El desplaçament dels espais i la innovació individual, entre les tendències més disruptives de les empreses | EDE
movi-image-deplazamiento-espacios-innovacion-individual-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

El desplaçament dels espais i la innovació individual, entre les tendències més disruptives de les empreses

Tue Aug 10 13:36:58 CEST 2021

La pandèmia deixa un ampli ventall de possibilitats per a la transformació de les empreses a partir d'un redisseny amb epicentres en la creativitat i en la tecnologia.

Després d'una gran crisi, com ara l'actual, arriben noves oportunitats tant per a la societat com per a les empreses. És la principal conclusió de l'informe anual Fjord Trends 2021, que analitza les tendències per als negocis, la tecnologia i el disseny. La pandèmia ha modificat bona part dels aspectes socials, laborals i culturals del dia a dia de moltes persones. Ara, el futur social i empresarial estarà marcat per l'adaptació als nous canvis, que redefiniran les dècades vinents.

«[La COVID-19] és el primer esdeveniment global que ha afectat tot el planeta al mateix temps. Ens ha obligat a plantejar-nos què és allò important i a canviar molts aspectes de la nostra vida, societat, forma d'habitar, de treballar i de relacionar-nos. El segle XXI comença ara amb aquesta metatrend», afirma Héctor Ibarra, managing director de la consultora Fjord, en el webinar Fjord Trends 2021: les tendències més disruptives en l'àmbit empresarial i tecnològic organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell.

La crisi sanitària ha accelerat la transformació digital. Els canvis anticipats per als cinc anys vinents han tingut lloc en només uns mesos. El teletreball, el confinament o el tancament dels llocs d'oci i de les botigues han obligat les persones a adaptar el seu entorn laboral i personal a una realitat fins a la data desconeguda. Encara que pocs s'aventuren a definir com es traduirà tot aquest impacte a la realitat post-Covid-19, la majoria dels experts coincideixen que el futur serà un híbrid dels hàbits tradicionals i els emergents. I amb això, arriben oportunitats per a la creació de noves companyies i l'adaptació de les ja en marxa que donin resposta a les necessitats i a les realitats emergents. En el 2020, el Regne Unit, França i els Estats Units van duplicar el nombre de nous negocis pel que fa a l'any previ. A Espanya, tot i que la xifra s'ha reduït en comparació amb l'any anterior, el 2020 es van crear 80.000 empreses.

«El que fan aquests grans canvis és generar noves necessitats que les empreses i marques han de solucionar. Sempre després d'una gran crisi global ha començat una nova era d'oportunitat i pensament. Ara és l'oportunitat de decidir com serà el segle XXI i qui ho determini sortirà com a líder», subratlla Ibarra.

Pot interessar-te: Quatre maneres de trobar noves oportunitats per a un negoci

Les set tendències que marcaran el futur

Els períodes de crisi han donat lloc al llarg de la història a una explosió de creativitat i enginy posterior que ha redibuixat el futur. Per a Fjord, la metatendència aquest any és l'exploració de nous territoris. Espanya comença a veure la llum al final de túnel de la pandèmia: els ajuts del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, es materialitzaran al llarg de l'estiu. Data per a la qual també està previst arribar a la immunitat de grup després de l'acceleració de la campanya de vacunació.

El retorn progressiu a la «nova normalitat» presenta, al seu torn, una oportunitat per a les empreses d'adaptació i d'experimentació. «No hem perdut coses, les hem transformades. I la transformació cap a la virtualitat potser ja es quedi per sempre», afirma Gilles Vromann, strategic designer i business developer de Fjord.

Destacat: El salt al món virtual ha transformat els espais amb el canvi al teletreball i ha reduït els contactes socials i el sentit de llibertat

Aquí arriba la primera tendència: el desplaçament col·lectiu. El salt al món virtual ha revertit els espais amb el canvi de l’oficina a la llar, de les trobades físiques a les realitzades a través de pantalles. Això suposa per a la visibilitat de les empreses un nou repte: com crear confiança amb el client o amb el company davant d'una realitat per pantalla? Fjord advoca per potenciar la confiança i la flexibilitat.

La rapidesa dels esdeveniments ha provocat, a més, que les empreses no hagin estat capaces de crear els productes demandats a la mateixa velocitat. En moltes ocasions, han estat els mateixos usuaris els que han pres un paper més actiu. Plataformes com ara Etsy van vendre 346 milions de mascaretes fabricades pels seus integrants. Els clients estan cada vegada més involucrats en el procés de creació i la tendència va cap a uns canals més oberts en els quals els usuaris participen en el procés de creació. És l’‘innova per tu mateix’.

Pot interessar-te: De consumidor a prosumidor, la clau de l'èxit empresarial

La pandèmia també ha modificat la relació amb els companys de feina. Les companyies espanyoles han augmentat la seva productivitat durant el teletreball un 22 %. No obstant això, també ha empitjorat el nivell de salut mental de molts empleats, que han vist cada vegada més difícil desconnectar. El futur, en aquest àmbit, s'anticipa com a una fórmula híbrida que potenciï la tecnologia, la cultura de pertinença amb nous llocs especialitzats com ara el de director de teletreball, la caça del talent sense fronteres i l'equilibri entre flexibilitat i control.

La quarta vèrtebra també passa per aquesta passió per la interacció. Els concerts o les carreres virtuals han demostrat que les experiències a través de les pantalles són possibles. Un altre dels reptes de les companyies és redissenyar els seus continguts i els seus productes per adaptar-los a aquesta nova realitat.

Fjord també identifica la necessitat de crear un pla de contingència per saber reaccionar davant els reptes logístics i operatius de possibles futures crisis. I llança un consell: preparar les cadenes de subministrament i saber diferenciar-se dels competidors aprofitant la creativitat i les oportunitats de l’e-commerce. La tendència cinc és l'aposta per les infraestructures líquides.

Però a més de la transformació, la pandèmia també ha augmentat la bretxa de la desigualtat. Per això, la consultora apunta a l’empatia i advoca per la posada en marxa de plans empresarials que recullin els valors de la companyia en un moment en què la interacció amb els usuaris a través de les xarxes socials o les guerres de narratives són cada vegada més freqüents. Finalment, Vromann destaca els rituals perduts i trobats. Gestos com ara les abraçades o l'encaixada de mans han anat desapareixent de l'imaginari de les persones, però també s'han obert altres hàbits com ara l'aposta pel mindfulness o el desenvolupament d'aplicacions de feina personalitzades que milloren i optimitzen les relacions laborals.

Les tendències que dominaran l'àmbit empresarial:

  1. El desplaçament col·lectiu de l'entorn físic a les pantalles, per al que és vital potenciar la confiança i la flexibilitat.
  2. L’‘innova per tu mateix’, els clients estan cada vegada més involucrats fins a tal punt que ja arriben a participar en el procés de creació.
  3. La relació amb els companys de feina com a repte en l'era del teletreball. Els experts destaquen la importància de fomentar la cultura de pertinença i la captació de talent.
  4. La passió per la interacció, tenint en compte que s'ha demostrat que és possible assistir a esdeveniments a través de la pantalla, però també que caldrà adaptar els productes i serveis a la «nova normalitat».
  5. El pla de contingència com a element clau perquè les empreses estiguin preparades per a possibles futures crisis.
  6. L’empatia i la capacitat que tingui la companyia per plasmar els seus valors i que aquests arribin als seus clients.
  7. Els rituals perduts i oblidats, és a dir, aquells gestos que requerien contacte físic i que han quedat enrere i el foment de nous conceptes, com ara aplicacions de treball, per millorar les relacions laborals.

 

 

-Temes relacionats-
up