movi-image-abc-desafio-viajar-2021-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

El desafiament de viatjar en 2021: els dubtes sobre el passaport sanitari i la seguretat

15/07/2021

El sector turístic no recuperarà els nivells pre-COVID-19 fins a mitjans de 2022 o fins i tot 2023 i, en qualsevol cas, serà un temps de canvis i adaptacions necessàries

Espanya s'ha consolidat en les darreres dècades com una de les destinacions de vacances més desitjades. No obstant això, aquesta dependència del sector turístic, amb la situació derivada de la pandèmia, s'ha convertit en un complex problema que s'ha materialitzat en la xifra de 18,96 milions de turistes, uns números que s'allunyen dels 83,5 milions de visitants registrats en 2019, el setè exercici amb rècord consecutiu.

Així, el sector turístic s'ha vist immers en una crisi com a conseqüència dels efectes i els límits de mobilitat derivats de la pandèmia de la COVID-19 el que ha generat en els últims mesos: tancaments de negocis, acomiadaments, retalls de jornades i de sous, I famílies senceres, algunes fins i tot amb llarga tradició en el sector, obligades a buscar noves formes de subsistència. Semblava que 2021 arribava per solucionar tot però, a punt de fregar la primavera, no és fàcil ser optimista.

Per sectors, el pes del turisme a Espanya va arribar als 154.487 milions d'euros en 2019, que equival al 12,4 % del producte interior brut (PIB). És, amb escreix, el sector que més riquesa aporta a l'economia espanyola, però els estralls causats per la pandèmia han amenaçat el seu futur forçant-li a reinventar-se. A més, és important observar que no es tracta d'un dany exclusivament espanyol: el turisme suposa el 7 % del comerç mundial i dona feina a una de cada 10 persones a tot el món, segons dades de l'Organització Mundial de Turisme (OMT), que ha definit 2020 com el pitjor any de la història d'aquesta activitat.

Però tot i ser un problema comú, és cert que el seu efecte s'accentua en un país que ha apostat tradicionalment pel turisme com una de les seves principals fonts econòmiques. No en va, els empresaris espanyols del sector qualifiquen 2020 de «dramàtic». Segons dades de la patronal Exceltur, l'any passat el sector turístic va deixar d'ingressar 106.000 milions d'euros directes i indirectes respecte a 2019, una caiguda del 69 % en la facturació que remet als registres de fa 25 anys.

La problemàtica s'ha pogut comprovar en tots i cadascun dels racons del sector: segons dades d'Exceltur, la facturació de les agències de viatges es va reduir en un 80 %, i en un 71 % la de les empreses d'oci; hotels i línies aèries van caure un 65 %; i al voltant d'un 35 % la restauració. Com a conseqüència, el sector turístic va passar a representar el 4,3 % del PIB el 2020.

Segons Pulso, l'activitat comercial en hotels i viatges en els primers dies de març de 2021 va representar el 26,54 % del mateix període de l'any anterior

Segons dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, l'activitat comercial segons el pagament amb targetes en hotels i viatges en els primers dies de març de 2021 va representar el 26,54 % del mateix període de l'any anterior, quan la activitat econòmica encara fluïa amb normalitat, abans del decret de l'estat d'alarma el 14 de març de 2020.

Per la seva banda, en el sector transport, segons les dades de Pulso, la caiguda en la despesa ha estat de gairebé el 73 %. A més, l'activitat segons el pagament amb targetes en restauració va representar en aquest mateix període el 58,64 % del registrat els primers dies de març de 2020, fet que suposa una subtil millora des de començaments d'any si valorem les dades nacionals, però encara queda molt camí per recórrer, sobretot en les comunitats autònomes amb més restriccions, que compten amb caigudes molt més accentuades.

Pot interessar-te: Turisme, com remuntar aquest 2021?

 

Quan es reactivarà el sector?

Encara que totes les esperances del sector estaven posades en aquest 2021, l'increment dels contagis a Europa (Espanya inclosa) ha trastocat les estimacions en obligar a diversos països a tornar a limitar la mobilitat. Unes mesures que encara es mantenen, encara més dures pel que fa a la mobilitat interna, amb una Setmana Santa que tornarà a ser especialment difícil per als restauradors. Per tant, les expectatives de recuperació s'han traslladat ara a la tardor, encara que la majoria dels especialistes consideren que el sector turístic no recuperarà els nivells pre-COVID-19 fins a mitjans de 2022 o fins i tot 2023 i, en qualsevol cas, serà un temps de canvis i adaptacions necessaris.

2020 ha estat el pitjor any de la història del turisme, un sector molt important però amb un horitzó impredictible a causa de la pandèmia

No obstant això, hi ha indicadors que animen a l'optimisme, per exemple, el de la inversió publicitària en el sector, que es preveu que creixi gairebé un 20 % al llarg de 2021, sent la indústria amb major creixement de la inversió aquest any. La previsió d'aquest increment s'assenta en l'esperança d'una gradual retirada de les restriccions de mobilitat, així com per les ganes de viatjar acumulades pels ciutadans en els passats mesos. Però, serà possible realment aquesta anhelada reactivació de la mobilitat?

Els passos necessaris són: revitalitzar l'economia i recuperar la confiança

Per a això s'han de dur a terme passos fonamentals, com la creació del passaport sanitari i el reforç del procés de vacunació. A 11 de març han rebut la pauta completa de la vacuna de coronavirus 1.447.838 persones, i el Govern preveu arribar als 15 o 20 milions (30 % - 40 % de la població), abans de la temporada d'estiu. Per Miguel Sanz, director general de Turespaña, les vacunes són un dels tres factors més rellevants per aconseguir una revitalització el més ràpida possible de l'activitat turística i, per tant, de les empreses i de l'ocupació en el sector.

Els altres dos serien les preferències del viatger i recobrar la confiança: «Diferents informes mostren que els europeus, que representen més del 70 % dels nostres visitants, trien Espanya com la destinació més desitjada per viatjar quan la pandèmia estigui controlada. Això permet que les projeccions sobre la recuperació turística assenyalin a Espanya com la gran destinació de més ràpida millora a Europa», va explicar Sanz recentment en el marc de la primera edició digital de les Jornades Professionals de Turespaña.

Una de les mesures més importants per reactivar el turisme és el passaport sanitari. Un document reconegut pels 27 països membres de la Unió Europea que seria lliurat a aquells que haguessin estat vacunats contra el virus. De tal manera, que l'augment exponencial del nombre de les vacunes administrades i l'atractiu turístic d'Espanya contribuirien a un augment del turisme.

Aquestes actuacions seran de gran ajuda, però no aconseguiran recuperar un sector tan malmès si no es planteja un suport econòmic sòlid. Segons dades de la Seguretat Social, a finals de 2020 hi havia a Espanya 728.000 afiliats de branques turístiques afectades per la inexistència d'activitat, i el baló d'oxigen que van suposar les ajudes dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) acabaran a finals de maig. Davant aquesta situació, entre altres mesures, es perfilen com a fonamentals els ajuts del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com Next Generation EU, que permetrien dotar el sector d'una bastida econòmica en al qual poder recolzar-se per anar reconstruint el seu horitzó.

Però mentre tot això arriba, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) insisteixen que quedar-se a casa segueix sent la millor manera de protegir-se i de protegir els altres de la COVID-19. Una recomanació que seguirà fent que molts viatgers segueixin pensant-s'ho dues vegades abans de fer la maleta, el que suposa un fre més a la, ja de per si, lenta recuperació del sector turístic espanyol.

Islàndia, amb una de les taxes d'incidència més reduïda d'Europa, obre les seves portes als viatgers que demostrin que estan immunitzats (ja sigui perquè demostren que tenen anticossos enfront de la COVID-19 o perquè justifiquin la seva vacunació mitjançant un certificat); Jordània ja no exigeix que els viatgers se sotmetin a una quarantena; i Madeira anuncia 'via verda' per a turistes vacunats i que hagin passat el virus. A hores d'ara no és fàcil decidir on i com viatjar, perquè cada destinació estableix les seves pròpies condicions d'accés. I malgrat l'obertura de moltes fronteres, tot apunta que encara hauran de passar bastants mesos perquè el sector turístic recuperi certa normalitat.

La incògnita del passaport sanitari: com afectarà el sector i al turista

Segons la majoria d'experts, per a la recuperació del turisme és de radical importància la implantació coordinada de l'anomenat passaport sanitari. Es tracta d'un terme poc adequat, atès que en realitat és un certificat de vacunació i de proves que demostren que el viatger posseïdor no està infectat ni pot estar-ho de la COVID-19.

Per a molts, aquest document suposaria una mesura discriminatòria, pel que la seva implementació efectiva anirà subjecta al ritme de vacunació, atès que només es podrà generalitzar si s'arriba a un nivell considerable d'immunització. Tot i que la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) ha expressat les seves reticències al respecte d'aquesta certificació, sembla que hi ha consens en que si bé el passaport sanitari pot no ser desitjable, sí que sembla ser inevitable per a animar la recuperació econòmica.

A Espanya, el Govern ha defensat que els certificats digitals de vacunació «mai seran discriminatoris per a les persones no vacunades, que podran seguir viatjant d'acord amb les indicacions sanitàries» i, en aquest sentit, ha destacat que el certificat digital és un instrument per «facilitar la mobilitat».

Des de la Moncloa són conscients de la importància de recuperar com més aviat la mobilitat internacional i de «fer-ho de forma coordinada i amb plena seguretat sanitària», de manera que esperen que aquests certificats estiguin operatius abans de l'estiu. L'objectiu, asseguren des del Govern, és clar: recuperar com més aviat la mobilitat i el turisme sense que impliqui augmentar el risc sanitari.

 

 

Fotografia de yousef alfuhigi a Unsplash
-Categories i etiquetes-
up