El compte enrere del Brexit s'esgota per a les empreses | EDE
movi-image-cuenta-atras-brexit-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

El compte enrere del Brexit s'esgota per a les empreses

Tue Jan 19 22:27:24 CET 2021

A més de les conseqüències econòmiques i comercials de la pandèmia, les empreses espanyoles han de lluitar, des del gener, amb la nova realitat comptable, fiscal i financera com a tercer país del Regne Unit amb la Unió Europea.

A principis del mes de juny, l'Oficina Nacional d'Estadística del Regne Unit informava sobre una caiguda del producte interior brut (PIB) del 20,4 % a l'abril, la més forta des que n’hi ha registres. Per la seva banda, el Banc d'Anglaterra assenyalava que, molt probablement, la contracció del PIB en el segon trimestre podria superar el 30 %. Tot i l'impacte de la crisi, aquesta mateixa setmana el ministre del Gabinet del Regne Unit, Michael Gove, confirmava que no sol·licitaria a la Unió Europea (UE) una ampliació del període transitori, de manera que les negociacions entre Brussel·les i Londres per a la sortida del país illenc de l'entorn comunitari finalitzaran, passi el que passi, el 31 de desembre.

Durant aquest període transitori, s'ha continuat aplicant la legislació europea al Regne Unit pel que fa a polítiques econòmiques, unió duanera i mercat interior. No obstant això, a partir de gener del 2021, ja serà, de facto, un tercer país fora de la realitat comunitària, i això fet significarà, per exemple, que les empreses del país que vulguin establir intercanvis comercials amb la UE hauran de designar un representant fiscal a l'efecte de l'IVA, o que el comerç de béns i serveis amb el Regne Unit ja no tindrà la consideració d'operacions intracomunitàries, sinó que seran considerades, a efectes duaners i fiscals, com a exportacions i importacions.

Canvis formals i operatius

Aquests canvis tindran un efecte molt rellevant per a les empreses espanyoles que vulguin portar mercaderies al territori britànic, ja que hauran de presentar, a partir d'ara, declaracions duaneres d'exportació, pagar drets aranzelaris i complir tots els protocols a les seves fronteres, tal com estableixi la regulació del país. De tot això se'n va parlar recentment al webinar organitzat per HUB Empresa de Banc Sabadell amb el títol La duana davant del Brexit, en què el director de Solucions Internacionals de Banc Sabadell, Carlos Dalmau, va destacar que el principal objectiu és que "es volen facilitar moltíssimes eines d'alt valor perquè les empreses espanyoles solucionin els problemes" abans que el Brexit s’apliqui plenament.

El Brexit tindrà un fort impacte en els comptes de moltes pimes, que s'afegeix al cost d'implementar els canvis necessaris per continuar operant al Regne Unit

Fa mesos que les grans empreses multinacionals treballen en estratègies d'adaptació a la nova relació comercial amb el Regne Unit, però moltes pimes ja en tenen prou d'haver de solucionar els problemes econòmics, financers, comptables, logístics i d'altres tipus que els han sorgit a causa de la pandèmia i de l'alentiment, en general, de l'activitat, per haver de dedicar-hi els recursos suficients per estar preparades. Segons un estudi d’Iberinform, les pimes espanyoles seran unes de les principals perjudicades en l'àmbit europeu de la sortida del Regne Unit de la UE, amb el 26 % de les que exporten al país britànic que són micropimes (amb menys de 10 treballadors) i amb un 47 % de pimes. Segons aquest document, la possibilitat d'un Brexit sense acord suposarà importants impactes econòmics per a aquestes empreses, ja que l'aplicació d'aranzels tindrà una repercussió acusada en els seus marges comercials i pesarà sobre els seus beneficis. Com va assegurar Dalmau al webinar, "hi ha molts dubtes per part de les empreses sobre les transaccions amb el Regne Unit, encara que no ajuda per a res la contínua incertesa que hi ha hagut sobre les negociacions entre les dues parts".

No obstant això, el temps corre de manera inexorable i cal que aquelles entitats que encara no ho hagin fet revisin la seva operativa per emprendre les modificacions organitzatives, comptables, administratives i fiscals oportunes. Tal com s'analitza en un document de Bird And Bird (Principales consecuencias fiscales del Brexit en Espanya), en relació amb l'IVA els operadors hauran de tenir en compte la realitat d'aquest impost al país britànic per a la posterior meritació a Espanya; mentre que a les duanes del Regne Unit s'hauran de presentar les corresponents declaracions de seguretat i el pagament dels drets i aranzels. Encara avui hi ha seriosos dubtes sobre com s'ha d'abonar aquesta taxa en alguns serveis com els de publicitat, els de màrqueting o els fee de gestió prestats a companyies britàniques, ja que en principi queden fora de l'àmbit de l'IVA espanyol perquè es localitzen al país de residència de l'interessat, tot i que podran quedar subjectes a l'IVA a Espanya si es considera que s'han usat o gaudit en territori espanyol.

Des del punt de vista de les empreses, els principals canvis després del Brexit tindran a veure amb la gestió de l'IVA i del còmput de l'impost de societats

En tot cas, seguint amb l'IVA, cal recordar almenys dos elements importants per a les empreses espanyoles. D'una banda, hi ha un règim d'ajornament d'aquest impost a la importació que permet no haver d'ingressar l'IVA a la duana i comunicar-lo directament a la declaració de l'impost del període corresponent. De l’altra, si l'entitat espanyola suporta IVA anglès, per exemple, per viatges, allotjaments i desplaçaments dels seus treballadors allà, i vol sol·licitar-ne la devolució, a partir d'ara haurà de posar-se en contacte amb les autoritats angleses i seguir el procediment que s’hagi establert.

Pel que fa al pagament de l'impost de societats, les despeses assumides per entitats espanyoles que tenen activitats d'R+D en sòl britànic, no computaran per al càlcul de la deducció. No obstant això, segons s'afirma en un informe de KPMG sobre el Brexit i la decisió de Londres de no sol·licitar l'ampliació del període transitori, en línies generals qualsevol empresa espanyola que operi en territori britànic haurà d'emprendre una profunda anàlisi de la seva cadena de subministrament i de tots els contractes que té vigents, per tal d’evitar disrupcions en el lliurament de mercaderies i valorar el compliment de les formalitats registrals.

A més, hi haurà una altra sèrie de canvis que arribaran a partir del gener i que tindran impacte en el pagament de l'impost de societats. Per exemple, les contribucions a fons de pensions d'ocupació del Regne Unit no es consideraran despeses deduïbles. A més, el canvi de residència d'una entitat amb transferència d'elements patrimonials d'Espanya al Regne Unit generarà un deute tributari en l'impost de societats en relació amb les rendes que puguin cristal·litzar-se per aquest motiu. Un altre tema important és que desapareixerà l'excepció a la qualificació de paradís fiscal que tenia el Regne Unit pel fet de pertànyer a la UE, tot i que, en principi, es podrà acollir a l'excepció derivada del Conveni de Doble Imposició entre aquest país i Espanya. Això afectarà l'exempció sobre els dividends i les rendes derivades de la transmissió de valors representatius dels fons propis i la reducció de les rendes procedents d'actius intangibles.

Algunes recomanacions

Encara que no ho sembli, exportar a països fora de l'eurozona és un procediment relativament senzill per a qualsevol empresa, si bé requereix una certa planificació. En qualsevol cas, el canvi d'estatus amb el Regne Unit pot ser una bona excusa per revisar i emprendre els canvis que siguin necessaris, tant si l'entitat té relacions comercials amb aquest país com si, simplement, es dedica a temes logístics allà. Tal com va assenyalar Eva Prada, directora nacional de la British Chamber of Commerce, durant el webinar organitzat per HUB Empresa de Banc Sabadell, encara que Espanya serà un dels països més afectats pel Brexit, a causa de l'impacte que tindrà en sectors com el de l'alimentació o el de l'automoció, "les empreses que busquin assessorament professional i intentin implementar com més aviat millor els canvis necessaris per adaptar-se a la nova realitat, s'ajustaran millor a les futures relacions entre la UE i el Regne Unit".

El primer de tot que s'ha de fer és registrar la companyia a la duana espanyola, ja que es faran operacions comercials amb països que no pertanyen a l'entorn comunitari. Allà s'informarà els responsables de l'entitat de tots els permisos que es necessiten, tant per la part espanyola com en relació amb l'altre mercat, per poder fer les operacions sota el marc de la legalitat. En aquest sentit, és important conèixer si hi ha simplificacions o facilitats, com poden ser la inclusió més flexible de mercaderies en règim de trànsit o dispenses de garantia, i valorar si pot ser una bona idea donar-se d'alta com a operador econòmic autoritzat (AEO per les seves sigles en anglès).

Fotografia d'Habib Ayoade a Unsplash
-Temes relacionats-
up