Costa de gener: com podem superar-la, estalviar i millorar les finances de la llar | EDE
movi-image-cuesta-enero-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Costa de gener: com podem superar-la, estalviar i millorar les finances de la llar

Tue Jan 12 12:54:25 CET 2021

Amb una mica de disciplina i una planificació adequada, és possible aconseguir que la tornada del Nadal signifiqui, fins i tot, una oportunitat per millorar la situació de les finances personals, rebaixar les despeses fixes i contribuir a l'estalvi i, per tant, a la inversió.

Lawrence d'Aràbia, l'espia i militar que va participar en la rebel·lió àrab contra l'imperi otomà durant la Primera Guerra Mundial, va afirmar en la seva obra autobiogràfica, Els set pilars de la saviesa, que «per estalviar diners, la gent està disposada a pagar qualsevol preu». Una màxima amb la qual moltes famílies, d'una manera o altra, poden estar perfectament d'acord en aquests moments, després d'un any molt complicat pel que fa a l'economia, després de l'esclat de la pandèmia global de la COVID-19.

No obstant això, malgrat haver viscut un Nadal marcat per la pandèmia, aquestes dades no han deixat de suposar una època de celebració i de regals, i això des del punt de vista de la butxaca implica un increment considerable en les despeses. A partir del gener, quan tot torna a la normalitat aparent, tot això pot deixar bastant malparat el pressupost familiar. Superar aquesta terrible costa de començaments d'any normalment és molt complicat per a les llars, però ara, amb alguns gestos senzills i grans dosis de disciplina, és possible tant mantenir en bon estat les finances personals com, fins i tot, arribar a estalviar. Com assenyala Euge Oller, fundador d’Emprende Aprendiendo, en el Podcast de Banc Sabadell, «qualsevol persona pot optar per aconseguir la llibertat financera, perquè en realitat és una cosa senzilla, sempre que s'entenguin bé les despeses que es tenen per, a partir d'aquí, generar diners que puguin invertir-se en actius».

«Qualsevol pot optar per aconseguir la llibertat financera, sempre que s'entenguin bé les despeses que es tenen per poder generar diners per invertir en actius»”

Velles receptes, excel·lents resultats

Tots solem fer promeses aprofitant l’any nou, com anar al gimnàs o llegir més. Entre els propòsits més repetits hi ha el de deixar de fumar, el de beure menys cafè o el de deixar l'alcohol. Complir qualsevol d’aquests propòsits suposa un considerable estalvi mensual, tenint en compte que, segons l'enquesta de pressupostos familiars que elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE), cada espanyol inverteix cada mes en aquestes tasques 18 euros (conjuntament, entre tabac i alcohol) i 65 euros en cafè.

Una altra alternativa és posposar al màxim les compres al gener, moment en el qual comencen les tradicionals rebaixes. Una tendència que, segons revela l'estudi de Fintonic El consumo de moda en España està en auge, ja que el 2019 cada persona va invertir, de mitjana, 124 euros a comprar roba en aquest període; un 2,4 % més que l'any anterior, i les previsions per a aquest exercici són encara millors. I és que és possible trobar peces amb descomptes que superen el 50 % en comparació amb el preu que marcaven al Nadal.

De fet, segons aquest informe, en la primera setmana de les rebaixes de gener, cada client es gasta més del doble en roba que en altres períodes marcats en vermell per als venedors, com l'estiu o el Black Friday. També revela una dada rellevant: hi ha una tendència a l'alça de retornar peces que s'han rebut com a regal durant les festes nadalenques, precisament per aprofitar aquests diners per adquirir productes rebaixats. 

Estalvi a casa

Conèixer la potència d'electricitat que es té contractada és clau, ja que com més potència fem servir més elevada és la part fixa del rebut de la llum. Per això, calcular els aparells que es poden tenir connectats alhora en un dia normal és vital per estimar la potència màxima que es necessita i, en funció d'això, trucar a la companyia elèctrica i modificar-la. A més, hi ha dos tipus de tarifa que cal conèixer: sense discriminació horària o amb discriminació horària. En aquesta última, el preu de l'electricitat és més baix durant una sèrie d'hores (denominades hores vall) i més alt durant les hores punta. Cal conèixer les hores de màxim ús elèctric per part de la família per valorar si compensa apostar per una tarifa amb hores vall.

A més, canviar la il·luminació de la llar per bombetes LED també redueix la factura elèctrica, així com instal·lar interruptors dividits a les diferents habitacions, de manera que s'eviti il·luminar tota una estança si només se n’utilitza una part. Quant a la calefacció, els sistemes basats en l'electricitat consumeixen bastant més que qualsevol altre que necessiti gas. De mitjana, cada grau que s'incrementa la temperatura en una casa suposa un creixement en el consum de la factura de l'entorn del 10 %.

Pot interessar-te: Com fer la teva llar més sostenible

Pel que fa a l'aigua, no se sol prestar massa atenció al seu cost ja que és baix en relació amb altres despeses fixes. No obstant això, a la llarga, és possible estalviar-se molts diners. Per exemple, cal revisar les aixetes per comprovar que no tenen fuites que calgui segellar. Una aixeta que deixa filtrar tot just 10 gotes per minut a l'any pot suposar un malbaratament d'aigua d'uns 2.000 litres. Així mateix, tancar l'aixeta quan no s'estigui utilitzant mentre es renten les mans permet estalviar gairebé 1,5 litres de mitjana per ús, la qual cosa, durant 12 mesos, vol dir no haver d'utilitzar fins a 1.500 litres.

Respecte pel medi ambient i ús de les noves tecnologies

Renunciar a utilitzar el vehicle privat per a aquells desplaçaments en els quals no sigui indispensable suposa tant un estalvi de combustible com de desgast de l'automòbil, de manera que hi haurà menys possibilitats d'avaria i, per tant, d'haver d'anar al taller. 

Fins i tot fer la compra online permet, a més de comparar preus i treure profit d’un gran nombre de promocions de diferents supermercats, evitar la compra compulsiva que provoca veure, olorar o tocar aliments físicament. A més, per descomptat, implica dedicar-hi menys temps, que es pot dedicar a altres activitats que redundin en alguna classe d'ingrés.

Enfocament en la inversió

Adoptant aquests i altres hàbits d'estalvi es pot aconseguir controlar les despeses i fer més suportable la temuda costa de gener, però també generar excedents monetaris que, per persona, pot significar disposar d’uns 500 euros més en un sol mes. És important entendre que aquests diners no s’han de gastar en capricis, sinó que la seva finalitat ha de ser alimentar la cartera d'inversió. Com afirma Vicenç Hernández, president de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya en el Podcast de Banc Sabadell, «la planificació, la productivitat, l'estalvi i el control de les finances són algunes de les claus per poder complir amb els nostres projectes vitals de llarg termini».

Si es tenen dubtes sobre què fer amb els diners, el més oportú és consultar-ho amb un assessor financer, que recomanarà els actius més adequats en què invertir i es podrà decidir, per exemple, augmentar l'aportació en algun dels que ja es tingui (com un fons d'inversió o un pla de pensions) de cara a beneficiar-se dels efectes positius que genera l’interès compost.

 
Fotografia de Becca Tapert a Unsplash
-Temes relacionats-
up