Dones empresàries: menys finançament, però més ingressos | EDE
movi-image-mujeres-empresarias-financiacion-ingresos-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Dones empresàries: menys finançament, però més ingressos

Tue Dec 15 17:10:16 CET 2020

Les dones no ho han tingut fàcil aquest 2020: la crisi de la COVID-19 ha accentuat els rols de gènere i els ha fet encara més difícil obtenir finançament per posar en marxa o fer créixer les seves companyies.

Per a les dones que lideren la seva pròpia companyia, el 2020 ha estat un any especialment difícil. Les empresàries venien d'un 2019 que va ser un dels millors pel que fa a l'obtenció de fons per a les seves empreses. Als Estats Units es van destinar 3.000 milions de dòlars exclusivament a dones emprenedores però, just quan l'emprenedoria femenina estava cobrant impuls i atraient suport, va arribar la COVID-19 i va truncar molts dels seus plans de finançament. Per a les fundadores en etapes primerenques, aconseguir fons és imprescindible per fer prosperar el seu negoci. Tanmateix, d'aquelles que es trobaven en fase prellavor i llavor aquest any i que estaven en recerca de finançament, només el 28 % va poder complir el seu objectiu, segons el Future of Female Founders Survey Report, elaborat pel portal d'emprenedoria femenina i innovació FLIK, per les seves sigles en anglès.

Espanya, per la seva banda, se situa a hores d'ara com el cinquè país en finançament a empreses conduïdes per dones, per darrere del Regne Unit, Suècia, Alemanya i França, segons un informe recent del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per a la Comissió Europea. I és que només el 34,4 % dels autònoms de la Unió Europea són dones. Unes dades agreujades per la crisi sanitària, que ha contribuït al fet que els biaixos de gènere, que carreguen les dones amb les responsabilitats de la llar i la cura dels fills, s'accentuïn més que mai.

Per què és més difícil per a les dones obtenir finançament?

Com a conseqüència de tot això, hi ha menys dones que decideixen fer el pas i emprendre. Això es deu, en gran part, al gran nombre de dificultats a què s'enfronten per poder accedir a finançament i crear el seu negoci. El 72,4 % de les dones enquestades, amb una companyia que es trobava en fase llavor, no van poder culminar el seu procés de finançament. Una cosa similar va passar a les empreses que estaven en etapa inicial o prellavor. La raó principal perquè les empresàries en etapa inicial no van culminar el seu procés de finançament va ser que els inversors se’n van retirar a causa de la COVID-19, segons l'informe de FLIK, que afirma que les dones s'han vist «molt més afectades» en aquest sentit en els últims mesos.

En el mateix informe, el 24 % de les dones enquestades van dir que, per a elles, el millor recurs per obtenir finançament eren els inversors que estaven especialment dirigits a empreses liderades per dones. I és que molts d'ells, com són el Black Girl Ventures o el Female Founders Fund, també estan dirigits per dones i són relativament nous. No obstant això, el 90 % d'aquests vehicles d'inversió es consideren administradors emergents (emerging managers), el que significa que és possible que no puguin recaptar fons tan elevats com els venture capital, que ja estan establerts des de fa més temps.

Pot interessar-te: La bretxa de gènere, una altra víctima de la COVID-19


Les dones, amb menys finançament que els homes, generen més guanys

Encara que la dificultat d'obtenir finançament és evident per a les dones, cal destacar també que, quan en reben, les empreses creades per dones obtenen menys de la meitat de diners per finançar-se que les fundades per homes.  No obstant això, elles són capaces de generar més guanys. Així doncs, les inversions en empreses fundades o cofundades per dones van rondar els 800.000 euros en els primers passos, que és menys de la meitat de la mitjana d’1,78 milions d'euros invertits en empreses fundades per homes, segons un estudi de Boston Consulting Group (BCG).

Malgrat aquesta disparitat, les start-ups fundades o cofundades per dones van demostrar tenir un millor acompliment amb el temps, i van generar un 10 % més en ingressos acumulats durant un període de cinc anys: 620.000 euros en comparació amb els 563.000 euros dels homes. Per tant, aquest estudi detalla que les empreses fundades per dones generen més ingressos que les creades per homes, i això fa que «les companyies que són propietat de dones siguin millors inversions per als patrocinadors financers».

Calen més rols femenins a l'ecosistema emprenedor que inspirin les nenes

Encara que està demostrada la rendibilitat de les inversions a les companyies creades per dones emprenedores i que les dades n’avalen l’èxit al món empresarial, la veritat és que continua havent-hi una aversió a apostar-hi, ja que sempre s'ha entès l'emprenedoria com una activitat masculina. Per això, per tal de potenciar l'esperit emprenedor del sector femení de la societat, a més de superar les dificultats de finançament, un altre factor clau ha de ser que les dones se sentin més identificades amb l'esperit empresarial i que, des d'edats primerenques, tinguin models a seguir de dones emprenedores i empresàries d'èxit en què inspirar-se. 

El 21 % de les enquestades de l'informe FLIK van identificar la necessitat que les futures generacions, que són les que tenen a la seva mà la capacitat d'anar canviant les coses, creixin amb la idea que l'emprenedoria és una via tan vàlida com qualsevol altra per desenvolupar una carrera professional i que, per descomptat, ho és tant per a dones com per a homes. Tanmateix, això no passa avui dia, ja que el 75 % de les fundadores d'empreses afirmen en el mateix informe que, quan creixien, no tenien models a seguir que reflectissin com volien veure’s en un futur, com a empresàries d'èxit.

I és que encara queda molt camí per recórrer pel que fa a l'equitat entre els dos gèneres, sobretot en posicions de lideratge. Segons un informe publicat per l'Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE), a Europa només el 7,5 % dels presidents dels consells d'administració i el 7,7 % dels executius són dones i, dins del sector dels emprenedors, a les start-ups elles representen menys del 20 % a Espanya, segons l'estudi Mapa de Emprendimiento 2020, realitzat per South Summit.

Pot interessar-te: Què frena l'accés de les dones a posicions directives dins de les empreses?

Fotografia de Nicolas Ladino Silva a Unsplash
-Temes relacionats-
up