Diversificació o especialització, què és millor per fer front a una crisi? | EDE
movi-image-eleconomista-diversifacacion-especializacion-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Diversificació o especialització, què és millor per fer front a una crisi?

Wed May 13 12:10:08 CEST 2020

Si som propietaris d’un negoci, el primer que hem de tenir en compte és que no hi ha fórmules màgiques

Després de gairebé dos mesos amb la majoria dels comerços tancats físicament a causa de les mesures de protecció per lluitar contra el coronavirus (COVID-19), a poc a poc els negocis comencen a reprendre l’activitat.

El context ha canviat en aquest temps i, per tant, els propietaris dels negocis han d’introduir alternatives per adequar-se a la nova normalitat. Hi ha moltes opcions que es poden dur a terme i, aquí, sorgeix un dels grans dubtes: és millor especialitzar un negoci o diversificar els productes i els serveis que ofereix?

Si som propietaris d’un negoci, el primer que hem de tenir en compte és que no hi ha fórmules màgiques, som en una nova era marcada per la incertesa. El distanciament social suposarà un punt d’inflexió entre el que fèiem abans i el que podem fer ara i, per tant, hem d’estudiar bé en què consisteix la nostra empresa i quina viabilitat té. Si tenim la capacitat per adquirir nous productes i serveis, i sabem com comercialitzar-los, hem d’optar per la diversificació. Si, en canvi, som experts en un sector determinat, podem especialitzar-nos i apostar per un producte concret.

Com diversifico el meu negoci?

Hi ha diferents maneres de diversificar. Podem fer una diversificació relacionada, que es basa en l’ampliació dels productes i els serveis que oferim. Per exemple, podem augmentar l’horari d’atenció, en el cas d’un servei, o incloure algun producte relacionat amb d’altres que tenim al catàleg. També podem fer una diversificació no relacionada, que consisteix a incloure productes i serveis que no tenen a veure amb els productes que oferim. Una altra manera de diversificar el negoci és fer-lo més accessible, per exemple, a través d’Internet.

Podem fer una diversificació no relacionada, que consisteix a incloure productes i serveis que no tenen a veure amb els productes que oferim.

Et pot interessar: Com gestionar i fidelitzar els clients del teu ‘e-commerce’

Hi ha moltes maneres d’optimitzar un negoci. Segons el consultor i professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, Gonzalo Bernardos, un negoci pot introduir petits canvis per atreure l’atenció del públic i fins i tot per fidelitzar-lo. “La vida va canviant i jo m’hi he d’adequar. Per exemple, si tinc una perruqueria he d’incorporar més coses, des d’introduir la venda de productes cosmètics fins a oferir algun servei relacionat, com una cabina de raigs UVA, coses que aportin un plus al client”, assenyala.

En el context actual, la diversificació a través de l’e-commerce adquireix una rellevància especial. El comerç en línia ha crescut molt durant aquesta crisi i segueix un camí imparable. L’expert assenyala que, en aquests moments en què per a molta gent és complicat sortir de casa, podem oferir un servei personalitzat i a domicili. “Hi ha moltes botigues petites que no tenen capacitat per transformar-se en botiga en línia, però poden optar per un model combinat, poden vendre a la botiga i per telèfon, facilitant el contacte de la botiga i oferint repartiment a domicili”. És important oferir alternatives noves que facin que el nostre negoci arribi a més persones, sempre dins de les nostres possibilitats.

“Hi ha moltes botigues petites que no tenen capacitat per transformar-se en botiga en línia”.

Bernardos assegura que la diversificació és bona perquè permet expandir el negoci, arribar a un públic que abans no ens coneixia i treure rendiment a tots els nostres recursos. L’economista considera que la diversificació es pot estendre a tots els aspectes del nostre negoci. Per exemple, “algunes franquícies subarrenden els locals unes hores determinades a la setmana perquè l’espai físic estigui plenament aprofitat”. Aquesta pot ser una manera d’optimitzar al màxim el local que tenim i obtenir més beneficis.

Molts grans negocis van triomfar gràcies a la diversificació. Amazon va néixer com una llibreria en línia i a poc a poc va començar a introduir nous productes de venda per Internet fins a convertir-se en l’e-commerce més gran i potent del món. Apple al principi dissenyava ordinadors i ara fabrica telèfons mòbils, rellotges, tauletes, fundes, carcasses i tota mena de gadgets relacionats amb la tecnologia.

La diversificació pot ser una solució per a un negoci estancat, ja que pot suposar un revulsiu important per captar nous clients i una bona estratègia per arribar a nous sectors i mercats. Fer el salt internacional pot ser una altra opció de diversificació.

Et pot interessar: escolta l’entrevista del podcast de Banc Sabadell i descobreix com pots diversificar el teu negoci mitjançant l’exportació

Tanmateix, hi ha altres models de negoci que es basen en premisses radicalment oposades, com és el cas de l’especialització, un model que mira de consolidar les posicions competitives.

Com m’especialitzo?

L’especialització consisteix a unir forces entorn d’un producte i servei. Té l’objectiu de convertir-nos en experts en la nostra matèria per oferir la màxima qualitat possible. Quan les empreses s’especialitzen miren d’obtenir rellevància i busquen expandir-se proporcionant un servei de qualitat. Per a Ángel Asensio, president de la Cámara de Comercio, Industria y Servicios de Madrid, l’especialització és positiva perquè transmet un profund coneixement del negoci. “El consumidor del segle XXI està molt ben informat a través de diferents canals de fàcil accés i això obliga les empreses a estar més preparades per oferir productes o serveis que s’ajustin a aquest target. El nou client, que ja és omnicanal, obliga els negocis a tenir un nivell d’especialització important perquè això genera confiança”, matisa.

“El nou client, que ja és omnicanal, obliga els negocis a tenir un nivell d’especialització important perquè això genera confiança”

La clau és tenir clar quin és el nostre producte o servei i el tipus de públic al qual ens adrecem. Asensio assegura que “en aquests moments de canvis molt ràpids el més important és adaptar-se a les noves necessitats que tenen els consumidors”. Ara es demanen productes que fa pocs mesos no havíem utilitzat gairebé mai.

Et pot interessar: Consum i COVID-19: així ha canviat la demanda de béns i serveis

En el cas de l’especialització, el canvi va encaminat a oferir productes de més qualitat i fer-los més atractius i accessibles. L’especialització està molt lligada a l’expansió, i Internet ofereix l’oportunitat d’especialitzar-nos sense perdre capacitat d’abast a donar a conèixer els nostres productes i serveis més enllà del nostre país de manera senzilla i ràpida. Per tant, un negoci especialitzat ha de ser capaç de mostrar a tots els clients potencials que té un valor afegit, que pot ser un producte molt concret o una gamma molt àmplia d’un mateix producte. “Aquesta crisi sanitària ens ha ensenyat que és necessari diversificar geogràficament els negocis, per reduir els riscos”, assegura el president de la Cámara de Comercio de Madrid.

Sovint, les empreses es debaten entre aquests dos posicionaments. Ambdós són correctes, tot depèn de la naturalesa de les companyies. De fet, fórmules com la d’especialitzar-nos en la venda d’un producte o un servei molt concret i diversificar el nostre mercat venent a escala internacional a través d’Internet fan que totes dues estratègies siguin compatibles. El més important és saber adaptar-nos a les necessitats dels consumidors i fer canvis continus per no quedar-nos enrere. Cal fer un estudi de mercat, fer una anàlisi DAFO i, sobretot, conèixer les capacitats de l’empresa. Només així prendrem la decisió més adequada per a cada cas.

Fotografia de Sergiu Vălenaș a Unsplash
-Temes relacionats-
up