El full de ruta per digitalitzar el teu negoci | EDE
movi-image-claves-digitalizar-empresa-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
5 min del teu temps

El full de ruta per digitalitzar el teu negoci

Fri Oct 04 12:04:43 CEST 2019

La digitalització s’ha convertit en un factor clau per a qualsevol empresa que vulgui prosperar en aquesta nova realitat

La digitalització és un procés essencial en qualsevol negoci. Amb el canvi de paradigma provocat per la crisi de la COVID-19, fer-la de manera eficaç ja no és una simple qüestió de progrés, sinó de supervivència.

Immersos en plena explosió de les noves tecnologies, encara gairebé la meitat de les micropimes del país i un 25% de les que tenen més de 10 treballadors no disposen de pàgina web, segons dades de l’Institut d’Estudis Econòmics.

Establir un pla de negoci específic i adoptar les estratègies adequades per iniciar la transformació digital en una empresa és fonamental per assegurar-ne la permanència i l’èxit, especialment després dels greus danys que la pandèmia ha causat al teixit productiu espanyol.

Pot interessar-te: Escolta les claus de Genís Roca sobre digitalització en el Podcast de Banc Sabadell 

En què consisteix la transformació digital?

Una veritable transformació digital no suposa únicament fer petites inversions en suports digitals, la creació de xarxes socials vinculades a l’empresa o renovar el lloc web de negoci, en el cas que existeixi.

L’autèntica transformació digital implica una renovació i transformació absoluta de la cultura corporativa en tots els departaments que formen l’empresa. Es tracta d’un procés amb el qual una empresa incorpora processos digitals i noves tecnologies per millorar-ne l’eficiència i obtenir millors resultats, adaptats al nou entorn digital en què vivim.

Per això, és imprescindible reorganitzar completament el negoci, tant pel que fa a sistemes i processament de dades com l’equip que el conforma. En paraules de Mosiri Cabezas, chief digital officer (CDO) d’Ikea España, “per a tot canvi és necessari un trauma”, i després del fortíssim canvi produït per la crisi, “les persones són més conscients que, a partir d’ara, la transformació digital no és només important, sinó vital”. Per a aquesta experta, el procés bascula sobre cinc eixos fonamentals:

  • Quines necessitats dels nostres clients cobrim. El client i els seus desitjos, així com el que troba important o no, és el centre de les nostres decisions.
  • Què venem. Quin negoci dissenyem per al futur i per poder resoldre els problemes dels nostres clients. Productes, serveis, subscripcions… Hem de preguntar-nos quina és la nostra estratègia, proposta de valor i model de negoci i fins a on volem créixer.
  • Quins processos tenim en marxa. I quins hem de repensar per donar al client el que necessita, com i quan ho necessita.
  • Quina tecnologia utilitzem per ser més àgils i eficients. I, de la mateixa manera, no malbaratar recursos (temps, pressupost i dades).
  • Com ens diferenciem. A través dels nostres valors, cultura i persones.

Aclarits aquests punts, podrem dissenyar un pla de negoci seguint un ‘full de ruta’ d’onze estacions, que detallem a continuació.

Eliminar la por al canvi i al fracàs

Resistir-se a fer el pas a la transformació digital per temor als canvis o a cometre errors es converteix en l’obstacle principal. És el moment perfecte per incorporar noves tecnologies que permetin reestructurar el pla de negoci de l’empresa. En qualsevol cas, dels errors també se’n pot aprendre.

“Els empleats són el principi i la fi de tota transformació, sense ells no és possible mobilitzar l’organització a la velocitat necessària”, afirma Cabezas. L’equip humà que forma part d’una empresa és fonamental en el procés de digitalització i, en alguns casos, és qui pot presentar certes reticències als canvis. Per encarar aquest repte, un dels problemes centrals als quals s’enfronta una companyia en un procés d’aquestes característiques, cal fer comprendre que la introducció d’aquestes eines i estratègies aportarà grans beneficis a l’empresa i a gran part dels processos que s’hi duen a terme.

 

 

 

movi-image-claves-digitalizar-empresa-2

 

 

 

 

Invertir en la formació d’un equip tecnificat i motivat

Invertir en la formació dels treballadors de l’empresa perquè es trobin còmodes i amb els coneixements suficients per aplicar la transformació digital en cada departament del negoci és fonamental per aconseguir l’èxit en aquesta mena de transicions. Tant en el personal que ja forma part de l’empresa com en el que s’hi ha d’incorporar.

“Cal donar-los eines, formar-los i donar-los espai”, explica la CDO d’Ikea. I aquest últim aspecte, el de l’espai d’adaptació dels professionals, és crucial, tant per part d’ells mateixos com pel que fa als seus superiors: “És fonamental confiar en ells i donar-los suport en la gestió d’aquests canvis. Cal buscar líders versàtils, atrevits però humils, amb energia i autoresponsabilitat. És la part més crítica, la més difícil, encara que les companyies no solen centrar-s’hi. Al meu entendre, és la més apassionant i rellevant”.

D’aquesta manera, s’aconsegueix augmentar-ne la motivació i poden aportar noves idees per al desenvolupament eficient del negoci.

Implicar tots els departaments de l’empresa

Crear una estratègia global de forma gradual en la qual es determini quina és la posició actual de l’empresa i cap a on ha d’anar té un paper molt important. És bàsic investigar, partint del tipus d’empresa i els productes i serveis que ofereix, quins són els mètodes basats en les noves tecnologies que li resultaran més eficaços. Així s’aconseguirà millorar el posicionament del negoci en un mercat cada vegada més competitiu.

Per aconseguir-ho, és imprescindible comptar amb la col·laboració d’experts en la matèria, empreses de consultoria digital, tècnics en màrqueting digital o agències especialitzades en inbound marketing, que posaran en marxa les estratègies més eficients en funció del sector de negoci de la companyia que vol dur a terme el procés de transformació digital. Això sí, protegint la identitat de la marca: “Personalment, no externalitzaria cap activitat que garanteixi a una companyia diferenciar-se d’una altra, com el profund coneixement del negoci, la protecció del qual garanteix aquest valor diferencial”, remarca Cabezas.

Posar el focus d’atenció en els clients

Els consumidors i clients són una font d’informació molt valuosa per dissenyar un pla estratègic eficaç. Analitzar les dades obtingudes sobre ells i el seu comportament davant el servei o producte que s’ofereix és una guia per arribar a conclusions significatives. Preguntar-se “què li interessa al meu client o consumidor potencial i com ho vol?” afegirà valor al negoci i n’augmentarà la fidelització.

En aquest sentit, la CDO d’Ikea aposta per una comunicació fluida: “No hem de perdre ni una sola interacció amb el client, i si li aportem valor i complim el que prometem, serà el nostre company de viatge durant un llarg camí”.

Observar la competència

Gràcies a les tecnologies que tenim al nostre abast és possible estudiar la manera d’operar dels nostres competidors directes. Podem treure’n conclusions que ens permetran prendre decisions més encertades, gràcies a informes de bases de dades com Einforma o Axesor, que serviran per conèixer l’estat financer dels competidors, per exemple.

També disposem d’eines que serveixen per rastrejar l’estoc, els preus i promocions de les empreses, com per exemple Minderest. Per saber com la competència aconsegueix els seus clients n’hi ha prou amb eines com SEMrush, que analitza les paraules clau utilitzades per la competència, o Google Alerts, amb la qual es poden rebre notificacions de diferents moviments de la competència i veure en quins llocs publica i per què.

Comunicar dins i fora de l’empresa

La informació és poder, per la qual cosa saber comunicar tant fora del negoci com a dins és cabdal per aconseguir els objectius marcats.

S’ha de tenir en compte que els mateixos treballadors de l’empresa són els que millor coneixen el producte que oferim. Per això, es converteixen en els prescriptors més importants del negoci. Que la comunicació i la informació siguin bidireccionals multiplica el valor dels nostres productes i serveis. Un diàleg, puntualitza Cabezas, basat en “fets” i “de les persones cap a les persones”.

“La comunicació corporativa és clau, per tant, en el procés de transformació, perquè ajuda a explicar i connectar els objectius”, apunta l’experta. “En primer lloc, amb els professionals de la companyia, que han de materialitzar aquest canvi i aconseguir sentir-lo com a propi en el seu dia a dia, i, en segon lloc, amb els públics externs als quals també has d’arribar per posicionar la companyia en el seu top of mind com a empresa en moviment, capaç d’adaptar-se a les noves necessitats del client”.

Buscar l’equilibri entre el món digital i el presencial

Trobar l’equilibri perfecte entre les estratègies online i les offline serveix per optimitzar tots i cadascun dels recursos disponibles i els beneficis que proporcionen les noves tecnologies. La coherència en les estratègies triades per aconseguir la transformació digital ha d’incloure tots els sectors de desenvolupament de l’empresa, tant els que necessiten una inversió tecnològica més gran com els que inevitablement operen amb metodologies presencials.

Trobar la millor fórmula per convertir-se en digital

Per fer la conversió d’una companyia al sector digital és imprescindible saber quines possibilitats hi ha. Entre les opcions més destacades trobem:

  • Vendre serveis o productes online. Es tracta d’una bona opció per a aquelles companyies que ja disposen d’un negoci offline i volen portar la seva estratègia més enllà, o bé per a emprenedors que volen vendre productes o oferir determinats serveis sense haver d’obrir una botiga o espai físic. Aquests comerços viuen actualment un boom al nostre país, impulsat encara més per les mesures de confinament, i van fregar els 12.000 milions d’euros de volum de negoci en el segon trimestre del 2020, segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).Per formalitzar un e-commerce s’ha de tenir un web de qualitat i bones imatges dels productes que es vendran, descripcions, preus i terminis de lliurament. Com més informació es proporcioni a l’usuari, i com fàcil sigui accedir-hi, més possibilitats hi ha que el consumidor adquireixi els productes o serveis d’una companyia.
  • Drop shipment o triangulació d’enviaments. Es tracta d’una fórmula molt interessant per no haver de disposar de tot l’estoc que s’ofereix i així estalviar en l’emmagatzematge dels productes. Consisteix a reportar la comanda que fa el client en el web al majorista perquè sigui ell el que s’encarregui d’enviar directament la compra.
  • Triar la plataforma de pagament. Encara que és possible que un equip tècnic creï una plataforma de pagament específica per al negoci, n’hi ha algunes que ja ofereixen totes les estructures bàsiques per a negocis online. Una de les més eficaces i senzilles d’utilitzar és Shopify.
  • Disposar d’un equip d’assistència al client. És essencial per al bon funcionament d’una companyia que vengui a través de la xarxa. L’usuari ha de poder trobar resposta als seus dubtes i preguntes a través de xats online, telèfons d’assistència, formularis o correu electrònic, plataformes amb les quals ha d’aconseguir resoldre tots els dubtes que tingui respecte al funcionament, productes, disponibilitat i altres àmbits.

Pot interessar-te: Dropshipping: oportunitat per llançar-se al comerç online?

 

movi-image-claves-digitalizar-empresa-3

 

L’elecció dels suports i campanye

Seleccionar correctament els mitjans amb què presentar el producte o servei de la companyia, disposar d’un lloc web amb un contingut que fidelitzi els clients i dissenyar campanyes a mida per millorar el posicionament és imprescindible a l’hora de planificar el sistema omnicanal desitjat.

Identificar la xarxa social en què trobarem el client potencial de l’empresa per elaborar una estratègia de comunicació específica és de gran ajuda per aconseguir els objectius marcats. No és necessari crear perfils professionals a totes les xarxes socials existents, només cal fer-ho en aquelles que els nostres clients potencials facin servir.

Tenir en compte la seguretat

La seguretat és un dels aspectes més temuts en els processos de transformació digital, especialment amb la implementació del cloud computing, la tecnologia que permet l’accés remot a qualsevol aplicació o base de dades.

Tal com indica l’informe ‘Cloud Survey Report’ de la consultoria KPMG, “un 53% dels més de 500 executius enquestats en l’estudi assenyalen els riscos de seguretat i pèrdua de dades com un dels principals reptes en l’adopció de sistemes al núvol”.

Seguir el procés adequat permetrà aconseguir una transformació digital segura de les dades de l’empresa. Per a això serà necessari:

  • Analitzar les necessitats del negoci.
  • Identificar l’objectiu que es vol aconseguir.
  • Comparar els proveïdors de seguretat i analitzar-ne els costos.
  • Implementar i examinar regularment el procés.

Reaccionar a temps davant de possibles errors

Cometre alguns errors durant el procés de transformació digital d’una empresa és habitual. Per evitar reaccions negatives, s’han de gestionar les equivocacions tan aviat com sigui possible, especialment en un moment en què les xarxes socials s’han convertit en autèntics amplificadors de tot el que succeeix al món, sigui en clau positiva o negativa.

El consumidor actual ha canviat la seva manera de comprar o contractar un servei a causa de la implantació de les noves tecnologies, una evolució que s’ha intensificat encara més arran de la convulsió mundial de la COVID-19. Per això, és necessari que cada empresa adopti una visió global de 360° per adaptar-se a aquesta nova situació mitjançant la transformació digital, i així aportar noves experiències als clients del segle XXI, més exigents i informats.

 

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Headway i Saulo Mohana a Unsplash
-Temes relacionats-
up