El paper dels inversors en la descarbonització de les economies mundials | EDE
movi-image-inversores-descarbonizacions-economias-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

El paper dels inversors en la descarbonització de les economies mundials

Tue Feb 23 08:37:03 CET 2021

La dècada del 2020 és decisiva per assolir els objectius de descarbonització; un objectiu per al qual el sector financer cada vegada té més pes i que necessita la col·laboració publicoprivada per aconseguir-lo

La pandèmia de la COVID-19 ha suposat un punt d'inflexió en el camí cap a la descarbonització de les economies. Si bé l'arribada del coronavirus va provocar una reducció sense precedents de les emissions mundials durant tot el 2020, aquestes emissions van repuntar ràpidament a mesura que les societats van començar a reactivar-se. Per això, la tornada a la situació anterior tampoc no és la resposta per assolir l'objectiu establert per la Comissió Europea de reduir, almenys, en un 55 % les emissions de CO2 d'aquí al 2030, per fer-ho caldria aconseguir una taxa de descarbonització global de l'11,7 % anual, segons l'informe Net Zero Economy Index 2020: The Pivotal Decade, elaborat per PwC.

Aquest objectiu està molt per sota de la taxa registrada el 2019, que se situava en un 2,4 %, segons el document esmentat. Aquest estudi conclou, a més, que la dècada del 2020 és fonamental per a l'acció climàtica i que es requerirà una transformació a gran escala de tots els sectors de l'economia mundial, el que suposarà una oportunitat per a les empreses i els governs per prendre decisions encaminades a aquest objectiu.

En aquest sentit, els governs i les empreses han anat interioritzant que han de prendre part en aquesta lluita i ja més de 320 companyies de tot el món han fet el que s'anomena compromisos de zero emissions netes abans del 2050 des del 2019, i més de 1.000 han establert objectius climàtics basats en la ciència. Ho han fet impulsades per la pressió per seguir el camí de la sostenibilitat, que ja arriba tant des de la banda dels inversors, dels clients i dels reguladors com dels consumidors i els empleats, de manera que els consells d'administració estan reconeixent cada vegada més l'imperatiu d'actuar.

Pot interessar-te: La sostenibilitat, estratègia rendible per a les empreses

 

La responsabilitat de l'acció climàtica es desplaça cap a les institucions financeres

Tot i que els governs tenen un paper important per desenvolupar en la lluita contra l'escalfament global, la responsabilitat de l'acció climàtica està començant a girar cap a les empreses i les institucions financeres. I és que les inversions amb criteris sostenibles han demostrat ser més rendibles que d’altres i, a més, presenten menys volatilitat, segons l’Institutional Shareholder Services (ISS Governance), precisament perquè estan en sintonia amb les demandes tant socials com econòmiques de cap on ha de girar el món i el nostre compromís per aconseguir-ho.

Així ho perceben els mateixos inversors, que reconeixen cada vegada més les implicacions d'aquest tipus d'accions en el rendiment de les inversions i en la creació de valor que comporten. Sense anar més lluny, més de 45 bilions de dòlars —gairebé la meitat del total d'actius gestionats— estan en mans d'inversors que s'han compromès a impulsar l'acció climàtica, segons es desprèn de l'informe esmentat.

 

Més de 45 bilions de dòlars estan en mans d'inversors que s'han compromès a impulsar l'acció climàtica

 

La veritat és que hi ha una gran oportunitat de crear valor al voltant de productes i serveis que estiguin alineats estratègicament amb un futur de zero emissions i que la manca de resposta als problemes del canvi climàtic acabarà erosionant el valor a llarg termini, principalment dels grans emissors.

 

Pot interessar-te: Invertir en sostenibilitat: els actius ESG són més rendibles i menys volàtils

 

Full de ruta per assolir els objectius de descarbonització

Tanmateix, encara queda molt per fer: segons Deloitte, les mesures necessàries perquè Espanya compleixi amb els objectius de reducció de CO2 establerts per la Unió Europea per al 2050 requereixen dur a terme inversions per valor d'entre 330.000 i 385.000 milions d'euros, el que suposa una mitjana de 10 milions d'euros a l'any.

 

Perquè Espanya compleixi amb els objectius de reducció de CO2 de la UE, s'han de fer inversions per valor d'entre 330.000 i 385.000 milions d'euros

 

L'auditoria també destaca que, per assolir aquesta meta, és imprescindible la implicació de totes les administracions públiques, de les empreses, dels inversors i dels mateixos ciutadans. Precisament, diversos experts també han arribat a aquesta conclusió en els últims debats virtuals que han tingut lloc al Fòrum Econòmic Mundial: que la quantitat que es necessita invertir per assolir l'objectiu de descarbonització global no la poden assumir per si sols ni el sector públic ni les empreses.

Fotografia de Veeterzy a Unsplash
-Temes relacionats-
up