Especial Recuperación Turismo és com s'ha anomenat la recentment clausurada edició de la Fira Internacional de Turisme (FITUR), celebrada al mes de maig, la primera exposició d'aquestes característiques presencial que ha tingut lloc a Europa. Un esdeveniment que es va tancar amb l'objectiu complert d'haver reunit la cadena de valor de la indústria turística per marcar el punt de partida cap a la reactivació del sector a escala nacional i internacional.
La celebració de FITUR 2021 ha generat una onada d'optimisme i d'esperança entre els professionals d'aquest sector estratègic per a l'economia espanyola i el pes va arribar als 154.487 milions d'euros el 2019, el que va suposar el 12,4 % del producte interior brut (PIB). No obstant això, l'aportació del turisme al PIB va caure fins al 5,5 % el 2020, segons dades de l'Informe de la Conjuntura Turística Espanyola 2020 elaborat per la Universitat Nebrija i la Taula del Turisme d'Espanya.
Per a aquesta temporada les expectatives són molt altes. La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) considera que el sector aportarà al PIB entre 66.435 i 77.273 milions d'euros el 2021. Una aportació que, en el millor dels escenaris, suposa aproximadament el 50 % dels més de 154.400 milions d'euros de l'any 2019, abans de l'esclat de la pandèmia. Es tracta de l'inici d'una progressiva normalització de l'activitat del sector, ja que el 2020 aquesta xifra va ser inferior als 54.000 milions d'euros.
En aquest sentit, la CEOE urgeix a mantenir les mesures de suport a les empreses per assegurar la seva viabilitat a futur i considera «prioritari» accelerar els ritmes de vacunació, impulsar accions que garanteixin una mobilitat segura i recuperar la confiança d'Espanya com a destinació turística. De fet, els requisits per viatjar sense restriccions al país han canviat des del passat 7 de juny. En principi, tots els ciutadans de la Unió Europea (UE) poden entrar lliurement a país, llevat dels que procedeixin d'una llista de països considerats de risc que han de presentar una prova diagnòstica negativa, acreditar que han passat la malaltia o un certificat de vacunació. La resta de viatgers procedents de l'estranger ha d'acreditar que ha rebut la pauta de vacunació completa almenys 14 dies abans de l'arribada, sempre que es tracti d'una vacuna acceptada per l'EMA (l'Agència Europea de Medicaments, en les seves sigles en anglès) o l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
FITUR 2021 ha comptat amb la participació de 5.000 empreses i amb l'exhibició de 55 països i més de 62.000 assistents presencials (42.000 professionals). Un moviment d'arribades a Madrid que ha generat a la ciutat un impacte econòmic d'aproximadament 100 milions d'euros, segons l'organització. A aquestes xifres cal sumar més de 40.000 visitants digitals, gràcies al llançament d'aquesta primera edició híbrida de la fira, que ha vingut per contribuir a l'abast internacional de FITUR, amb presència de gairebé un centenar de països representats.
A la cita van acudir 28 ministres de turisme dels Estats membres, representants de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i nombroses autoritats governamentals i autonòmiques d'Espanya, que van donar suport a FITUR com a una oportunitat per traslladar la «urgent necessitat de recuperació del turisme» a escala global i anunciar els seus respectius plans d'activació i de mesures extraordinàries per a la reactivació d'aquesta indústria.
El sector guanyarà pes en 2021, però no arribarà als nivells pre-Covid-19
La fira també ha estat l'escenari escollit per a la reunió de Consell Espanyol de Turisme (Conestur) i per presentar el Certificat COVID Digital de la UE, una de les mesures per reactivar el sector amb garanties. De fet, la posada en marxa d'aquest certificat i el ritme dels programes de vacunació incidiran de manera directa en el turisme internacional.
En concret, segons un informe de BrainTrust Consulting Services, el turisme nacional suposarà aquest estiu el 77 % del total de viatgers. D'aquesta manera, el pes del turista internacional arribarà al 23 %, en funció del ritme dels programes de vacunació dels països emissors i d'una coordinada desescalada entre els diferents territoris, així com de la posada en marxa de l'esmentat certificat COVID Digital de la UE. Els primers certificats els han expedit Bulgària, República Txeca, Dinamarca, Alemanya, Grècia, Croàcia i Polònia. Entrarà en vigor l'1 de juliol a la UE, però els països comunitaris ja poden començar a utilitzar-lo de forma voluntària. Espanya ha iniciat aquesta setmana la prova pilot per emetre un document l'objectiu del qual consisteix a facilitar els desplaçaments.
Pot interessar-te: Operació 'salvar' l'estiu: així es prepara Espanya
El turisme nacional impulsa la recuperació
El viatger nacional, de nou, tornarà a ser clau per a la recuperació del turisme a Espanya. El 2020, el percentatge de turistes espanyols va suposar el 84 % sobre el total de viatges, davant el 16 % de l'estranger, quan en anys anteriors a la pandèmia la relació era del 68 % del total espanyols i el 32 % internacionals. A escala nacional, la demanda continguda i l'estalvi generat durant tots aquests mesos d'escàs despesa en oci han fet que es disparin les reserves. Aquestes mantenen la tendència que s'ha anat assentant des del passat any: destins nacionals de natura, bé siguin de platja (55 %) o de muntanya (41 %), davant les destinacions urbanes que segueixen estancades per sota del 25 %.
També s'ha observat un altre canvi, el major interès dels turistes nacionals per les ciutats petites, que han guanyat terreny davant de les grans urbs. Pel que fa al tipus d'allotjament, els turistes es decanten per hotels petits i rurals, sent a més el vehicle privat el mitjà de transport favorit per viatjar. L'ús de les segones residències arribarà gairebé al 21 %, motivat per un component econòmic però també per la necessitat de restablir la tornada a la normalitat.
Segons Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real l'evolució de la recuperació de país, el creixement de l'activitat comercial d'hotels i viatges a la Comunitat de Madrid és d'un 9,47 % en les últimes quatre setmanes, mentre que a Catalunya és d'un 5,98 % en l'últim mes. En canvi, el creixement d'aquest mateix indicador a Cantàbria ha estat d'un 13,87 % durant les últimes quatre setmanes i a Galícia d'un 21,74 % en l'últim mes. Aquestes xifres demostren l'interès per les regions on el turisme de natura és un dels principals reclams.
Arribar a aquest punt ha costat temps i molta feina, així ho certifica l'estudi realitzat per l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) Valoración turística empresarial del primer trimestre de 2021, perspectivas para el segundo trimestre del 2021 y el avance del verano. Les dades mostren l'enfonsament del primer trimestre del 2021 respecte al de 2019 (una caiguda del 80,4 %). És cert que es tracta d'un període de temps que va coincidir amb els tancaments perimetrals i en el qual els sectors que més van patir van ser els hotels de vacances, les agències de viatges, les companyies de transport, les empreses de lloguer de cotxes i les d'oci.
Durant els mesos de gener, febrer i març, el destí més demandat va ser l'arxipèlag canari, malgrat que les dades presenten importants caigudes en comparació amb els mateixos mesos de l'any anterior. Tot i això, les destinacions que més han patit la paralització del turisme han estat les grans ciutats a causa de la molt lleu activitat generada pels viatges de negocis i l'escassa demanda local. De tota manera, està previst que les dades variïn en aquest segon trimestre del 2021, coincidint, a més, amb la fi de l'estat d'alarma.
Marc Mangut Rodríguez, guia oficial de turisme a Extremadura, veu de manera optimista l'estiu tot i que assumeix que encara no es recuperaran els nivells de consum anteriors a la pandèmia. «La gent encara es resisteix a viatjar. No estan arribant tants turistes com pensàvem. Extremadura, en ser una regió freqüentada pel turisme nacional, principalment, no està patint les pèrdues dels llocs que depenen del turisme internacional», afirma aquest guia que ha hagut de reduir el nombre de turistes en els seus grups i desenvolupar rutes noves per atreure els clients.
Extremadura és, juntament amb Castella-la Manxa i Aragó, una de les regions que no compten amb un turisme massiu però que, tanmateix, encaixen amb els nous hàbits dels turistes nacionals. Segons Pulso, l'evolució en el sector hoteler a Extremadura ha passat d'un 21 % al gener a un 109 % al maig.
El canvi de tendència de les destinacions tradicionals i massificades cap a enclavaments més diversificats i sostenibles «equilibrarà el model turístic cap a la sostenibilitat socioeconòmica, mediambiental i territorial corregint descompensacions passades», assenyala José Manuel Brell, codirector del Baròmetre del Turisme Mundial de l'OMT i soci responsable de la pràctica d'Estudis i Models Quantitatius en BrainTrust Consulting Services.
Per la seva banda, els empresaris, malgrat que afronten la temporada estival amb optimisme per la fi de les restriccions, anticipen una caiguda de la facturació del 71 % en aquest segon trimestre davant el mateix període del 2019. Primer es produirà a nivell intern i, posteriorment, a escala internacional, i tot això en funció de l'avanç en el procés de vacunació i de la taxa de contenció de contagis, així com de l'aplicació del Certificat COVID Digital de la UE que faciliti la mobilitat cap a Espanya. Els estudis estimen que per a aquest estiu es registrarà una reducció del 34 % en l'aportació del turisme a l'Estat en comparació amb 2019, és a dir, uns 19.803 milions d'euros menys.
Quines seran les claus de la recuperació?
Un altre dels escenaris en els quals es podrà apreciar la fortalesa del turisme espanyol serà a través de la fira B-Travel, que se celebra de l'11 al 13 de juny al Recinte de Montjuïc de Barcelona, i que aquesta edició pretén revifar la recuperació del sector gràcies al seu programa Reactiva't. Una estratègia que inclourà un seguit d'ofertes i descomptes per facilitar que els visitants reservin els seus viatges en el marc de la sala. Així, els primers 350 visitants de B-Travel que facin les seves reserves en algun dels expositors participants d'aquesta promoció rebran descomptes especials de 100 euros. En aquesta edició, es posarà el focus en promocionar els viatges locals i nacionals, la qual cosa dona compte que el mateix sector es prepara per a una recuperació centrada en el turisme intern.