Dropshipping: una oportunitat per llançar-se al comerç en línia? | EDE
movi-image-dropshipping-comercio-onlin
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Dropshipping: una oportunitat per llançar-se al comerç en línia?

Thu Jun 11 11:52:25 CEST 2020

Avantatges i inconvenients d’aquesta modalitat de negoci en la qual no cal disposar d’un magatzem propi, però és necessari tenir proveïdors de confiança

Les empreses de logística i transport han experimentat un creixement del 50 % en els enviaments procedents del comerç electrònic respecte als nivells d’abans de la declaració de l’estat d’alarma. Aquest fort impuls se situa al mateix nivell que els cims a què s’arriba durant dates clau com el Black Friday. Són dades de l’Organización Empresarial de Logística y Transporte (UNO), que a més demostren que el comerç en línia ha anat creixent durant el període de confinament: durant les primeres setmanes, l’increment va ser d’un 12 %, després va assolir un 20 % i ara ja s’ha arribat a duplicar.

El comerç en línia ja estava de moda abans de la crisi de la COVID-19: en el segon semestre del 2019 va aconseguir un rècord històric, amb gairebé 12.000 milions d’euros de volum de negoci, segons dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Ara, en plena desescalada, i amb l’activitat comercial creixent prop d’un 50 % en l’últim mes, segons les dades de Pulso, l’eina de Banc Sabadell, tot indica que l’e-commerce ha deixat de ser una tendència i té un llarg recorregut al davant.

La situació derivada de la pandèmia ha fet que molts empresaris i autònoms hagin hagut de digitalitzar-se i reinventar-se per salvar el seu negoci. “Ja fa anys que veiem interès en l’e-commerce i ara s’està donant la situació que els comerços estan sortint cada vegada més a aquest entorn, a vendre amb aquest sistema”, explica Jordi Pascual, CEO de Paycomet i director d’E-commerce de Banc Sabadell, en aquest podcast sobre nous canals de venda. En aquest sentit, molts comerciants han vist una oportunitat de negoci en el dropshipping.

En què consisteix aquesta modalitat de comerç en línia?

Com diu la mateixa traducció de l’anglicisme, la figura que fa aquesta modalitat de comerç electrònic, anomenada dropshipper, s’encarrega que el producte que el client ha demanat a través de la seva pàgina web “arribi a les seves mans”. Per fer-ho, s’haurà d’associar amb un proveïdor que disposi de l’inventari i que sigui l’encarregat de fer els tràmits per enviar el producte a aquest client.

 

 

 

 

 

 

movi-image-dropshipping

 

 

 

 

 


 

Per tant, la diferència principal entre el dropshipping i altres models de comerç en línia és que, en aquest model, el venedor no cal que tingui un magatzem propi amb els productes, ja que els anirà comprant a un tercer, el proveïdor, en funció del que necessiti. Només necessita una plataforma digital en la qual es mostri el catàleg de tot allò que ofereix, per la qual cosa la inversió s’ha de fer en aquesta qüestió.

Beneficis d’apostar pel model dropshipping

Com ja hem avançat, el capital inicial per crear aquest negoci d’e-commerce és mínim, atès que només es necessita crear una pàgina web. Això sí, la inversió que es decideixi s’ha d’aprofitar bé, i cal crear un lloc atractiu i que es diferenciï de la resta de competidors. A més d’aquest benefici, en trobem els següents:

  • No cal destinar una gran quantitat de diners per comprar un inventari: el producte es compra al proveïdor una vegada que el client ha fet la comanda. Per tant, s’elimina el risc de tenir problemes d’estoc de difícil sortida
  • Hi ha la possibilitat d’incloure en el catàleg tots els productes dels proveïdors associats i augmentar, d’aquesta manera, l’abast a un públic més heterogeni.
  • No cal fer comandes de productes que es vagin esgotant ni empaquetar enviaments.
  • La ubicació pot ser flexible, ja que només cal connexió a Internet i comunicació amb el proveïdor.

En definitiva, el dropshipping és un model de negoci bastant escalable, perquè, com hem assenyalat, permet ampliar el catàleg sense fer cap mena d’inversió. Això també implica que es pugui experimentar amb els productes per veure quins funcionen i són més sol·licitats i quins no, de manera que aquest catàleg es pot anar variant en funció d’aquestes dades.

Et pot interessar: Els avantatges de digitalitzar la teva empresa


Inconvenients del negoci d’un dropshipper

Davant de qualsevol oportunitat de llançar-se al mercat, no s’han de valorar només els aspectes positius que genera aquest model, sinó que també cal fer un estudi dels aspectes amb els quals serà més difícil bregar. En el cas del dropshipper, cal destacar els inconvenients següents:

  • El fet de no disposar d’un estoc propi és un benefici. Tanmateix, això també se’t pot girar en contra, ja que el proveïdor abastirà també altres comerciants, no tan sols a tu, per la qual cosa l’inventari pot estar canviant constantment. 
  • Cal tenir en compte que cada proveïdor estableix un sistema propi en la manera de fer comandes, de facturar-les i d’enviar-les.
  • Arran d’això, hi pot haver clients que comprin diversos articles de proveïdors diferents. Això pot implicar que la comanda els arribi per separat i, a més, en dates diferents.

Els beneficis, sobretot la poca inversió inicial, fan que molts comerciants decideixin apostar per aquest model, i això provoca que la competència augmenti i, per tant, els preus dels productes disminueixin. En definitiva, pot arribar un moment en què el marge de guany amb les vendes sigui mínim.

És un bon moment per llançar-se a aquest model de negoci?

Un cop que tinguin els pros i contres, molts emprenedors es poden haver decidit per apostar per aquest model de negoci. No obstant, queda una última pregunta: és un bon moment per fer-ho?

Cal tenir en compte que l’èxit fonamental del dropshipping consisteix a aliar-se amb bons proveïdors i de confiança. No obstant això, la majoria d’ells es troben a la Xina, el país on va començar la COVID-19. Per aquesta raó, cal anar seguint en primera línia com està la situació allà i, sobretot, saber si les fàbriques operen amb normalitat per garantir l’enviament als clients.

Tanmateix, es pot anar aprofitant aquest temps de desescalada per convertir alguns inconvenients o amenaces en oportunitats. Per exemple:

  • En llançar el nostre negoci a Internet ens exposem a patir un ciberatac i que la seguretat de l’empresa es vegi reduïda. Cal conèixer els riscos per intentar avançar-nos-hi i saber com cal respondre en cas que es produeixi un ciberatac. 
  • És un bon moment per fer una cerca de les estafes que es produeixen en el model del dropshipping, per evitar veure’ns-hi implicats en cap. “En el moment que el comprador i el venedor no estan cara a cara hi ha més possibilitats que hi hagi una operació fraudulenta”, adverteix Jordi Pascual. 
  • Cal estudiar quina és la veta d’audiència per la qual volem apostar, que està menys poblada o que té més oportunitats de ser explotada.
  • S’ha de desenvolupar la pàgina web (i fins i tot amb aplicació mòbil), cuidant els detalls, fent que sigui atractiva i fàcil a l’hora de buscar productes i aplicant estratègies, com pot ser el SEO, per posicionar el nostre negoci de manera orgànica en els cercadors. Cal recordar que la botiga en línia és la que marcarà la diferència amb les altres plataformes.
  • Cal crear un bon suport postvenda d’atenció al client. És possible que alguns clients tinguin dubtes sobre els productes, l’enviament o la política de devolucions. Donar resposta als seus dubtes és un altre factor que ens diferenciarà de la competència. 
 

 

Fotografia d'Helen Shi a Unsplash
-Temes relacionats-
up