Consum i COVID-19: així ha canviat la demanda de béns i serveis | EDE
movi-image-lainformacion-consumo-coronavirus-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
3 min del teu temps

Consum i COVID-19: així ha canviat la demanda de béns i serveis

23/04/2020

El coronavirus es deixa notar en els nostres hàbits, i això es reflecteix en les compres i l’oci. Aquests són alguns consells per mantenir un consum responsable

Dels carretons plens de paper higiènic durant les primeres setmanes a la demanda sense precedents de farina, llevat, productes adobats i cervesa: l’adquisició de productes en supermercats és un dels primers indicadors del canvi de tendència de consum en temps de pandèmia.

“Quan va començar el confinament, hi va haver una estampida provocada pel pànic”, afirma Elena Daprá, psicòloga clínica i membre del Colegio de la Psicología de Madrid. Explica que el fet que s’esgotés el paper higiènic va ser per diversos factors: “D’una banda, molta gent el considera un bé principal. D’altra banda, es produeix un efecte d’imitació: com que hi ha molta demanda i, per tant, escasseja, la ment assumeix inconscientment que deu ser una cosa molt important”.

Una vegada passada aquesta fase de pànic generalitzat, les prioritats canvien. No obstant això, matisa la professional, “no ens hem relaxat: continuem mantenint un nivell d’activació basal bastant alt. El cos necessita, d’alguna manera, relaxar l’ansietat: com que moltes vegades això s’aconsegueix anant a fer unes cerveses, representem això a casa, tant sols com acompanyats. És una cosa que culturalment s’associa a un moment de relax”. Per aquest motiu, la cervesa i les olives són productes molt demandats en les últimes setmanes.

Tot i que són més les empreses que pateixen dificultats, sobretot de liquiditat, que les que prosperen en aquests temps, la veritat és que hi ha certs segments amb xifres positives. La llista de beneficiats està encapçalada pels fabricants de productes d’higiene com el desinfectant de mans. Així, grans productors com Procter & Gamble o Johnson & Johnson han vist com els seus números s’incrementaven gràcies a un augment de la demanda, tal com han explicat totes dues empreses en comunicats internacionals.

I en el vessant digital? 

A la segona setmana de confinament, la compra en línia va augmentar un 73,7 %, segons un estudi de la consultora Nielsen. Gegants de l’e-commerce, com Amazon, han reforçat els seus serveis davant l’allau de comandes d’aquests dies.

Davant la compra com a possible canalitzador de l’ansietat, Elena Daprá dona alguns consells: “En primer lloc, és important no comprar si estàs moix”, apunta. “Si vius amb algú, comenta el que vols comprar, perquè aquesta persona faci que et preguntis si realment ho necessites. També és útil reservar uns diners mensuals concrets i esforçar-se a no gastar de més”, enumera la professional. “Cal respirar profundament i demanar ajuda a un psicòleg si la situació es descontrola”. A més, tenint en compte el context actual, comprar només allò necessari passa a ser una qüestió de responsabilitat social.

Et pot interessar: Neuromàrqueting, la clau entre comprar i no

D’altra banda, les companyies d’entreteniment en streaming s’han convertit en una opció recurrent a les cases. Netflix, Amazon Prime Video i HBO han aconseguit grans quotes d’audiència i consum durant aquests dies, i les previsions sobre el seu ús han fet que les seves accions s’hagin apujat uns quants punts. En el cas de Netflix, la plataforma ha afirmat que, per garantir el servei i no col·lapsar les connexions, s’ha vist obligada a retallar la qualitat dels seus vídeos com a mesura excepcional.

D’una manera similar creixen les hores que passem a les xarxes socials, tant per informar-nos com per entretenir-nos: Espanya lidera l’ús d’aquestes aplicacions, segons Comscore, amb un augment d’ús del 55 %. Com a líders es col·loquen Instagram, Twitter, Facebook i un nou agent cada vegada més present, TikTok, que trenca la barrera de la generació Z i es cola en smartphones d’edats cada vegada més diverses.

Et pot interessar: Nocions bàsiques per expandir el teu negoci a les xarxes socials

En aquest sentit, és recomanable no abusar de les pantalles, cosa que no és del tot fàcil durant aquests dies. “Cal vigilar de no estar exposats a les pantalles gaires hores: si em passo la meitat del dia a les xarxes socials, tinc un problema”, apunta Daprá. “És important no abandonar altres tasques: cal intentar fixar rutines i complir-les, i l’ús de les xarxes ha d’estar limitat a un temps determinat”, subratlla. I és que els moments presencials en família, si es passa el confinament a la mateixa llar, són essencials. “S’ha de pensar a fer servir les xarxes amb un objectiu concret, i no com a mètode d’evasió”, aconsella. A més, el confinament es pot convertir en el millor moment per descobrir noves aficions com, per exemple, la cuina (l’augment del consum de llevat apunta a una tendència en aquest sentit) o els vessants artístics, com la pintura i l’escriptura.

Comprar només allò necessari, limitar l’estona d’ús de pantalles i passar temps amb els nostres si compartim habitatge són passos útils perquè la quarantena no afecti els nostres hàbits malgrat el confinament.

-Temes relacionats-
up