movi-image-lainformacion-covid-empleo-mundo-laboral-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Covid-19 i ocupació: així s’ha replantejat el món laboral

10/06/2020

El mercat laboral tendia a la digitalització, i el confinament forçós que hem viscut ha demostrat que aquests perfils vinculats a la transformació digital són més necessaris que mai

El 85 % de les feines que s’oferiran l’any 2030 encara no s’han inventat. Aquesta sorprenent xifra, revelada per Randstad al seu estudi Talent Trends Report 2019, adquireix encara més sentit en pensar en una nova realitat, l’era posterior a la COVID-19, en la qual la digitalització s’està convertint en un requisit essencial per a la supervivència de moltes empreses.

“Les professions més sol·licitades porten el cognom digital: màrqueting, recursos humans, finances…”, enumera Pilar Llácer, experta en treball del futur dins de l’EAE Business School. Segons María Monge, directora de The Valley Talent, aquest fet va molt més enllà del terme digital com a tal: “Les companyies que inicien un procés de transformació tenen com a objectiu ser més àgils, reduir costos, optimitzar processos i fins i tot estudiar noves oportunitats de negoci”, apunta.

“El panorama actual reforça el procés de transformació digital i accelera els canvis. Hi haurà destrucció de certes ocupacions, creació d’altres i reconversió d’unes altres”, explica Marc Calero, director de Planificació de Persones de Banc Sabadell.

L’experta de The Valley Talent coincideix: la pandèmia ha fet que la transformació s’agiliti. “Donada la situació recent, moltes companyies estan prioritzant aspectes que abans estaven en segon pla i han estat capaces de llançar en poques setmanes iniciatives que, en un altre context, haurien requerit anys”, explica. “Això és la transformació: el fet de ser capaços d’adaptar-nos a les circumstàncies, ser àgils i saber avançar-nos, en la mesura que sigui possible, als reptes que se’ns presentaran”.

Aquesta adaptació i anticipació d’algunes empreses acaba marcant un camí: la tendència a la contractació present i futura, en la qual, igual que en aquestes empreses, els professionals tendeixen a ser més flexibles.

Et pot interessar: Saber gestionar el talent, un actiu per a les empreses que volen atreure professionals i fidelitzar-los


Quins són els perfils més sol·licitats?

La cultura organitzativa de les companyies prevaldrà sobre totes les coses, afegeix el director de Planificació de Persones de Banc Sabadell, qui sosté que “es buscaran perfils més tècnics, més especialitzats i, primer de tot, perfils humans, que empatitzin i generin innovació”.

L’Informe de Empleos Emergentes 2020 de LinkedIn coincideix en tendències amb allò que apunten els experts en captació de talent i formació: la digitalització i la innovació tenen un pes imbatible.

Aquest complet estudi revela els llocs més sol·licitats durant l’any passat, una llista que encapçala el d’especialista en intel·ligència artificial, amb un creixement de demanda del 75,97 % respecte a l’any 2018. Això no és estrany, ja que, segons la consultora PwC, l’automatització de tasques passarà del 4 %, la xifra d’avui, al 21 % a mitjan dècada actual; l’any 2030, els avanços en intel·ligència artificial podrien assolir una automatització al nostre país de fins al 34 %.

Et pot interessar: Per què les companyies que facin servir intel·ligència artificial estaran més ben posicionades en el nou escenari global

Per darrere d’aquest lloc, i amb una taxa de creixement de demanda del 75 %, hi ha el de desenvolupador de Salesforce, seguit pels d’especialista en Customer Success (69,83 % de creixement), enginyer de robòtica (65 %) i especialista en ciberseguretat (60 %).

Primer de tot, seguretat

Amb el teletreball implementat en temps rècord, les llars es transformen en oficines, però han de mantenir un requisit bàsic: cuidar la seguretat. “El teletreball fa que hi hagi un flux de dades constant entre els treballadors i, en moltes ocasions, es tracta d’informació sensible i crítica per al negoci”, apunta Monge, que assenyala la dificultat afegida que suposa el teletreball per controlar que aquests intercanvis informatius es donin en entorns segurs. “La seguretat de la informació és, sens dubte, una de les àrees que més han crescut i que en els pròxims anys creixeran més pel que fa als perfils tècnics”.

Els perfils que cuiden aquesta seguretat són una gran mostra del canvi i de l’avanç cap a noves formes de treball. “Hem percebut una demanda creixent de perfils de ciberseguretat, data, arquitectura, producte i àrees digitalitzades com les relacionades amb el màrqueting, els canals i l’analítica”, resumeix l’experta. L’objectiu: que l’engranatge funcioni perfectament en un nou ecosistema digitalitzat.

“És important conèixer què passa a la nostra companyia pràcticament a temps real i, per això, les dades són necessàries, però també ho són la tecnologia i els professionals que facin possible l’extracció, el treball i l’anàlisi d’aquestes dades”, explica Monge.

Et pot interessar: De la big data a l’smart data: què necessita realment la meva empresa?

Aquest canvi es produeix, encara que amb una altra perspectiva, en companyies que tenen la vista posada en el consumidor final: “Cada vegada són més importants les dades d’aquests consumidors per optimitzar costos de màrqueting i adquisició, personalitzar la venda i millorar la ràtio de conversió”, argumenta Monge. “Addicionalment, els canals de venda també estan canviant, per la qual cosa les companyies han de ser capaces d’identificar el consumidor independentment del canal a través del qual s’executi la venda. El màrqueting digital permet a la companyia analitzar detalladament cada acció”.

Soft skills i hard skills

A més dels aspectes tècnics, el perfil sol·licitat per les empreses acostuma a tenir certes característiques de base. “Els professionals més sol·licitats compleixen tres requisits: tenen competències digitals i marca personal, són polímates —és a dir, persones amb grans coneixements en diverses matèries— i tenen actitud d’adaptació i capacitat d’aprenentatge”, enumera Llácer, d’EAE.

Monge, de The Valley Talent, coincideix en diversos aspectes: “Ressaltaria la flexibilitat com una de les aptituds principals; a més, molts d’aquests perfils són persones que han estat diversos anys dedicant-se a disciplines que, fins ara, eren pràcticament desconegudes per molts altres professionals. Això fa que siguin autònoms i autodidactes: per més que en sàpiguen, sempre en volen més, ja que sempre sorgeixen nous reptes”.

En aquest sentit, avui dia la mobilitat laboral perd la seva connotació negativa: molts perfils canvien de lloc cada pocs anys, precisament, a la recerca d’aquests nous reptes, segons un estudi del Bureau of Labor Statistics estatunidenc. Aquest document indica que un treballador que avui entri al mercat laboral passarà, de mitjana, per 12 empreses diferents fins que es jubili, amb un període mitjà en cada empresa de quatre anys.

La importància de la formació

Segons la Grand Coalition for Digital Jobs, una plataforma sustentada per la UE, l’any 2020 hi ha, només en territori europeu, més de 825.000 llocs de treball digitals que no han estat coberts. La raó: es necessita un nivell de formació digital que la majoria dels professionals encara no posseeixen.

Pilar Llácer, d’EAE, és experta a formar aquests perfils i d’altres. Ella posa el focus en l’“ocupabilitat sostenible, que permeti als professionals ser atractius per a les empreses al llarg de la seva vida en entorns de treball complexos”. Per tant, adaptar-se a aquests canvis digitals és una cosa que cal desenvolupar durant tota la vida laboral.

La formació, per descomptat, no s’orienta només als nous treballadors: també s’ha de tenir present en els empleats que ja té l’empresa. EAE té una iniciativa, El trabajo del futuro, on conversen amb casos reals de professionals que han reorientat la seva professió. “Hi ha exemples de molts sectors, funcions, gènere i edats, i mitjançant aquests exemples, es donen pistes per determinar els factors d’èxit de la reinvenció. La formació és clau per a aquesta transformació”, explica Llácer.

Aquesta formació a empleats és, segons María Monge, de The Valley Talent, més accessible que mai. A la seva empresa tenen escola pròpia, The Valley DBS, especialitzada en línies de negoci digital. “Hi ha milers d’opcions per formar els empleats. La formació ja no és com abans, rígida, presencial i limitada. És tot el contrari; flexible, en remot i il·limitada”, argumenta.

Admet que aquesta adaptació “depèn molt del perfil i del tipus de companyia: hi ha empreses que es poden permetre invertir temps i recursos a formar el personal intern, d’altres que prefereixen incorporar una persona que lideri aquesta formació, i que sigui ella qui formi els equips i els involucri en els nous projectes, i fins i tot hi ha altres companyies que opten per formar equips mixtos, donant l’oportunitat a persones internes d’involucrar-se i barrejar-se amb talent extern”, apunta.

El més important, segons el seu parer, és trobar beneficis en cada etapa, inclosos els moments com l’actual. “Cal aprofitar aquesta situació per formar-se, per aprendre, per canviar i per dotar els empleats de recursos perquè siguin ells els qui dibuixin el seu propi camí professional”, conclou.

 

Fotografia d'Headway a Unsplash
-Temes relacionats-
up