Educació financera: Vuit llibres per entendre els diners | EDE
movi-image-eleconomista-educacion-financiera-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Educació financera: Vuit llibres per entendre els diners

Wed Aug 12 11:24:34 CEST 2020

Els llibres especialitzats ofereixen consells útils per gestionar les finances. El 60% dels consumidors creu que la crisi reduirà la seva capacitat econòmica

La pandèmia ha provocat una crisi sanitària, social i econòmica sense precedents en la història moderna. En moments així, d'inestabilitat i incertesa, és més important que mai saber gestionar bé les finances personals. De fet, segons un estudi realitzat per la consultora EY-Parthenon el mes de maig, el 60% dels consumidors creu que la crisi actual reduirà la seva capacitat econòmica, mentre que el 75% dels autònoms afirma tenir ja dificultats.

Una bona via per intentar ser més eficients amb l'economia són els llibres especialitzats, ja que poden oferir consells útils sobre com abordar la gestió dels diners per treure'n el màxim partit. Els vuit llibres que s'exposen seguidament compleixen precisament aquest propòsit, el d'ensenyar i ajudar els lectors en la tasca de 'posar a treballar' les seves finances.

Et pot interessar: Estalviar: la capacitat de liderar la teva vida

 

L'inversor intel·ligent, de Benjamin Graham (1949)

Quan Warren Buffet, una de les veus més autoritzades en el món de la inversió, tenia 19 anys, va arribar a les seves mans un exemplar de L'inversor intel·ligent, llibre que segueix recomanat avui en dia i del qual ha arribat a dir que és "el millor llibre sobre inversions mai escrit". A través d'aquest volum, Benjamin Graham, considerat un dels economistes i inversors més influents de tots els temps, ofereix els fonaments necessaris per invertir en borsa.

Així, s'analitzen temes com el value investing o la inversió valor, de la qual Buffet ha fet la seva bandera, i que consisteix a comprar actius per sota del que realment valen; la important diferència entre l'especulació i la inversió; la necessitat de comptar sempre amb un marge de seguretat en les inversions; aprendre a diversificar; o com es pot  protegir l'inversor de la inflació.

La bossa o la vida, de Vicki Robin i Joe Dominguez (1992)

A través de nou passos, Vicki Robin i Joe Dominguez ofereixen la consecució del desitjat objectiu: la llibertat financera. Així, s'ensenya a gestionar els ingressos, estalviar, invertir, crear riquesa, evitar els deutes... Publicat inicialment el 1992, és un dels best sellers del The New York Times. A més, va iniciar el moviment FIRE (Financial Independence Early Retirement), l'objectiu del qual és la independència financera i la jubilació anticipada.

Aquesta obra aborda les finances personals des d'un punt vista psicològic i mental en el qual no es tracta només dels diners, sinó de l'energia i el temps que se li dediquen. Per Vicki Robin, quan s'entén això, la relació amb els diners canvia dràsticament. Per tant, si algú respon que no a qualsevol d'aquestes preguntes, tens prou diners?, passes prou temps amb la teva família i amics?, tornes a casa de la feina ple d'energia?, tens una vida completa i estàs satisfet?, ha de llegir aquest llibre.

Et pot interessar: Llibertat financera, com aconseguir-la?

 

Pare ric, pare pobre, de Robert Kiyosaki i Sharon Lechter (1997)

És possiblement un dels llibres més famosos pel que fa a finances personals. El llibre viatja a través de la història de dos pares, un d'ells amb una economia pròspera i l'altre en una situació humil. A través d'aquest relat els autors al·ludeixen a la llibertat financera o, cosa que és el mateix, generar diners sense ocupar temps o esforç per aconseguir tenir-los.

De fet, el pensament base d'aquesta obra és que la classe pobra i mitjana treballa per diners, però la classe alta fa que els diners treballin per a ells. Però, com s'aconsegueix? Algunes de les claus que ofereix aquest llibre passen per la inversió, la compra d'immobles, els negocis i, sobretot, la necessitat d'estalviar i invertir els diners a llarg termini.

El Tao de Warren Buffet, de Mary Buffett i David A. Clark (2007)

Warren Buffet, conegut com a l'"Oracle d'Omaha", és una de les llegendes del món de la inversió, així com una de les fortunes més grans a escala global. Aquest llibre recull les seves estratègies d'inversió i hàbits financers, basats en l'experiència i en el sentit comú. Saviesa de primer nivell concentrada en un volum i recomanable per a petits i grans inversors.

En les seves 128 pàgines s'hi poden trobar les grans premisses d'aquest geni com les ja conegudes "Regla Núm. 1: Mai perdi diners" i la "Regla Núm. 2: Mai oblidi la regla Núm. 1". Les reflexions i consells procedeixen de diferents fonts, i inclouen converses personals, informes corporatius i entrevistes.

Tingues pitjor cotxe que el teu veí, de Luis Pita (2012)

Per Luis Pita, la llibertat econòmica es mesura en el nombre d'anys que algú podria viure si perdés la seva feina o si deixés de tenir ingressos, però sense perdre qualitat de vida. Amb aquest text, l'autor ofereix les claus que li han servit per gaudir d'una independència de deu anys.

Amb conceptes com el preestalvi, la generació d'ingressos passius, la tria d'un bon assessor financer o evitar l'endeutament innecessari, els lectors poden descobrir com aconseguir aquesta llibertat financera tan desitjada sense la necessitat de comptar amb un patrimoni previ.

Et pot interessar: Aconsegueix una font d'ingressos passius

 

Aprenent dels millors, de Francisco Alcaide Hernández (2013)

En aquest llibre el lector hi trobarà reflexions sobre el desenvolupament personal, sobre la gestió d'empreses i equips, però també sobre la mateixa vida de personatges com Dale Carnegie, Napoleon Hill, Robert Kiyosaki, Richard Branson, John C. Maxwell, Steve Jobs, Jack Welch, Deepak Chopra, Eckhart Tolle, Brian Tracy...

Una de les idees centrals de l'autor és que per aconseguir les metes o assolir l'èxit, les persones es poden fixar en aquells que han aconseguit tenir èxit. Les reflexions dels protagonistes que repassa Alcaide aborden temàtiques com la llibertat financera, l'emprenedoria o el lideratge. L'èxit d'aquest volum ha propiciat el llançament d'un segon volum en què s'analitzen nous personatges.

El nou milionari de la porta del costat, de Thomas J. Stanley i Sarah Stanley Fallaw (2018)

El 1996 Thomas J. Stanley va publicar el llibre El milionari de la porta del costat, en el qual oferia una visió sobre els grans patrimonis allunyada de la perspectiva general. Per l'autor, "els autèntics milionaris regategen el preu dels cotxes de segona mà, paguen impostos baixos, crien uns fills que sovint ignoren que pertanyen a una família adinerada, i, sobretot, refusen portar l'estil de vida de gran consum que la majoria associem a la gent rica".

De cara a la celebració de dues dècades de vida d'aquest volum, Thomas J. Stanley en va preparar amb la seva filla, Sarah Stanley Fallaw, una actualització. Objectiu que es va estroncar quan va ser assassinat el 2015 per un conductor ebri. No obstant això, Stanley Fallaw va voler mantenir viu el treball del seu pare i finalment el 2018 va sortir a la llum El nou milionari de la porta del costat.

Bona economia per temps difícils, d'Esther Duflo i Abhijit Banerjee (2019)

El nou llibre dels premis Nobel d'Economia Duflo i Banerjee, autors de Repensar la pobresa, descobreix al lector fins a quin punt l'economia, quan s'exerceix bé, pot resoldre els problemes socials i polítics més urgents. Així, es fa un viatge per temes com la immigració, el canvi climàtic o la desigualtat.

"Dos dels economistes actuals més perspicaços, amb una gran habilitat per tornar l'economia accessible a la gent corrent, aborden la desigualtat, la polarització política i els debats més apressants en els països rics", assenyala Bill Gates sobre aquesta obra. Tot i que es va gestar abans de l'esclat de la pandèmia, gran part dels plantejaments podrien aplicar-se a allò que està passant actualment.

Et pot interessar: Deu llibres que et motivaran a començar a estalviar

 

-Temes relacionats-
up