John Quincy Adams, el sisè president dels EUA, tot just després de prendre possessió del càrrec l’any 1824, va dir: «Si les teves accions inspiren els altres a somiar més, a aprendre més, a fer més i a ser millors, ets un líder.» Avui, gairebé dos segles després, sembla que moltes empreses estatunidenques presents a Espanya segueixen aquest lema a la perfecció durant aquesta crisi.
L’AmChamSpain és una entitat que agrupa 280 empreses, espanyoles i estatunidenques, amb una facturació agregada que només al nostre país supera el 20 % del PIB. Des que va començar a córrer el rumor sobre les mesures de confinament que finalment el Govern espanyol va haver de prendre, el seu president, Jaime Malet, va decidir posar-se en contacte amb totes elles per recalcar el compromís de l’organització de contribuir a la reactivació.
Aquest objectiu es va materialitzar en diverses cartes (amb mesures per alleujar sectors especialment afectats, com el del turisme) i en una intensa tasca de difusió de les accions que els membres de l’entitat estan duent a terme durant la crisi en l’àrea de la responsabilitat social corporativa, i que s’actualitza setmanalment. Per exemple, hi trobem empreses de diversos sectors, com ara:
- American Express, que ha anunciat, entre altres iniciatives, una donació de 100.000 $ a la Creu Roja Espanyola per mitjà de la seva fundació i ha posat en marxa una campanya per animar els clients a donar els seus punts Membership Rewards a Aldees Infantils SOS d’Espanya i a Save the Children a Espanya. La firma ha anunciat que igualarà les quantitats d’aquestes donacions per donar suport a les famílies afectades per la COVID-19.
- Banc Sabadell, que ha donat 20.000 gorres adquirides originalment com a obsequi per a clients i convidats per reciclar-les com a mascaretes o pantalles i ajudar els equips sanitaris en la seva lluita contra la pandèmia. El banc també ha fet donacions a la Unió de Petits Agricultors i Ramaders de Madrid i els treballadors de l’entitat han recaptat 5.000 € en benefici de Save the Children.
- Coca-Cola, que ha decidit aturar tota la seva publicitat i donar més de 120 milions de dòlars per combatre el coronavirus. A més a més, la companyia ja ha cedit prop de 373.000 litres de beguda a diverses fundacions, ONG i hospitals de tot Espanya. També ha col·laborat en la iniciativa #Food4HeroesMadrid.
- Damm, que per mitjà de la seva fundació ha repartit prop de 26.000 litres d’aigua mineral Veri i Fuente Liviana a centres sanitaris de dotze províncies i ha donat 4.000 litres d’aigua mineral a entitats socials, com Arrels Fundació i Càritas. També ha proporcionat 6.000 litres d’alcohol a l’Hospital Clínic de Barcelona i 200.000 litres de barreja hidroalcohòlica a Alcoholera Catalana per fabricar alcohol de 96 graus.
- Facebook, que ha expandit el seu programa Data for Good, que persegueix usos socials amb les seves dades i que ja facilita informació sobre els moviments dels usuaris a investigadors i organitzacions que combaten el coronavirus. A Espanya, ha donat més de 700.000 màscares i està treballant per continuar les donacions. A més a més, s’està esforçant per lluitar contra la propagació de les fake news.
Et pot interessar: Les marques s’uneixen contra les fake news
- Gilead, que ha posat en marxa un programa de recerca per estudiar l’eficàcia del seu fàrmac Remdesivir en pacients infectats. Tretze hospitals espanyols participen en dos assajos clínics seus. També col·labora amb l’estudi Solidaritat de l’OMS i ha donat 198.000 dosis del seu antiretroviral Truvada (TDF/FTC) i 198.000 dosis més de Truvada placebo per a un estudi del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.
- Iberdrola, que ha adquirit 450 equips de respiració, 4,6 milions de mascaretes, 120.000 granotes de protecció i 20.000 ulleres de protecció en coordinació amb les autoritats i amb altres grans empreses espanyoles. Actualment, 1.225 voluntaris de la seva empresa participen en vint-i-tres activitats centrades en col·lectius de persones grans i en la fabricació de mascaretes protectores.
- Mapfre, que ha destinat 30 milions d’euros per tornar als seus clients autònoms i pimes la part de les primes de les seves assegurances corresponent als dies en què l’estat d’alarma estigui en vigor. Per mitjà de la seva fundació, ha donat 5 milions d’euros al Consell Superior d’Investigacions Científiques per accelerar la recerca a Espanya sobre la COVID-19.
En paral·lel, el 20 d’abril passat, Malet va trametre una carta al president del Govern espanyol en la qual, a més de transmetre-li la tasca solidària de les empreses agrupades al voltant de l’AmChamSpain, li comunicava diverses mesures fiscals addicionals a les aprovades al Reial decret 8/2020 i al Reial decret 465/2020 per pal·liar els efectes derivats de la crisi sanitària i econòmica. Algunes de les més rellevants són:
- La flexibilització dels requisits exigits per a la compensació de dèbits i crèdits tributaris.
- La possibilitat de sol·licitar ajornaments i fraccionaments extraordinaris de deutes tributaris per part de les empreses que passin dificultats a causa de la conjuntura actual.
- La tramitació accelerada de les devolucions de crèdits tributaris sol·licitats pel contribuent o reconeguts a favor seu.
- En l’impost de societats, l’eliminació de les limitacions existents a la compensació de bases imposables negatives i a l’aplicació de deduccions, i la introducció d’incentius per contribuir al manteniment de l’ocupació, com la llibertat d’amortitzar actius fixos en relació amb el manteniment de l’ocupació o la reducció de la base imposable en el cas de les societats que conservin la plantilla o la incrementin.
- Quant a l’IVA, la flexibilització dels requisits per recuperar l’IVA meritat i el transferit, una opció automàtica i sense condicions addicionals mitjançant l’aplicació del criteri de caixa, o la consideració de deduïble de l’IVA suportat quan es compri material d’ús sanitari per donar-lo a ens públics i entitats sense ànim de lucre perquè l’utilitzin per pal·liar els efectes de la pandèmia COVID-19.
Altres iniciatives solidàries a Espanya
La consultora Villafañe y Corresponsables han creat el manual #BuenasPrácticasCoronavirus, que recull exemples de com diverses empreses s’han reinventat durant la crisi per aportar valor als seus stakeholders, per exemple, reestructurant les línies de producció per fabricar productes que ajudin els hospitals en el tractament d’afectats per coronavirus.
No obstant això, és igual la mida de què es tracti o el sector; són moltes les iniciatives de les companyies que estan aportant el seu gra de sorra en la crisi i, cada una d’elles, mira de complementar les necessitats sanitàries. Tot i que és impossible incloure totes les iniciatives que milers d’empreses han adoptat, cal destacar-ne alguns exemples, com els que s’indiquen a continuació, per traslladar a la societat el seu compromís:
- L’Ibex s’uneix. Moltes de les primeres espases del selectiu espanyol, com ACS, Endesa, Telefónica i Inditex, es van agrupar a l’inici de la pandèmia per donar una resposta urgent a la compra de material per a hospitals i van mobilitzar fons de diversos milions d’euros per adquirir productes mèdics principalment d’Àsia.
- Inditex, per la seva banda, va començar a dur material des de la Xina en vols pagats pel grup des de la primera setmana de l’esclat de la crisi a Espanya.
- Telefónica va disposar un equip a temps complet de cinquanta persones per gestionar la compra d’equipament sanitari arreu del món. També va instal·lar la xarxa de dades de l’hospital d’Ifema i dels hotels medicalitzats de Madrid.
- Naturgy, per la seva banda, va subministrar electricitat i gas de manera gratuïta a residències i hotels utilitzats per combatre el coronavirus. També va posar un servei de videotrucades d’atenció mèdica a disposició dels seus clients per mirar de descongestionar els telèfons públics.
- SEAT, a la planta de Martorell, va canviar la línia de producció per fabricar respiradors, amb el suport del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, la multinacional HP i Leitat.
- Laboratoris com Novartis i Sanofi van fer donacions massives de dosis d’hidroxicloroquina per tractar pacients de la COVID-19, mentre que Bayer va donar 800.000 euros i equipament tècnic al Sistema Nacional de Salut.