Deu indicadors de la teva salut financera | EDE
movi-image-indicadores-salud-financiera-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Deu indicadors de la teva salut financera

Fri Oct 18 09:28:01 CEST 2019

Definir la teva situació és el primer pas per saber com pots millorar el teu estat econòmic

Mantenir-se en forma és una de les qüestions que ens preocupen més, i així ha de ser, ja que la nostra qualitat de vida depèn de com ens cuidem. De la mateixa manera que hem de mantenir aquest benestar, la nostra cartera també necessita una sèrie de cures per protegir el que es coneix com a salut financera. Però, què és? Com és la teva i què pots fer per millorar-la?

La salut financera és, en termes senzills, no gastar més del que s’ingressa, o el que és el mateix: aprendre a estalviar tenint molt present el futur i els possibles imprevistos que poden desequilibrar la balança econòmica. Així, una persona que gaudeixi de salut financera és capaç de fer front a les seves necessitats bàsiques i a desemborsaments no planejats i es garanteix un futur sense sobresalts.

A diferència del que es pot pensar al principi, la salut financera no està tan relacionada amb la quantitat d’ingressos que algú percep, sinó amb la capacitat d’avançar-se a les situacions inesperades i amb la capacitat d’estalvi.

Com es mesura la salut financera?

Hi ha una sèrie d’indicadors en els quals ens podem fixar per determinar quin és l’estat de la nostra salut financera:

  1. Gastem menys del que ingressem: sembla obvi, però és una de les claus fonamentals per potenciar aquest benestar econòmic, és a dir, aconseguir que al final de cada mes es mantinguin una part d’aquests ingressos inicials. 
  2. Coixí d’emergència: a més de ser conseqüents amb el ritme de vida que podem portar, la capacitat d’estalvi és una habilitat que es pot perfeccionar i que ens permetrà disposar d’un fons en cas d’emergència
  3. Deutes, factures i targeta de crèdit: si combinem les dues condicions anteriors, hauríem de poder saldar els nostres deutes i factures a temps, sense necessitat de demanar un crèdit o fer servir la targeta per pagar a terminis. 
  4. Assegurances per a un futur incert: la capacitat de previsió és un indicador que tenim una bona salut financera. Com a resposta, hem de contractar assegurances que cobreixin situacions inesperades o invertir diners en fons de jubilació. 
  5. Pla de despeses: les persones previsores tenen una planificació sobre com invertiran els seus diners en el futur.turo.

Si complim aquests indicadors, gaudim d’una bona salut financera. No obstant això, si l’estat de la nostra butxaca no s’identifica amb cap d’aquestes situacions, llavors hem de prestar més atenció a la nostra cartera i tenir cura del seu benestar..

Què es pot fer per millorar-la?

Millorar la salut financera és possible si seguim una sèrie de consells i pautes:

  1. Ser conscients dels nostres ingressos: hem d’intentar viure d’acord amb les nostres possibilitats financeres, per la qual cosa cal restringir les despeses innecessàries i no desemborsar una quantitat més gran de la que entra cada mes al nostre compte. 
  2. Aprendre a estalviar: quan arribi final de mes, cal intentar no gastar-s’ho tot de seguida. Sempre és més fàcil si establim una quantitat fixa de diners que no podrem tocar. Si això ens és molt complicat, podem recórrer al truc de transferir aquesta quantitat a un compte “bloquejat”. 
  3. Pagar “ara i aquí”: evitar els deutes i comprar el que realment puguem pagar en el moment. 
  4. Pensar en el que vindrà: tenir com a màximes la prevenció i l’estabilitat ens motivarà per augmentar aquest coixí que no sabem mai quan el necessitarem. 
  5. Assessors: per a qui se li resisteixi aplicar aquestes mesures, buscar l’ajuda de professionals és la via més recomanable. Deixar-te aconsellar per assessors financers és un encert segur.
-Temes relacionats-
up