ha estat l’adaptació al teletreball com un model que ja està incorporat activament a tot allò que té a veure amb el comerç exterior. A més, en un entorn tan canviant, la realitat empresarial exigeix més capacitat d’aprenentatge dins de les empreses i dels empleats, a més d’una inversió i un aprofundiment més grans en noves tecnologies com la big data i la indústria 4.0.

Preparar-se per a la crisi següent

És molt important preparar-se per al futur. Tenim molt present la crisi econòmica del 2008 i, sense temps d’haver-nos-en refet al 100 %, ens hem de centrar en la crisi sanitària actual. Aquesta experiència fa èmfasi en la importància de saber fer autocrítica i autoanàlisi i, sobretot, d’aprendre de possibles errors. 

Et pot interessar: Les lliçons de la crisi del 2008 que avui són clau per als empresaris

Per aquesta raó, les companyies han de reaccionar davant de diferents escenaris, evitant l’immobilisme en un entorn de canvis constants i immediats i diferenciant dos moments clau:

  • La situació a curt termini, en la qual cal analitzar els canvis en la cadena de subministrament i de tendències dels clients.
    La situació a mitjà i llarg termini, que asseguri la viabilitat de les empreses.

En definitiva, les empreses que ja estan reflexionant sobre aquests punts estaran més preparades per moure’s en un entorn VUCA. 

 

 

 
 

 

Fotografia de Bao Menglong a Unsplash
-Temes relacionats-
up