Amb l'aprovació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol, el país es prepara per rebre els prop de 70.000 milions d'euros de la primera emissió assignada, i, més endavant, rebrà 70.000 milions d'euros addicionals en concepte de transferències. Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc de Sabadell explica al webinar Fons Next Generation EU: Com poden beneficiar-se, les pimes, del pla de digitalització?, organitzat a través d'HUB Empresa de Banc Sabadell que "per donar-se compte de la magnitud que suposen aquests fons per al país, només cal pensar que equivalen al 13 % del producte interior brut (PIB) nacional, el que posa de manifest l'important repte que suposaran en tots els aspectes durant els pròxims anys, una oportunitat històrica que no s'ha de desaprofitar".
La digitalització de les petites i mitjanes empreses (pimes), un dels objectius del Pla i una eina bàsica per a la recuperació econòmica, és encara a Espanya una assignatura pendent. Erik Rigola, consultor en estratègia digital de RocaSalvatella, remarca que el 17 % de les pimes, que suposen més del 99,8 % del teixit empresarial nacional, encara no ha estat capaç d'integrar eines digitals per millorar el seu negoci davant del 54 % de les grans empreses. "És una dada molt destacable, ja que posa de manifest que les pimes no tenen la capacitat tècnica o els coneixements necessaris per implementar tecnologies i explotar-les degudament. I també hi ha una manca important de coneixement sobre temes crucials com ara la intel·ligència artificial (IA) o la ciberseguretat".
Pot interessar-te: El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el rescat de la bretxa digital de les pimes i dels autònoms
L'Índex d'Economia i Societat Digital (DESI), que mesura a Europa l'estat de digitalització de les empreses, situa Espanya en el lloc número 13, just per sota de la mitjana europea i per davant de països com ara Itàlia o Portugal. "Estem fregant la mitjana europea, però el que és preocupant és que si es compara el DESI actual amb el d’anys anteriors s'observa que Espanya no ha avançat res. Fa tres anys el país estava per sobre de la mitjana, en la posició número 11, i ara està caient", explica Rigola.
El procés de digitalització ofereix noves oportunitats com ara internacionalitzar-se o vendre online. L'informe assenyala que només el 19 % de les pimes nacionals realitza vendes en línia. Aspecte en què Espanya ha baixat també pel que fa al 2017 quan el percentatge era del 20 %. L'expert en estratègia digital de RocaSalvatella considera preocupant a més que tot i que "a Espanya hi ha més pimes venent online que a la resta d'Europa, no són capaces de generar el mateix volum de negoci que les europees. L'efectivitat de la venda en línia és un pilar fonamental que cal millorar".
Pot interessar-te: El 78 % de les pimes i dels autònoms no sap com crear un e-commerce
Habilitats digitals
La capacitació dels treballadors és una altra assignatura pendent, un aspecte en el qual les empreses nacionals mostren més debilitat i que denota que els empleats no fan un ús òptim de la tecnologia. La destresa digital, les capacitats d'usos d'internet i el desenvolupament i la implementació de tecnologia són necessaris com a eix transformador de les companyies.
Els processos de digitalització no tenen una guia estàndard per a totes les empreses, cadascuna té les seves necessitats i per tant el camí a recórrer haurà de ser personalitzat. Cada organització ha de comptar amb un diagnòstic propi i un full de ruta cap a la digitalització que dependrà de diferents factors com ara la maduresa tecnològica dels empleats, la mida de l'empresa, els objectius de negoci i fins i tot de la zona d'influència on es trobi.
El Pla de Digitalització de Pimes 2021-2025 presentat pel Govern i que compta amb un pressupost de 4.656 milions d'euros té per objecte establir un conjunt de programes per a la digitalització bàsica de les pimes, el suport a la gestió del canvi, a la innovació disruptiva, a l'emprenedoria digital i a la digitalització sectorial. Un Pla que estableix com a objectiu la realització d'actuacions de digitalització en almenys 1.500.000 de pimes i autònoms. Entre els programes que abasta destaca el Digital Toolkit, amb un pressupost de 3.000 milions d'euros per proporcionar a les empreses ajudes no reemborsables que els permetin adoptar un conjunt d'eines digitals bàsiques disponibles al mercat, per aconseguir impulsar a curt termini el procés de digitalització del conjunt de l'economia.
Per assegurar l'èxit en aquest important repte i l'ús eficient i eficaç dels recursos sense precedents que estan disponibles, els experts conclouen que serà essencial la participació de tots els agents implicats en el procés de digitalització de les pimes i l'establiment d'esquemes de col·laboració publicoprivada que permetin assolir l'objectiu marcat.
Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu