movi-image-eleconomista-coronavirus-oficinas-digital-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Coronavirus: De les oficines al treball online

01/04/2020

El tancament de les aules no implica una aturada en el calendari escolar, sinó que l’ensenyament s’ha traslladat a la xarxa

El coronavirus (la COVID-19) ha posat a prova el sistema. En pocs dies el país ha traslladat la majoria de la seva activitat a la xarxa.

Des de que el passat 14 de març es decretés l’estat d’alarma al nostre país, com a mesura de prevenció per lluitar contra el coronavirus, milions d’espanyols han canviat les seves rutines diàries. S’ha imposat el teletreball, les compres online i les nostres relacions socials es tenen a través d’una pantalla.

Pot interessar-te: Teletreball: com implementar-lo de manera eficaç i ràpida?


Serveis mínims

La mesura imposada pel Govern exigeix que es posposin tots els serveis no urgents. Això vol dir que només podem sortir de casa per fer allò estrictament necessari com anar a treballar, comprar menjar i anar a la farmàcia o al metge. Gran part de l’activitat comercial s’ha paralitzat i ja ni tan sols és urgent renovar el DNI o el passaport. Per aquests casos el Ministeri d’Interior ha donat una pròrroga d’un any per renovar-lo i, a més, ha cancel·lat totes les cites prèvies que s’havien assignat a través de la pàgina web de la Policia Nacional.

Gran part de l’activitat comercial s’ha paralitzat i ja ni tan sols és urgent renovar el DNI o el passaport.

També s’estan cancel·lant les cites mèdiques no urgents, i fins i tot els facultatius tenen la potestat de donar baixes mèdiques per la COVID-19 per telèfon, sense necessitat de veure el pacient físicament, això sí, algú ha d’anar al centre de salut a recollir la baixa i notificar-ho a l’empresa. Per aquelles persones que pateixen símptomes i que poden estar desenvolupant la malaltia, cada comunitat autònoma ha posat a disposició diversos telèfons de consulta als quals els ciutadans poden trucar per exposar el seu cas i buscar solucions i també hi ha disponible una pàgina web per atendre les urgències de manera telemàtica. En aquesta mateixa línia, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha habilitat una pàgina web, covid19.femp.es, i una adreça de correu electrònic, covid19@femp.es, perquè els Ajuntaments es puguin comunicar amb aquest organisme i resoldre dubtes.

Tràmits administratius: ERTOS

Moltes empreses estan realitzant Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, els anomenats ERTOS. En una circumstància normal la persona afectada per l’ERTO ha d’anar a la Conselleria de Treball de la seva comunitat autònoma, a Oficines del Ministeri de Treball a través de la Direcció General de Treball o en el cas de Ceuta i Melilla a la Delegació de Govern per sol·licitar el subsidi. Ara, ateses les circumstàncies, les oficines de prestacions del Servei Públic de Treball Estatal no tenen servei d’atenció al públic, així que, per tramitar les baixes s’ha reforçat l’atenció telefònica i de mitjans electrònics per realitzar els tràmits. El SEPE té a la seva disposició una seu electrònica per realitzar-los via telemàtica i, a més, s’han interromput els terminis dels procediments per facilitar-ho tot.

Educació a distancia per a tothom

Una de les primeres mesures restrictives que es van prendre a l’inici d’aquesta crisi va ser el tancament de les escoles a la Comunitat de Madrid, que es va fer extensiva progressivament per a tota la geografia espanyola i en tots els cursos acadèmics, inclosa la Universitat. Però el tancament de les aules no implica una aturada en el calendari escolar, sinó que l’ensenyament s’ha traslladat a la xarxa. Perquè els alumnes puguin continuar amb el temari, els centres han habilitat l’opció de les classes a distància. Els professors ofereixen tutories a través de videotrucada on els alumnes poden interactuar seguint el comportament habitual d’una classe. Per això s’utilitzen diversos programes interactius que permeten organitzar aules i crear un contacte directe entre professor i alumne.

Els professors ofereixen tutories a través de videotrucada on els alumnes poden interactuar.

Un dels programes que s’estan utilitzant és Google Classroom, una eina que va crear Google el 2014 que permet gestionar les classes, crear documents, compartir informació, planificar reunions, etc. Altres centres han optat per utilitzar Blackboard Collaborate, una plataforma que permet generar espais de comunicació en forma de sales virtuals, on diversos participants es reuneixen i poden compartir diferents aplicacions: presentacions, escriptori, pissarra virtual, etc.

Gestions bancàries

Malgrat que algunes entitats bancàries romanen obertes (mapa d’oficines obertes) es recomana fer totes les gestions possibles a través de la xarxa. Els bancs ja fa anys que fomenten la banca online i, per això, estan molt preparats. En aquests dies difícils, amb l’objectiu d’estar més a prop que mai, Banc Sabadell ha llançat un nou espai digital, bancosabadell.com/covid-19, que recull tota la informació actualitzada sobre les mesures que s’estan implementant i explica, de manera senzilla i intuïtiva, com utilitzar els diferents canals digitals disponibles per seguir operant amb normalitat des de casa. Consultar comptes i productes, fer transferències, firmar documents, gestionar rebuts, contractar una assegurança, sol·licitar la moratòria de la hipoteca… tot està disponible a un clic. Si ets pensionista, també pots comprovar l’ingrés de la teva pensió i realitzar la resta d’operacions de forma digital, fins i tot pots treure diners sense entrar en una oficina (una altra persona pot fer-ho per tu de manera segura).

Banc Sabadell ha llançat un nou espai digital, bancosabadell.com/covid-19, que recull tota la informació actualitzada sobre les mesures que s’estan implementant.

La gestió empresarial també es pot fer a través dels canals digitals: gestionar TPV, pagar impostos i, fins i tot, gestionar els teus pagaments gràcies a aplicacions com Nomo, l’app per als autònoms que permet controlar les tasques administratives des del mòbil i que durant aquest primer mes de pandèmia permet un accés gratuït. Tot d’una manera senzilla, des d’un ordinador o un Smartphone, amb la garantia d’estar realitzant les gestions amb total seguretat.

El més important és adequar el Treball al nou sistema fent un ús adequat dels mitjans tècnics.

La majoria d’institucions i empreses estan adaptant la seva tasca a l’univers online. El més important és adequar el treball al nou sistema fent un ús adequat dels mitjans tècnics, tenint en compte la seguretat i la protecció de dades, generant un ambient de comunicació fluïda, contacte directe amb els caps i companys i establir una rutina de treball. A més, aquesta situació està traslladant a la xarxa algunes accions tan quotidianes com classes d’anglès, sessions d’activitat física o (cyber), sopar amb amics i familiars. Les noves tecnologies estan sent grans aliades per aconseguir que el món segueixi a prop malgrat que haguem de mantenir les distàncies (físiques).

Fotografia d'Annie Spratt a Unsplash
-Categories i etiquetes-
up