El consum a les pimes espanyoles augmenta amb el coronavirus | EDE
movi-image-consumo-pymes-coronavirus-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

El consum a les pimes espanyoles augmenta amb el coronavirus

Thu Oct 29 10:55:11 CET 2020

Des d'abril, el consum en petits establiments ha evolucionat millor que el de les grans superfícies, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell. Els experts apunten que els consumidors prefereixen comprar en pimes i planifiquen millor la seva compra a la botiga física, tot i que s'ajuden d'eines digitals per millorar l'experiència en el comerç 

A Espanya hi ha gairebé tres milions de pimes i autònoms. Perruqueries, bars, ferreteries, merceries... les ciutats i els barris del país es caracteritzen pel petit comerç. I el que és local i proper està de moda. Des del passat mes de març, la recerca a Google dels termes «a prop meu» manté una tendència alcista. I és que des de l'arribada de la COVID-19 a Espanya, els patrons de conducta dels consumidors han canviat. L'experiència de compra s'ha convertit en un procés més premeditat, amb un creixent protagonisme del canal online, però, també, amb un consumidor més conscient i compromès amb la seva comunitat. Així ho reflecteix un estudi realitzat per Deloitte i Facebook, que conclou que el 63 % dels consumidors espanyols ha començat a comprar en empreses petites i un 55 % ho ha fet en noves pimes locals. 

En aquest nou comportament han influït diverses premisses: d'una banda, la preocupació per la salut condueix els consumidors a locals amb menys afluència de persones, que estiguin més a prop de casa i que siguin «coneguts». D'altra banda, la situació econòmica, ja que, segons l'esmentat estudi, un 70 % de les persones que ha començat a comprar en petits comerços ho ha fet perquè els preocupa la supervivència d'aquests establiments. 

Per entendre com han canviat els patrons, observem l'evolució del consum en un sector que s'ha mantingut obert durant tota la crisi: el de l’alimentació. Els espanyols fan la compra igual que abans del coronavirus? La resposta és «no». Des de l'abril, els habitants de grans ciutats com són Barcelona o Madrid compren més en petits comerços que en grans supermercats. 

Així ho demostren les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb Terminals de Punt de Venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica i que reflecteixen una millor evolució en l'activitat comercial dels comerços petits d'alimentació en els últims sis mesos, comparat amb el mateix període de l'any 2019. 

A través de les dades de Pulso s'observen dues clares tendències. D'una banda, el consum d'aliments en general, que va repuntar durant els mesos de confinament i en la posterior desescalada, ha disminuït en els mesos d'estiu, quan hi havia llibertat de moviment i la situació epidemiològica era més favorable, però ha tornat a recuperar protagonisme al setembre, quan a la fi de l'estiu i la tornada a casa s'han unit els rebrots de la COVID-19 i les noves restriccions. 

Et pot interessar: Madrid i Navarra lideren el creixement comercial a Espanya

En aquest context, a més, s'observa un clar protagonisme del petit comerç enfront de les grans superfícies. Segons les dades de Pulso, a l'abril, l'evolució de l'activitat en establiments petits d'alimentació a Barcelona va ser un 50 % més positiva que la del mateix mes de l'any anterior, enfront d'un 24 % de l'alimentació en grans comerços. Aquesta tendència a favor del petit comerç es manté durant els mesos posteriors al confinament, i acaba setembre amb una variació positiva del 56 % dels petits, enfront d'un 28 % dels grans.

 

 

 

 

movi-image-consumo-pymes-coronavirus-grafico

 

 

 


 

Aquest canvi en els patrons dels consumidors ha derivat en una menor afluència als centres comercials. Segons l'estudi de The Cocktail Analysis El consumidor davant el retorn fallit, les expectatives de consum en aquests centres s'han desplomat. Si el juny un 55 % dels consumidors preveia que tornaria a aquests espais, al setembre, el percentatge amb prou feines supera el 30 %. 

De cara al futur, l'estudi realitzat per Deloitte i Facebook mostra l'interès per seguir donant suport a les petites empreses i així contribuir a la recuperació econòmica. De fet, el 32 % dels consumidors espanyols espera gastar més diners en petits negocis i un 29 % ho farà en petits negocis de la seva àrea local.

Et pot interessa: Quant i com compraran els consumidors?


L'impuls a les pimes del canal online

Des de la banda de les pimes, la COVID-19 ha suposat l'impuls definitiu cap a la digitalització i l'obertura del canal online. Les eines digitals fan possible descobrir a cop de clic la disponibilitat, la ubicació, la informació sobre afluència de gent, les ofertes i els serveis d'infinitat de negocis. En aquest sentit, el gran suport a les petites i mitjanes empreses l’han donat les xarxes socials, que s'han convertit en un autèntic canal de publicitat i comunicació directa amb els nous consumidors «mòbils». De fet, el 38 % de les persones que han començat a comprar en petits negocis afirmen que els van descobrir gràcies a les xarxes socials, segons l'informe de Deloitte i Facebook. 

En aquest sentit, la compra física esdevé una tasca molt més estudiada i en la planificació de la qual té un paper vital el món digital: buscar la botiga adequada, els horaris, si tenen stock, si hi ha cua normalment... 

La digitalització ha envaït gairebé tots els aspectes de la vida, des de la medicina, fins a l’escola o la banca, i els rebrots perjudiquen la recuperació de la compra física. Segons l'estudi realitzat per The Cocktail Analysis, l'evolució desfavorable del virus fa que el consumidor mantingui la seva percepció del canal offline com «amenaçador i d'elevada exposició». L'experiència en els establiments ha canviat i s'ha passat d'«anar de compres» com a concepte social, experiencial, a simplement «comprar» per resoldre una necessitat, explica aquesta consultora. 

Fotografia de Arthur Humeau en Unsplash
-Temes relacionats-
up