El packaging sostenible impulsa la imatge de marca i ajuda a fidelitzar clients | EDE
movi-image-packaging-sostenible-marca-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

El packaging sostenible impulsa la imatge de marca i ajuda a fidelitzar clients

Thu Aug 12 13:31:02 CEST 2021

Cada vegada són més els clients que es preocupen perquè els productes que consumeixen respectin el medi ambient. El 62 % dels consumidors compra de forma conscient i intencionada empaquetats sostenibles

El canvi climàtic és ja una de les principals preocupacions globals. Tota una generació viu més conscienciada dels perills que suposa per al planeta l'escalfament global. Mesures per promoure una mobilitat sostenible, la fi dels plàstics d'un sol ús o la protecció del medi ambient juguen un paper cada vegada més important en l'agenda política. En paral·lel, els consumidors també posen més atenció a què compren i sota quines condicions. Per això, oferir els productes d'una manera sostenible ajuda a què les empreses impulsin la seva imatge de marca i aconsegueixin la confiança dels seus clients.

La situació derivada de la pandèmia de la COVID-19 ha tingut un impacte en els hàbits laborals, socials i de consum de les persones de tot el món. Això també s'ha traduït en canvis en la indústria de la paqueteria i de l'embalatge de productes. El tancament temporal dels comerços i les restriccions d'aforament han disparat la venda online. Segons l'informe ¿Es el e-commerce bueno para Europa? elaborat per la consultora Oliver Wyman, el comerç electrònic es va incrementar a Espanya un 28 % el 2020 i s'estima que el 2030 suposi el 30 % de totes les vendes minoristes. Aquest auge del comerç electrònic també el recull Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real la recuperació del país, en assenyalar que la quota de les vendes digitals sobre el total ha passat del 7,75 % el desembre de 2020 al 10,3 % el maig d'aquest any, reforçant la tendència a créixer del comerç online més enllà de la pandèmia.

Però, quin mètode de compra és més beneficiós per al planeta? L'estudi revela que dirigir-se en cotxe fins a una botiga física suposa una emissió de CO2 d'entre tres i sis vegades més gran que l'opció de realitzar la comanda a través d'Internet. No obstant això, també hi ha variacions segons el tipus de producte que s'adquireix. Mentre que comprar un llibre en una botiga física produeix, de mitjana, 1,6 vegades més d'emissions que si es compra en una plataforma digital; el múltiple és de 2,9 si es tracta d'una peça de roba. En conjunt, els enviaments a través de l’e-commerce generen el 0,5 % del trànsit total a les zones urbanes, mentre que el comerç físic provoca l’11 %.

El 46 % dels consumidors reconeix estar disposat a pagar més si l'embalatge de les seves comandes respecta el medi ambient

L'augment en l'enviament de paquets de tot el món també ha tingut un encaix sostenible. El 46 % dels consumidors reconeix estar disposat a pagar més si l'embalatge de les seves comandes respecta el medi ambient, segons l'última enquesta de consum elaborada per PwC. A més, en un món altament connectat i globalitzat, l'interès per allò local està guanyant força. El 55 % dels consumidors pagaria més per productes més saludables i el 50 % ho faria si es tractés d'aliments locals, segons aquesta consultora.

Pot interessar-te: La febre del mercat 'eco' es consolida

Per això, la pràctica del packaging sostenible, que busca desenvolupar un embalatge amb matèries primeres sostenibles, s'ha consolidat amb la pandèmia i ha arribat a quedar-se després del seu pas. Tot coincideix, a més, amb un momentum en el qual la transició ecològica i l'impuls de l’economia circular són l'epicentre de l'agenda espanyola i europea per a la dècada vinent. Els residus d'envasos van aconseguir un rècord el 2017 a nivell europeu. Per això, les noves normes tenen com a objectiu garantir que tots els embalatges presents en el mercat europeu siguin reutilitzables o reciclables el 2030.

Pot interessar-te: Europa redobla els seus esforços davant els «efectes inevitables» del canvi climàtic

A més, la dimensió verda es projecta com a clau en l'era post-COVID-19. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol destina el 40 % dels seus prop de 70.000 milions d'euros assignats per als dos anys vinents en el marc del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, en la matèria climàtica.

Enfortir la marca i la sostenibilitat

La cadena d'aquest «ecodisseny» es basa en un llarg procés que comença en la seva producció i culmina en el seu repartiment i posterior eliminació. Entre els materials d'elaboració sostenibles per reemplaçar els plàstics destaquen el cartró, fàcilment degradable; els plàstics vegetals, que provenen d'energies renovables; o el vidre, que és reciclable en la seva totalitat.

 Apostar per un embalatge sostenible ajuda a consolidar la confiança d'uns clients cada vegada més compromesos amb el planeta

El 62 % dels consumidors compra de forma conscient i intencionada empaquetats sostenibles i el 64 % es decanta per aquells productes desenvolupats per empreses compromeses amb el medi ambient, segons es desgrana de l'enquesta de PwC. A més, són les persones de més edat les que prioritzen aquesta opció enfront de la generació Y o la generació Z.

Amb els consumidors i les administracions públiques d'aquest costat, cada vegada són més les empreses que aposten per un sistema d'embalatge basat en l'economia del redueix, reutilitza i recicla. Una de les tendències de futur passa per l'aposta de materials biodegradables o compostables per desenvolupar envasos que deixin menys empremta en el medi ambient. Es tracta així d'un triple impuls per a la imatge de la marca d'una companyia, per a la transició ecològica de l’endemà i per guanyar la confiança d'uns clients cada vegada més compromesos amb el planeta.

Fotografia de Kuarolina Grabowska a Pexels
-Temes relacionats-
up