movi-image-20minutos-consejos-alquilar-piso-estudiantes-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Consells que cal tenir en compte abans de llogar el teu pis a estudiants

18/10/2019

Consells que cal tenir en compte abans de llogar el teu pis a estudiants
L’inici del curs universitari i el canvi de quadrimestre multipliquen la demanda d’habitatge entre els joves, uns inquilins que garanteixen ingressos i l’estada dels quals és de temps determinat.

Encara que llogar a estudiants pot semblar una decisió arriscada, aquest perfil és una de les apostes segures del mercat, ja que la seva demanda està assegurada, és cíclica i contínua, de durada determinada i els seus pagaments mensuals estan garantits.

És molt important tenir en compte aquest darrer punt, ja que llogant a joves el problema dels impagaments deixa de ser una realitat, si s’estipula en el contracte que els seus pares facin d’aval.

En arrendar l’habitatge és important saber que la temporada alta de demanda de lloguer es dóna en els mesos de maig i juny, amb un repunt el setembre per als ressaguers que deixen per a última hora la cerca. Segons el web de reserves d’allotjament per a estudiants Uniplaces.es, el número de peticions de reservas es triplica en aquestes dates, a diferència de la resta de l’any. L’informe també subratlla que "el 39% dels estudiants internacionals busca habitatge a Espanya entre un i dos mesos abans del trasllat, és a dir, entre juny i juliol".

D’acord amb el portal d’habitacions i pisos compartits per estudiants Rookieintown, "la primera i gran arribada d’estudiants a les ciutats es dóna entre els mesos d’agost i octubre", moment en què s’inicia el curs escolar, i el moviment és més gran a les grans urbs com a Madrid, Barcelona i València. La segona onada es dóna en els mesos de gener i febrer, els quals "en el 90% dels casos buscaran allotjament fins a finals de juny o principis de juliol".

Encara que llogar a estudiants té els seus avantatges, el propietari de l’immoble ha de tenir en compte una sèrie de consells pràctics i pautes econòmiques a seguir abans d’arrendar el seu habitatge.

Internet, el millor tauler d’anuncis

Si hem d’anunciar que lloguem el nostre pis, hem de tenir en compte el públic al qual ens volem dirigir. Els estudiants universitaris són nadius digitals, per la qual cosa realitzaran les seves cerques de domicili a través d’Internet.

Ser clars en la descripció de l’habitatge, detallar les seves utilitats i l’equipament que oferim, així com les regles de convivència, són algunes de les pautes que no hem d’oblidar quan redactem el nostre anunci.

Equipar-ho a gust de l’inquilí

 A l’hora de buscar un habitatge, els joves escolliran una casa que equipi la seva habitació amb els mobles necessaris per a la seva estada com estudiants. Un escriptori, una cadira còmoda, un bon llit... és a dir, facilitats per al seu mode de vida.

D’acord amb Uniplaces.es, un 32% d’aquests inquilins afirma que el mobiliari és un dels principals motius per els quals es decanten a l’hora de triar la seva futura llar. Com a arrendataris, hem de donar molt pes a l’estat de l’habitació, ja que aquests opten per habitacions en què no calgui comprar cap moble. Cal tenir en compte que llogaran la casa per un breu període de temps, per la qual cosa no els compensa realitzar aquest tipus de desemborsament.

 

 

 

 

movi-image-20minutos-consejos-alquilar-piso-estudiantes-2

 

 

 


 

Una altra de les claus perquè el nostre anunci ressalti sobre la resta és oferir un servei de neteja setmanal que estigui inclòs en el contracte de lloguer. Aquest tipus de tasques sol crear conflictes entre els inquilins, ja que no tots compten amb els mateixos horaris i per a ells representa una càrrega ocupar-se de la higiene de les zones comuns, que normalment es distribueixen per torns. Així que aquest extra pot ser un altre atractiu més perquè escullin el nostre habitatge abans que un altre de similar.

A més de l’habitació, la cuina és un altre element fonamental que cal cuidar si volem llogar l’habitatge per habitacions. Com més inquilins visquin a la casa, més espai s’hauran de repartir entre tots, incloent-hi el frigorífic. Per aquesta mateixa raó és aconsellable tenir una nevera de grans dimensions.

Millor per habitacions

Per treure la màxima rendibilitat a la nostra llar, per què no llogar-la per habitacions i no com a habitatge únic? Aprofitar cada estança de l’immoble és una opció ideal per incrementar els nostres beneficis i una de les opcions més comuns en l’oferta d’habitatge per als estudiants.

Aquesta opció, a més, és molt atractiva per als joves, d’acord amb l’informe d’Uniplaces.es, que certifica que el 92% comparteix pis. Aquesta divisió de l’espai resulta atractiva perquè baixa el cost del lloguer, per la qual cosa és una mesura que beneficia tant al propietari com  a l’inquilí.

No obstant això, a l’hora de fer el contracte, el Consell General de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària d’Espanya recomana llogar el pis com a una unitat única per evitar possibles problemes en el pagament mensual. Així, serien els propis inquilins els qui es distribuirien les despeses i l’arrendatari percebrà tots els mesos la mateixa quantitat, deixant de costat la gestió de les factures amb cada estudiant.

El contracte

Molts estudiants prefereixen un pis que inclogui les despeses de llum, aigua i calefacció en la factura de la llar. D’aquesta manera s’eviten sorpreses indesitjables a final de mes. Per tant, és millor reflectir aquesta partida en el contracte, així com la connexió a Internet ja instal·lada mitjançant una tarifa plana.

És molt important que el contracte estigui ben redactat i detallat per evitar futurs problemes i que tot quedi clar des del principi amb els inquilins. Hem de reflectir les partides del preu mensual, les despeses incloses i el seu import, la fiança i com es torna, així com la seva durada i un inventari que reculli els immobles dels quals disposa l’habitatge.

Aquest ha de ser per escrit, per cobrir una possible seguretat jurídica. Alguns portals de cerca d’habitatge, com Rookieintown proporcionen un contracte model a omplir pel propietari.

També s’ha de valorar si volem incloure una clàusula amb els drets i obligacions dels inquilins, amb les normes de convivència com els nivells de soroll, responsabilitats davant de la comunitat de veïns, especificacions sobre mascotes, espais on està permès fumar, etc.

En definitiva, estipular i assegurar-se que tot està ben detallat en el contracte, equipar l’immoble a les necessitats d’uns inquilins tan específics com els estudiants i anunciar la nostra propietat per la xarxa són les màximes a seguir per assegurar-nos una experiència de lloguer com a amfitrions immillorable.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Yi Sk i Koichi Nakajima a Unsplash
-Temes relacionats-
up