movi-image-hogar-mas-sostenible-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Consells per aconseguir una llar més sostenible

18/10/2019

La lluita contra el canvi climàtic comença des de casa. Oferim una sèrie de trucs perquè canviar rutines i adquirir nous hàbits respectuosos amb el medi ambient sigui una tasca senzilla.

La preocupació pel medi ambient i les urgents conseqüències del canvi climàtic han transformat la consciència de la societat mundial, rescatant la "consciència verda" i implementant mesures sostenibles en àmbits com la indústria, l’economia i fins i tot l’habitatge. Qualsevol pot cuidar del Planeta des de la seva pròpia llar sense necessitat de grans reformes, sinó a base de petits actes i canvis en la rutina.

A més, la pròpia Unió Europea s’ha compromès amb el benestar mediambiental i, a finals de 2020, tot nou edifici de nova construcció haurà de tenir un consum energètic gairebé nul, segons la nova directiva sobre rendiment energètic. Una tendència a l’alça de la quals els ciutadans es poden beneficiar, ja que també suposa un elevat estalvi en les factures de la llum i l’aigua

Però, com aconseguir ser més sostenible sense sortir de casa? Oferim una sèrie de consells per canviar els hàbits de la llar d’una manera senzilla, combatre el canvi climàtic i estalviar en les factures.

Estalvi energétic

La primera cosa que es pot fer per reduir la despesa mensual en calefacció durant aquests mesos freds d’hivern és transformar les instal·lacions en sistemes eficients. Només regular la temperatura ambient a 20ºC a l’hivern i a 26ºC en l’època estival és més que suficient, sobretot tenint en compte que per cada grau de diferència podem estalviar un 8% més d’energia. La domòtica és una altra aliada fonamental amb la qual estalviar en la gestió de la calefacció, ja que regula el seu ús en funció de la temperatura ambient.

Per altra banda, i tenint en compte que Espanya està entre els països europeus amb més hores de sol, instal·lar plaques solars és una opció perfecta per aconseguir proveir-se d’energia i recarregar petits dispositius com bateries, televisors i electrodomèstics de petita mida.  

Encara que canviar les bombetes de l’habitatge per unes de baix consum o LED implica una inversió, a la llarga aquesta mesura reporta beneficis tant en la factura de la llum com al medi ambient. Aquests compten amb una vida útil vuit vegades superior a les normals i poden suposar un estalvi de 100 € a l’any de mitjana, perquè consumeixen un 80% menys d’energia.

Llum natural i finestres

El medi ambient necessita l’ajuda de tota la societat, que pot beneficiar-se d’allò que el Planeta ofereix de manera natural. La llum solar és un recurs que es tendeix a desaprofitar i substituir per la que produeixen les bombetes, però hi ha una sèrie de trucs amb els quals mantenir l’habitatge viu i il·luminat. La màxima és aprofitar tot el que es pugui la llum natural pujant les persianes, tancant les cortines i triant colors clars per pintar les parets

A part de la llum, les finestres són un altre dels elements a reforçar per lluitar contra el canvi climàtic. Per aquells que resideixin en llocs on les temperatures són baixes és recomanable instal·lar finestres de vidre doble o triple, ja que augmenten l’aïllament i eviten les pèrdues de calor dins de la llar. A l’estiu, obrir les finestres per generar corrents d’aire naturals és una altra manera d’estalviar en aire condicionat.

Cada gota compta

Disminuir el consum d’aigua és una de les tasques més senzilles i beneficioses pel medi ambient. Des d’aprofitar l’aigua de la pluja, fins a recollir la que es malbarata a la dutxa fins que es regula la temperatura i tancar l’aixeta si no s’està fent servir l’aigua.

Aquesta última opció, a més de molt interessant, és molt senzilla: existeixen diversos tipus de bosses pensades especialment per no malbaratar ni una gota a la dutxa, aquestes es pengen en un suport fixat a la paret, s’introdueix l’aixeta perquè l’aigua hi caigui a dins i, quan estigui a la temperatura desitjada, es treu i ens dutxem amb normalitat. L’aigua recollida a la bossa es pot reutilitzar per altres funcions com regar les plantes o cuinar, i tot sense malbaratar aigua i estalviant diners

Els petits gestos són els que marquen la diferència en la lluita contra el canvi climàtic, un compromís que es reflecteix cada mes a la factura. Instal·lar nebulitzadors a les aixetes, que combinen l’aigua amb aire i incrementen la pressió, és una altra de les mesures que es poden dur a terme. Estalviar i reutilitzar l’aigua en usos terciaris (rec, a la cuina, per omplir la cisterna, etc.) o per abastir electrodomèstics és fàcil, ràpid i eficaç.

Consciència verda entre fogons 

Ajudar el Planeta cuinant és tan senzill com seguir una sèrie de trucs: utilitzar l’olla a pressió sempre que es pugui, ja que consumeix la meitat; cuinar amb microones en comptes d’utilitzar el forn; no obrir el forn quan s’estigui utilitzant perquè disminueix la temperatura del seu interior en uns 20ºC; i aprofitar el calor residual de la vitroceràmica i el foc, apagant-lo uns minuts abans de que el menjar estigui a punt.

I perquè els electrodomèstics rendeixin al màxim, el millor és utilitzar-los sempre a càrrega completa o, si disposen de més opcions, utilitzar els programes econòmics i ecològics. Per a la rentadora és important recordar que l’aigua freda és el mode menys nociu per al medi ambient, mentre que l’assecadora és millor evitar-la a qualsevol preu. 

 

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Roman Kraft i Erik Odin a Unsplash
-Temes relacionats-
up