movi-image-efectivo-tarjeta-ahorrar-1
Envia'ns suggerències
Estalvi
3 min del teu temps

Efectiu o targeta: què és millor per estalviar?

Descobreix si el mètode de pagament realment influeix en la teva capacitat de controlar les despeses

Cada vegada ens preocupem menys per portar al damunt diners en efectiu. Segons dades del Banc Central Europeu, els espanyols duem a la cartera una mitjana de 50 €. Això es deu a la generalització i popularització dels nous mètodes de pagament, que han fet que els diners en metàl·lic es destinin majoritàriament a petites despeses, com les que fem en bars i cafeteries (84%) i en botigues petites o de barri (76%).

Tot i això, quan parlem d’estalviar, no és el mateix pagar d’una manera o de l’altra. Depenent del mètode de pagament que fem servir, tindrem un control més alt o més baix de les despeses.

Avantatges i desavantatges d’utilitzar l’efectiu

L’avantatge principal de pagar en efectiu és que la teva despesa es limita a la quantitat de diners que portes a sobre. Aquesta opció és interessant per a aquelles persones que no poden resistir-se a les compres compulsives que tant de mal fan al nostre estalvi diari.

Cal tenir en compte, a més, que avui l’efectiu continua sent l’únic mitjà de pagament acceptat en tots els negocis (incloses moltes botigues online, que permeten pagar contra reemborsament). Axò sí, sempre que la compra tingui un preu inferior a 2.500 €. Per sobre d’aquesta quantitat, la legislació espanyola obliga a pagar per mitjans electrònics.

A més, hi ha un cert risc de robatori, especialment si portem molts diners en efectiu al damunt. D’altra banda, en cas d’ús indegut, és impossible rastrejar qui ha estat darrere de la compra. Per aquestes raons, l’efectiu és un mètode de pagament que, en comparació, és menys segur.

Avantatges i desavantatges de pagar amb targeta

Per a moltes persones, les targetes de crèdit i de dèbit continuen sent avui dia un focus d’inseguretat i de descontrol de despeses. Res més lluny de la realitat. En aquesta mena de mitjans de pagament podem establir límits màxims de compra diària, saber qui ha efectuat un càrrec en un moment determinat i, en alguns casos, estar protegits, perquè inclouen assegurances, que són particularment útils en viatges.

Ara bé, és important diferenciar entre les targetes de crèdit i les de dèbit. Amb les primeres disposem d’un crèdit que pot deixar malparat tot el nostre pressupost familiar en cas que hi recorrem de manera indeguda. En les de dèbit, en canvi, el càrrec s’efectua en el mateix moment de la compra, de manera que sempre sabem quin és el nostre saldo disponible.

L’inconvenient principal de les targetes bancàries és que encara no s’accepten en tots els comerços. És previsible que, amb el temps, estigui més que assumit comprar el pa o el diari amb la targeta de crèdit o de dèbit, però ara per ara hem de continuar pagant despeses petites amb diners en efectiu.

Llavors, què és millor si volem estalviar?

La resposta a aquesta pregunta és, com sempre, que depèn. Tal com hem vist, cadascun dels mètodes té avantatges i inconvenients. Molta gent pensa que l’efectiu és millor perquè així no gasta més del que porta al damunt; uns altres, en canvi, defensen que amb les targetes i el registre a través d’eines com les apps bancàries aconsegueixen controlar millor les despeses. 

L’important és conèixer-nos a nosaltres mateixos per trobar la forma de pagament i el mètode d’estalvi que ens funcioni millor.

Fotografia de Nick ter Haar a Unsplash
-Temes relacionats-
up