Desperfectes a l’habitatge provocats per fuites d'aigua: com evitar-los | EDE
movi-image-fugas-agua-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Desperfectes a l’habitatge provocats per fuites d'aigua: com evitar-los

Tue Jul 28 17:38:05 CEST 2020

Un manteniment correcte de la llar és la millor manera de prevenir l'aparició de fuites d'aigua i dels desperfectes causats per aquestes, que poden arribar a ser molt difícils de tractar.

L'estat d'alarma com a mesura per fer front a la pandèmia ens ha portat a estar més temps a casa, que alhora ha provocat que augmenti el nostre consum de subministraments.

El consum elèctric als habitatges, per exemple, es va elevar al voltant d'un 28% durant el confinament, segons un sondeig realitzat per OCU. Pel que fa a la despesa d'aigua, l'estudi dut a terme pel madrileny Canal de Isabel II extreu conclusions tan significatives com que el consum a les aixetes va augmentar fins a un 14%; el de les cisternes, un 6%; i el dels rentavaixelles, un 19%.

Amb un major ús dels subministraments, també augmenten les possibilitats de patir accidents. Un dels més freqüents, sobretot en habitatges amb sistemes de canonades antics, es dóna a causa de les fuites d'aigua, que, si no es controlen a temps, poden derivar en mals majors com estancaments d'aigua, humitats a les parets i inundacions. Aquests problemes, a més de ser molestos i pesats, poden requerir molt de temps i recursos per a solucionar-se. Per això, és important detectar com més aviat aquests escapaments per evitar que l'avaria vagi a més.

CONSELLS PER A EVITAR LES FUITES D'AIGUA
No totes les fuites es poden prevenir, però moltes d'elles es deuen a distraccions que perjudiquen les canonades de la llar. Tal com comenta Elvira Barba, Directora de Sinistres de Sabadell Assegurances Generals, és recomanable seguir aquests consells per disminuir el risc de tenir una fuita i evitar així altres possibles danys derivats:


· Posar taps de reixeta a les piques i desguassos. Elements tan comuns com els cabells, les restes de menjar o l'escuma de sabó poden convertir-se en obstacles pel pas de l'aigua per les canonades, el que derivarà en augments de pressió d'aquesta que poden provocar perforacions en els conductes. Els taps de reixeta actuaran com a filtre evitant l'entrada de gran part dels elements sòlids.

· Evitar llençar greix i abocar productes químics per les canonades. La millor opció per netejar amb regularitat els desguassos de la casa és tirant aigua bullent cada dues setmanes per desfer tot el greix que es pugui haver acumulat en les canonades.

· Tancar la clau general de pas d'aigua si la casa estarà buida durant un període. En el cas que alguna de les canonades de la llar estigui danyada, d'aquesta manera s'evita una fuita impossible d'identificar que pot acabar provocant una inundació capaç d'afectar fins i tot a habitatges veïns.

· No utilitzar dispositius que consumeixin aigua si no s’estarà a casa. És recomanable limitar l'ús d'aparells com la rentadora o el rentaplats a quan s'estigui en l'habitatge per poder veure i solucionar immediatament qualsevol possible fuita.

· Revisar les instal·lacions. Si les canonades de l'habitatge són antigues, la probabilitat de patir una fuita d'aigua és més elevada. En aquest cas, seria recomanable procedir al canvi de les instal·lacions com a mètode preventiu.

· Netejar el tub sifònic cada sis mesos. Si es disposa d'aquest petit dipòsit que connecta la dutxa, el lavabo i el bidet per donar pas al desguàs principal, netejar-lo de manera regular evitarà embussos a la cambra de bany. Per fer-ho, simplement cal treure la tapa del dipòsit i retirar tot el sòlid que es trobi dins d'aquest.

· Revisar l'estat de les vores de la banyera i de la dutxa. Comprovar que les juntes estan ben segellades és clau. Si no ho estan, es poden tornar a omplir amb juntes impermeables i després segellar el plat de dutxa o banyera amb silicona. Així s'evitarà que hi hagi una filtració d'aigua innecessària i que es produeixin danys a les parets i sostres de l'habitatge i fins i tot en altres zones de l'edifici.

· Trucar a un expert perquè faci una revisió de la caldera periòdicament. És important comprovar el seu correcte funcionament anualment. Estalviarem en pèrdues d'aigua i ensurts innecessaris.

· Purgar els radiadors abans de començar a utilitzar la calefacció a l'hivern. Fent-ho anualment s'evitarà que hi hagi inundacions a la pròpia casa i la dels veïns, a part de millorar el rendiment del sistema de calefacció de l'habitatge.

· Demanar ajuda a un professional de la fontaneria davant de qualsevol accident. Tots aquests consells de prevenció poden ser d'ajuda, però no cal arriscar-se i intentar fer una reparació si no es tenen ni el coneixement ni les eines, ja que la situació podria acabar provocant danys encara més grans.

Pot interessar-te: Estalvia (de debò) en aigua, llum i gas

-Temes relacionats-
up