El teletreball pot impulsar les dones a llocs de treball tecnològics | EDE
movi-image-teletrabajo-mujeres-tecnologicos-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

El teletreball pot impulsar les dones a llocs de treball tecnològics

Mon Mar 08 09:02:39 CET 2021

Un 46 % de les dones que treballen en tecnologia considera que el treball a distància és una forma òptima per aconseguir la igualtat de gènere en els equips, segons Kaspersky

La situació provocada per la pandèmia ha generat importants canvis en la forma de treballar, consumir o relacionar-se. Precisament, el terreny laboral és un dels que ha experimentat una gran transformació, amb la implantació del teletreball de manera més o menys generalitzada en molts sectors.

Pot interessar-te: El teletreball: s'ha consolidat a Espanya?

Una transformació que ha impactat també en matèria d'igualtat de gènere. És el cas, per exemple, del sector de les tecnologies de la informació, en què el 95 % de les dones a nivell mundial ha treballat en remot, al menys a temps parcial, des de març de 2020, segons l'informe Where are we now? Understanding the evolution of women in technology, elaborat per la companyia de seguretat informàtica Kaspersky. I, per a gairebé la meitat de les enquestades (el 46 %), la igualtat de gènere en els equips millora quan es treballa a distància. A més, en un 31 % dels casos s'afirma que s'és més eficient des de la llar.

El 46 % de les professionals creu que la igualtat de gènere en els equips millora quan es treballa a distància

Equilibri entre el treball i la vida privada, més difícil per la COVID-19

Aconseguir la paritat de gènere. Aquesta segueix sent una de les tasques pendents en el món laboral i, per això, un dels objectius per a moltes empreses. En el sector tecnològic sembla evident, ja que només el 10 % de les dones enquestades que treballen en el sector afirmen que ho fan en un equip amb majoria femenina, davant el 48 % que afirma que ho és majoritàriament masculí. Davant d'aquest context, sorgeix la pregunta de què es necessita per impulsar a les dones a llocs de tecnologia.

Pot interessar-te: Per què les dones només suposen el 30 % dels treballadors del sector tecnològic

Aconseguir un bon equilibri entre treball i vida privada sembla ser un dels principals motius per fomentar que les dones escullin carreres professionals relacionades amb la tecnologia o amb la informàtica. En aquest sentit, pot ser el teletreball un bon instrument?

Encara que una mica més d'un terç de les professionals creu que el treballar a temps parcial des de la llar des del passat mes de març també els ha proporcionat una major autonomia, la COVID-19 ha portat aspectes negatius. D'aquesta manera, un 47 % de les enquestades creu que els efectes de la pandèmia han retardat la progressió de la seva carrera professional. A què pot ser degut això? Entre les principals raons destaquen:

  • Un 48 % considera que ha estat estressant compaginar la vida laboral amb la familiar.
  • El 63 % coincideix que ha ajudat més als seus fills en matèria educativa que les seves parelles.
  • En el 60 % dels casos s'està d'acord en què també han fet tasques més grans de la llar.

Tot i el consens general que el treball a distància és un pas positiu per aconseguir la igualtat de gènere, encara hi ha altres barreres que superar. I és que, un 40 % de les dones que exerceixen tasques tecnològiques asseguren que s'han vist frenades a canviar de treball a causa de les pressions familiars o domèstiques. La conciliació sembla clau per aconseguir revertir aquesta situació.

Es progressa en igualtat de gènere, encara que segueix sent una preocupació

Si es mira enrere, la percepció general és positiva, tot i la irrupció de la COVID-19. En aquest sentit, el 56 % de les dones amb professions tecnològiques creu que la igualtat de gènere ha millorat en la seva organització en els dos últims anys, quan es va llançar la primera investigació de Kaspersky per conèixer com perceben elles la indústria. A més, un 53 % està d'acord que també han crescut les professionals que ocupen llocs de responsabilitat en la seva empresa.

Pot interessar-te: Què frena l'accés de les dones a posicions directives dins de les empreses?

És cert que el 44 % de les enquestades segueix creient que els homes progressen més ràpid que elles a la companyia i, per tant, el gènere es manté com una de les preocupacions a l'hora de sol·licitar un lloc de treball. Tot i això, en els dos últims anys s'ha produït un avanç i el 70 % de les dones creu que les seves habilitats i la seva experiència s'han tingut en major consideració durant l'entrevista i el procés de selecció. Això pot haver donat com a resultat que un altre 69 % de les que treballen en tecnologia estiguin més segures ara que la seva opinió serà respectada des del primer dia, independentment del seu gènere.

El desequilibri persistent pot dissuadir que les dones optin per l'àmbit de les tecnologies de la informació

Malgrat tot, el desequilibri persistent en aquesta matèria pot dissuadir que les dones optin per exercir funcions en l'àmbit de les tecnologies de la informació. De fet, segons l'estudi, la majoria de les dones del sector no han estat animades a fer-ho per fonts externes. I així es posa en evidència una altra de les mancances: el 38 % afirma que la manca de dones en la indústria tecnològica li fa dubtar de si entrar al sector.

 

Fotografia d'Amel Majanovic a Unsplash
-Temes relacionats-
up