El comerç bilateral entre Espanya i Polònia arriba a nivells històrics | EDE
movi-image-comercio-bilateral-espana-polonia-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

El comerç bilateral entre Espanya i Polònia arriba a nivells històrics

Fri Jun 11 12:29:26 CEST 2021

Polònia presenta grans oportunitats d'inversió en sectors clau com les infraestructures, l'energia o la indústria

Quan s’hi va incorporar el 2004, Polònia va ser un dels últims països en adherir-se a la Unió Europea (UE). No obstant això, durant aquests 17 anys ha aconseguit posicionar-se com el cinquè mercat més gran de la comunitat i com la principal economia de la regió d'Europa Central i de l'Est. El país ha protagonitzat un dels cicles més llargs de creixement ininterromput en el món, durant més de 30 anys. En concret, en els últims 10 anys ha crescut de manera constant i fort a una mitjana d'un 4 % anual. D'aquesta manera, Polònia s'ha convertit en una mena de fàbrica d'Europa, on tenen lloc activitats industrials de la cadena de producció de països com Alemanya, com destaca Maciej Grabowski, director de l'oficina Banc Sabadell Polònia, en el webinar 'Polònia: visió macroeconòmica i informació pràctica per operar al país' organitzat per HUB Empresa de Banc Sabadell.

La pandèmia de la COVID-19 va provocar que Polònia entrés en recessió el 2020, amb una caiguda del producte interior brut (PIB) del 2,7 %. No obstant això, és una xifra inferior a la mitjana mundial i a la dels països de l'eurozona. «La bona diversificació sectorial de la seva economia és una de les seves fortaleses, amb una contribució reduïda del sector turisme al PIB, sumat a una forta resposta fiscal», explica Grabowski. A més, cal sumar-hi el fet que Polònia sigui el major beneficiari dels Fons Estructurals i d'Inversió Europeus, cosa que «ha empès i seguirà estimulant la seva economia». Amb tot això, les perspectives són positives i apunten que la seva economia rebotarà per sobre del 3 % anual en els pròxims anys.

Espanya és el cinquè país per inversió a Polònia

Les relacions comercials entre Espanya i Polònia són sòlides, amb una inèrcia positiva i amb gran potencial de creixement. Tant és així que, tot i que durant l’any passat s'han vist caigudes en els fluxos globals, de manera bilateral, aquestes dues potències han arribat al voltant d’11.600 milions d'euros, és a dir, una xifra molt poc per sota dels valors de 2019, quan es van superar els 12.000 milions d'euros, una dada rècord en la història.

«Espanya i Polònia són clients i proveïdors molt importants i ni tan sols la pandèmia ha pogut canviar aquesta inèrcia», Grabowski, oficina Banc Sabadell Polònia

«Espanya i Polònia són clients i proveïdors molt importants i ni tan sols la pandèmia ha pogut canviar aquesta inèrcia», afegeix el director de l'oficina Banc Sabadell Polònia. D'aquesta manera, el país polonès ocupa l’onzè lloc com a destinació de les exportacions espanyoles. A més, Espanya se situa com el cinquè país pel que fa a nivells d'inversió a Polònia, amb un stock acumulat de més de 12.000 milions d'euros.

Pel que fa a presència al país, són més de 500 les empreses espanyoles que hi ha instal·lades. «Hi ha clares sinergies de Polònia com a hub regional a la zona, a causa de l'afinitat cultural de negoci amb alguns dels països d'aquesta regió. Per això, moltes empreses d'Espanya s'hi implanten, perquè cobreixen des d'allà els països limítrofs», segons explica Grabowski. A més, el 2020 s'ha arribat a un rècord en el nombre de licitacions adjudicades a empreses amb capital espanyol, per valor de 4.422 milions d'euros, una quantitat que suposa un 28 % més que el 2019.

Gran diversitat d'oportunitats de negoci

Polònia té un rating de grau d'inversió 'A-' amb perspectiva estable, és a dir, «una consideració bona des del punt de vista financer», apunta Grabowski. Els inversors poden trobar en aquest país un entorn favorable de negoci, ja que hi ha seguretat jurídica i una normativa harmonitzada amb la UE.

En aquest sentit, l'expert de Banc Sabadell Polònia, tot i que apunta que «hi ha una percepció de dinamisme en tots els sectors», identifica quatre àrees claus en què s'obren moltes oportunitats de negoci a Polònia: infraestructures i licitacions públiques, energia, indústria i consum:

  • Infraestructures: Polònia encara té tasques pendents pel que fa a la vertebració del país. A més, aquest sector es presenta molt atractiu, ja que la majoria dels fons europeus van destinats a carreteres o ferrocarrils, per exemple, un sector en què hi ha nombroses empreses espanyoles. En el medi ambient s'obren nombroses oportunitats, ja que moltes ciutats poloneses es troben entre les més contaminades. També és interessant el mercat de contractacions públiques, ja que per volum es correspon amb gairebé el 10 % del PIB i, tot i la pandèmia, no s'han aturat les inversions 
  • Energia: es tracta d'un sector clau, ja que el país avança cap a la descarbonització, en línia amb les polítiques de la UE. Actualment, el 80 % de l'energia de país prové del carbó, cosa que fa que no sigui sostenible. A això s’hi suma la gran quantitat de miners que hi ha a Polònia i que representen més del 60 % del total dels que hi ha a la regió comunitària. Per tant, Polònia s'enfronta a la necessitat de modernitzar el sector energètic, amb la construcció de noves fonts d'energia i amb la renovació de les existents. Entre les energies prioritàries hi ha l'eòlica offshore i la fotovoltaica. Sobre aquesta última, s'estima que la potència instal·lada arribi als 7,8 GW en 2025. Dins de les renovables, el segment eòlic onshore és el més eficaç per les condicions favorables que ofereix el país, tot i que cal que el govern polonès relaxi la regulació actual que limita el desenvolupament de parcs eòlics. s. 
  • Indústria: tradicionalment, aquest sector ha tingut molt teixit industrial polonès. El seu pes sobre el PIB supera el 25 %, gairebé set punts més que la mitjana europea, i un 32 % de la població està ocupada en el sector secundari. Destaquen projectes relacionats amb l'automoció o amb la indústria auxiliar de l'automòbil, on hi ha molta inversió d'empreses espanyoles. Es parla de la creixent diversificació i regionalització de les cadenes de subministrament i de la reubicació de part de la producció de la Xina, fet que podria suposar l'arribada de noves inversions i reforçar encara més el paper de Polònia com a hub manufacturer per a altres països de la UE.
  • Consum: el consum privat és el component més dinàmic del creixement econòmic del país. La classe mitjana va cobrant més rellevància, de manera que cada vegada hi ha una demanda més elevada de productes i de serveis que abans no en tenien. Polònia presenta un gran potencial pel que fa al comerç electrònic, ja que el 87 % dels usuaris d'internet estan comprant online, un 11 % més que el 2019.
Fotografia d'Iwona Castiello d'Antonio a Unsplash
-Temes relacionats-
up