El tiquet mitjà de compra cau en les grans ciutats | EDE
movi-image-ticket-medio-compra-grandes-ciudades-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

El tiquet mitjà de compra cau en les grans ciutats

Tue Oct 13 08:43:08 CEST 2020

Augmenta la despesa en alimentació a tot Espanya i cau dràsticament la d’hotels, restaurants, botigues de roba i gasolineres, segons les dades de Pulso.

És un fet: a Espanya es gasta menys que fa un any. El tiquet mitjà de compra en l’últim mes ha estat de 36 euros, un 5 % menys que en el mateix període de l’any 2019, segons les dades de Pulso, l’eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb els terminals de punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l’evolució econòmica. 

Las Palmas de Gran Canaria, Múrcia i Bilbao són les úniques ciutats d’Espanya (d’entre les 10 més poblades) en les quals el tiquet mitjà de compra ha pujat durant l’últim mes. Per què? El gran protagonista ha estat la despesa en alimentació, que ha augmentat en aquestes tres ciutats per sobre del 15 % respecte al mateix període de l’any anterior. A més, a diferència d’altres regions, aquestes ciutats també han incrementat els seus tiquets mitjans de compra en altres sectors com l’electrònica, la salut-bellesa i les joguines. 

La resta de grans ciutats han experimentat descensos, amb Barcelona al capdavant, amb una caiguda del 22 %, fins a arribar a un tiquet mitjà de compra de 25 euros. Aquesta menor despesa a la Ciutat Comtal es deu, sobretot, al descens en restauració i en botigues de roba. A la regió catalana la segueix Palma, el tiquet mitjà de compra de la qual ha estat un 16 % inferior, en bona part per la menor despesa en roba i en hotels.

 

movi-image-ticket-medio-compra-grandes-ciudades-grafico

 


 

Per norma general, els espanyols han gastat més en alimentació, sobretot en grans supermercats, on el tiquet mitjà de compra ha pujat un 14 % en l’últim mes, fins als 37 euros. En canvi, les mesures que ha hagut d’aplicar el sector de la restauració per evitar l’expansió del coronavirus (reducció de capacitat en els locals, un màxim de 10 clients per taula, distanciament…) han repercutit en els negocis. Aquesta menor afluència de persones ha fet que el tiquet mitjà en els restaurants del país hagi caigut un 5 % en l’últim mes, fins als 32 euros. En grans ciutats com Barcelona, el descens ha estat del 21 %. A Saragossa ha estat del 18 %, i a Bilbao, del 14 %.

Sens dubte, aquest estiu hi ha hagut menys esdeveniments, menys plans de vacances i menys reunions socials. Tot això, afegit a la incertesa davant de possibles noves limitacions a la mobilitat, ha fet que el ritme del canvi d’armari hagi disminuït respecte a altres temporades. A escala nacional, el tiquet mitjà de compra en botigues de roba s’ha situat en els 42 euros, cosa que suposa un 18 % menys que en el mateix període del 2019. I la caiguda ha estat més important en grans ciutats com ara Madrid (–24 %), Sevilla (–22%) i Barcelona (–20 %). 

Augmenta la despesa en hotels a Canàries, però cau a la resta de regions

L’ocupació hotelera ha caigut a tot el país. Segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el descens ha estat del 73 % en les pernoctacions hoteleres, i uns 5.000 establiments han romàs tancats. Els hotels han fet ofertes, millors condicions de cancel·lació i un altre tipus d’estratègies de màrqueting per atreure més clients davant un estiu que es considerava perdut. 

Segons les dades que ofereix Pulso, els impactes més importants han estat a la Comunitat Valenciana, Andalusia i les Balears. A les ciutats de València i Sevilla, el tiquet mitjà de compra als hotels ha caigut un 39 % en els últims 30 dies, respecte al mateix període de l’any anterior. La caiguda també ha estat molt acusada a les Balears, on la despesa en hotels ha caigut un 37 % al municipi mallorquí de Calvià i un 23 % a Palma. Segons la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), el mes de juliol l’ocupació hotelera a l’illa va ser del 37 %. 

Tanmateix, la despesa en aquest tipus d’establiments a les Illes Canàries ha crescut un 32 % en l’últim mes respecte al mes anterior. Els hotels del municipi turístic més gran de l’illa de Gran Canaria, San Bartolomé de Tirajana, han registrat un increment del 26 % en el tiquet mitjà de compra. 

L’impacte del preu del petroli

La COVID-19 ha tingut un fort impacte en el preu del petroli, que ha registrat caigudes històriques, i el barril de Brent ha arribat als 16 dòlars. I encara que el preu de l’or negre ha experimentat cinc mesos consecutius de petites pujades, fins a superar els 46 dòlars, l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha advertit de les conseqüències negatives de la crisi sanitària en aquest mercat. 

La baixada del preu del petroli ha arrossegat la gasolina, el preu de la qual també s’ha vist influït pel descens de la demanda. Mesos de confinament van limitar la mobilitat als desplaçaments imprescindibles i, malgrat que des del maig a Espanya es va iniciar el camí cap a la nova normalitat, el preu no ha recuperat els nivells anteriors a la COVID-19. En aquest context, el tiquet mitjà de compra a les gasolineres del país ha caigut un 10 % en l’últim mes, respecte al mateix període del 2019, fins als 32 euros, segons les dades de Pulso. L’impacte s’ha notat més a les illes Canàries, on el tiquet mitjà ha baixat fins a un 10 % a la ciutat de Las Palmas de Gran Canaria i s’ha situat en els 18 euros. En altres regions com ara Màlaga, Sevilla, Múrcia i Alacant, la caiguda ha estat aproximadament del 7 % en l’últim mes. 

Et pot interessar: Transports: com ens mourem en la nova normalitat

Els menors desplaçaments s’han notat també en altres segments com ara el transport públic i els pàrquings. Al Metro de Madrid, on també s’ha reduït el nombre de viatgers per la por als contagis, el tiquet mitjà de compra durant l’últim mes ha caigut un 12 %, fins i tot tenint en compte la tornada de moltes persones que havien passat l’estiu fora de la ciutat de vacances o teletreballant a les seves segones residències. A Bilbao, per exemple, la despesa en pàrquings de la ciutat ha estat un 7 % inferior. 

-Temes relacionats-
up