El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el rescat de la bretxa digital de les pimes i els autònoms | EDE
movi-image-plan-recuperacion-transformacon-resiliencia-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el rescat de la bretxa digital de les pimes i els autònoms

Tue Jul 06 09:02:38 CEST 2021

Per completar amb èxit la transformació digital cal integrar les pimes i als autònoms en aquest procés, a causa del seu protagonisme en el teixit empresarial i la seva connexió amb les Administracions Públiques

Els efectes derivats de la pandèmia de la COVID-19 han situat les pimes i als autònoms en el punt de mira del progrés econòmic i la innovació tecnològica donada la seva necessària implicació en el procés de transformació digital. No obstant això, el Consell Econòmic i Social d'Espanya (CES) avança al seu informe La digitalización de la economía 2021 que l'ús escàs que les pimes i els autònoms fan de les tecnologies més disruptives i evolutives pot afectar la seva posició competitiva i, en conseqüència, l'oportunitat de creixement econòmic i de creació d'ocupació a mitjà i llarg termini. En aquest sentit, la digitalització de les empreses i dels autònoms és clau per evitar que una part del teixit empresarial s’allunyi de la transformació digital de l'economia.

Per tot això, el CES creu necessari que la digitalització de les pimes constitueixi una prioritat màxima de la política econòmica. I aquí és fonamental la centralitat que adquireix en l'estratègia España Digital 2025 i l'aplicació de les mesures contemplades al Pla de digitalització de pimes 2021- 2025, Entre altres, l'aposta per la creació d'agrupacions empresarials innovadores, els Digital Innovation Hubs i les oficines de transformació digital del programa Accelera Pime.

Reptes i oportunitats del sector empresarial

Entre els reptes i les oportunitats als quals s'enfronta el sector empresarial per avançar amb el mateix pas equilibrat, competitiu i sostenible que la resta dels sectors econòmics destaca l'adopció i l'aplicació de les noves tecnologies digitals: l’internet de les coses (IOT), el blockchain, la realitat virtual i la realitat ampliada, la intel·ligència artificial, el big data, la impressió en 3D, etc. I és que, si bé des de l'anterior informe del CES del 2017, un percentatge important de microempreses utilitzen en major mesura la signatura electrònica i s'han relacionat digitalment amb les Administracions Públiques, encara no han superat alguns obstacles, com l'establiment de sistemes de facturació electrònica i l'ús de les tecnologies més avançades, que continua sent completament marginal.

Segons l'Eurobaròmetre, un 42 % de les pimes espanyoles creuen que una de les principals barreres per digitalitzar-se és la incertesa sobre futures normes digitals

Segons l'Eurobaròmetre de la Comissió Europea, un 42 % de les pimes espanyoles creuen que una de les principals barreres per digitalitzar-se és la incertesa sobre futures normes digitals; seguida, en un 40 %, dels obstacles normatius vigents. "D'aquí la importància de comptar amb un marc normatiu estable i harmonitzat, que aporti seguretat jurídica i que permeti a les empreses, en general, i a les pimes en particular, una planificació estratègica adequada a mitjà i llarg termini", assenyala l’informe del CES. 

També la manca de recursos financers, humans i de temps i les escasses habilitats digitals limiten l'avenç desitjat de les empreses. "En efecte, la dimensió empresarial sembla determinant a l'hora de comptar amb especialistes en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a les plantilles; de fet, només un 2,5 % de les microempreses compta amb personal especialitzat en aquest àmbit, davant del 13% de les petites empreses, el 39,5 % de les mitjanes o el 67,7 % de les grans", destaca el document esmentat.

La resistència al canvi és una altra de les raons per les quals el teixit empresarial no acaba de digitalitzar-se. Un 23 % de les pimes afirmen que no necessiten implementar tecnologies digitals als seus negocis.

La resistència al canvi és una altra de les raons per les quals el teixit empresarial no culmina la seva digitalització

Tanmateix, el CES necessita que existeixin pimes amb un elevat grau de digitalització, ja que és el seu avantatge competitiu principal. I posa com a exemple les start-ups espanyoles, que des que s’han concebut com a pimes han incorporat les tecnologies digitals al seu ADN i als seus models de negoci.

Així mateix, la irrupció de la pandèmia i la derivada consolidació del teletreball han servit d'estímul per a la digitalització de moltes pimes. D'acord amb els resultats del Mòdul d'Opinió sobre l'Impacte de la COVID-19 de l'Indicador de Confiança Empresarial (ICE) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), gairebé el 50 % de les empreses van recórrer al teletreball, davant del 15 % que ho feia abans de l'esclat de la crisi sanitària. No obstant això, aquest percentatge ha estat diferent en funció de la mida de l'empresa: un 22,4 % de les microempreses van fomentar el treball en remot, enfront de més del 75 % de les grans companyies.

La transformació digital, una prioritat del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

Una de les 20 inversions que ha inclòs el Govern en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) presentat a Brussel·les per rebre el Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, és el Pla de digitalització de les pimes. Aquest últim pla està dotat amb més de 4.060 milions d'euros.

Per al CES es tracta d'una oportunitat única per dur a terme les inversions i les reformes que millorin la capacitat empresarial per crear ocupació d'una manera sostenible. En aquest sentit, aquest òrgan considera que el Pla ha de recollir actuacions orientades a impulsar una major participació de les pimes i els autònoms, perquè alhora en siguin beneficiaris directes i que garanteixin la seva implicació en el procés de digitalització.

Pot interessar-te: El Fons de Recuperació Europeu i la digitalització a Espanya

L'informe posa l'accent en la doble necessitat de millorar el grau de digitalització global i de superar les bretxes digitals (laboral, territorial, social i empresarial) que, en part, expliquen l'impacte desigual de la crisi de la COVID-19.

Si bé la crisi de la COVID-19 ha accelerat alguns processos, com el teletreball, també ha ampliat les diferents bretxes que ja eren visibles en el teixit empresarial. "La irrupció de la pandèmia ha fet més evident la importància que té la digitalització de les pimes a Espanya, que s'han enfrontat a aquesta situació des d'una posició d'inferioritat pel que fa a dotació i a capacitació digital", assenyala l'informe.

"Tot apunta que les empreses i els sectors amb una major digitalització de la seva activitat van poder reaccionar ràpidament davant la nova situació, impulsant encara més les seves relacions telemàtiques amb proveïdors, clients o amb l'Administració", continua el document, que posa l'accent en la capacitat d'aquestes companyies per traslladar les seves oficines a les llars dels seus empleats i mitigar així l'impacte de la crisi sobre la seva activitat i ocupació.

La identificació de les debilitats i les limitacions en l'àmbit de la digitalització empresarial obliga a concentrar l'esforç inversor en aquesta àrea, que s'ha convertit en un vector important del PRTR.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

 

Fotografia de Ketut Subiyanto a Pexels
-Temes relacionats-
up