De la intel·ligència emocional a la gestió de l'ansietat: les soft skills més demandades | EDE
movi-image-lainformacion-inteligencia-emocional-ansiedad-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

De la intel·ligència emocional a la gestió de l'ansietat: les soft skills més demandades

Thu Jun 10 11:24:44 CEST 2021

A més de les competències professionals, les empreses donen cada vegada més importància a les habilitats relacionades amb el control de les emocions

Generar un buen ambiente de trabajo, saber anticiparse a las necesidades o reaccionar correctamente ante las adversidades. Son algunas, pero hay muchas más: las soft skills (en español, habilidades blandas) se han convertido en un requisito más a la hora de seleccionar candidatos para un puesto de trabajo, y están en muchas ocasiones a la altura de las llamadas hard skills (habilidades duras), dadas por los conocimientos técnicos y la formación del potencial empleado.

En un mercat laboral cada vegada més dinàmic, les soft skills es converteixen en nous punts diferencials entre possibles incorporacions a les empreses davant d'una demanda d’ocupació creixent. La formació acadèmica, els idiomes o l'experiència solen ser requisits mínims; tenint-los com a base, la capacitat social del candidat és la que cobra importància.

Pot interessar-te: Hard i soft skills, la clau per contractar el candidat ideal


La digitalització com a punt de partida

Tot i que la importància de les soft skills ha estat creixent, l'últim any marcat per la crisi de la COVID-19 ha precipitat l'interès dels alts càrrecs en les habilitats socials dels seus empleats dins d'un context tensat pels canvis, l'adaptació digital i el teletreball.

«En aquest últim any hem vist un gran canvi en aquest aspecte», apunta la companyia Udemy for Business a l'estudi The 2021 Workplace Learning Trends. «El ràpid canvi cap al treball a distància i la incertesa de la pandèmia han transformat l’experiència de l'empleat. Ara, els empresaris reconeixen que les soft skills ajudaran els treballadors a desenvolupar-se en el futur».

Segons el Fòrum Econòmic Mundial, mil milions de persones a escala global necessitaran desenvolupar noves habilitats en la pròxima dècada per desenvolupar-se amb facilitat en un nou entorn marcat per la digitalització i l’automatització de llocs de treball. Quines són, aquestes habilitats que fan que els candidats siguin únics?

Pot interessar-te: Quines competències dominaran l'ocupació el 2021?

 

Les 'soft skills' més valorades

Carmen Sebrango Sadia, directora de Carreres Professionals en CEU Educational Group, defineix les soft skills com «aquelles que s'adquireixen dia a dia, com els comportaments o les habilitats socials». Davant de les eines que es poden adquirir en la formació, com ara competències i coneixements tècnics, cada vegada tenen més importància les que depenen de l'actitud davant d’un repte o d’una situació compromesa. L'experta destaca, entre altres, competències com l’autoconeixement, la comunicació, el treball en equip, la innovació o el lideratge.

Per la seva banda, Jaume Asnai González, managing director de PageGroup, posa el focus en «tot allò que té relació amb el treball multidisciplinari», és a dir, la cooperació entre diferents àrees o la capacitat de treball i d'entesa no només amb l’equip mateix, sinó amb altres departaments dins de la companyia. «A més del coneixement de l'organització, es requereixen habilitats comunicatives i de lideratge», explica l'expert, «així com la capacitat d'empatitzar i d’entendre les complexitats d'altres departaments».

Les línies d'aquests dos experts coincideixen amb les publicades pel Fòrum Econòmic Mundial. En el plantejament de la Cimera per al Reinici Laboral, que girava entorn de l’anàlisi de la feina després de la pandèmia, l'organització internacional va assenyalar que les habilitats més demandades des d'avui fins al 2025 són i seran, per ordre: el pensament analític i d'innovació, l'aprenentatge actiu i estratègic, la resolució de problemes complexos, el pensament crític i la creativitat, originalitat i iniciativa de treballador.

La salut mental cobra importància

Udemy for Business posa el focus en la salut mental: el 2020, expliquen, moltes empreses van augmentar la preocupació al voltant de l’estabilitat emocional dels seus empleats.

«Les empreses estan descobrint el valor d'entrenar la resiliència i l'empatia en els seus treballadors», segons l'informe. «Treballar des de casa ha desdibuixat els límits entre el que és personal i el que és professional, el risc de sobretreballar o de patir ansietat i estrès ha augmentat. Per això, els empleats s'han preocupat més que mai de fer cursos relacionats amb la gestió del temps, la motivació i la consecució de fites».

Segons dades d'aquesta empresa, durant l'any 2020 va augmentar la recerca de diferents cursos relacionats amb la millora de la salut mental i el benestar. En concret, els relacionats amb la gestió de l'ansietat van tenir un 4 % més de demandants; els enfocats a la resiliència van augmentar un 1,3 %; i els enfocats a la gestió de l'estrès, una mica més d'un 1 % en comparació amb l'any anterior.

Pot interessar-te: La realitat virtual, gran aliada de la salut mental


'Soft skills' en llocs directius

«En llocs directius, hem de parlar del lideratge, el desenvolupament de les persones i la comunicació, que són, sens dubte, habilitats imperatives per a aquesta mena de càrrecs», explica Asnai González.

En el context de la crisi sanitària derivada de la pandèmia, els líders de les empreses han hagut de fer front a reptes que han marcat, més que mai, la capacitat de crear cohesió i equip en la distància i amb una situació mai vista anteriorment, així com l'empatia amb teletreballadors que han necessitat més flexibilitat i mesures de conciliació.

Pot interessar-te: Així ha de ser el nou líder empresarial

Aquesta empatia està marcada, en molts casos, per una comunicació fluida. “La comunicació és el que ens connecta amb les persones i hauria de ser una capacitat destacada de tots els directius”, afirma Jaume Gurt, advisor & mentor de directius, en el Podcast de Banco Sabadell. «El problema rau en el fet que molts líders veuen la comunicació com un instrument per arribar a uns objectius, però no com un element fonamental».

En paral·lel, la pandèmia ha tingut un impacte negatiu en els comptes de moltes empreses i ha deixat un panorama marcat per la incertesa. Tenint en compte aquestes dificultats, experts de la comunitat global de directius APD han establert com a característiques principals, entre altres, la capacitat per part dels líders d’adaptar-se a les noves circumstàncies i l'enteresa per obtenir bons resultats de cadascuna d'elles.

Independentment de la franja, hi ha soft skills aplicables de forma vertical; l'empatia, la capacitat de comunicació i la innovació són, entre altres, qualitats a valorar en un candidat, sigui quin sigui el lloc a què s'apliqui.

Pot interessar-te: Com podem detectar el talent dins de l'empresa i fer-lo créixer

Fotografia d'Anthony Tran a Unsplash
-Temes relacionats-
up