Els actius tecnològics, sota la influència de la correcció després del seu 'boom borsari' del 2020 | EDE
movi-image-activos-tecnologicos-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Els actius tecnològics, sota la influència de la correcció després del seu 'boom borsari' del 2020

Tue May 04 11:11:08 CEST 2021

Tot i la profunda recessió, els guanys borsaris de l'S&P 500, on s'instal·len els actius tecnològics de major capitalització, van augmentar un 18,4 % el 2020, però la seva evolució en aquest exercici emmascara un incert recorregut alcista

El canvi d'any va deixar el trenta-tresè rècord de l'S&P 500 i el vuitè exercici des del 1928 en què el seu large-cap index —les seves companyies de major capitalització— tancava l'any amb guanys sòlids i sostinguts, després de registrar durant la crisi del coronavirus ni més ni menys que vint registres històrics. Fins i tot durant el segon trimestre de l'any, en què el producte interior brut (PIB) americà va deixar gairebé la tercera part de la seva riquesa, que després va recuperar gairebé íntegrament entre el juliol i el setembre. 

Es tracta, potser, de l'exemple més eloqüent del desfasament entre els mercats i l'economia real durant els mesos de confinament per la COVID-19. De fet, en el conjunt del 2020, aquest indicador va pujar un 18,4 %. Els analistes de Standard & Poor 's Global, però, posen en quarantena la trajectòria dels actius tecnològics el 2021, per molt que hagin prosperat per sobre dels mega-cap stocks d'altres sectors d'activitat. Una teoria que adverteix que, «tret que tinguis en cartera un actiu d'una companyia tecnològica de gran rendibilitat, res no serà fàcil el 2021». 

Al tancament del 2020, els deu majors actius de l'S&P 500 acaparaven el 27,4 % del valor d'aquest indicador, 4,7 punts percentuals per sobre del seu registre a finals de l'any precedent, com certifica Howard Silverblatt, analista dels índexs S&P Dow Jones. Apple liderava la carrera alcista, amb uns guanys sobre el total de retorns del 82,3 %, inclosos els dividends; Amazon, amb un repunt del 72,6 %, i Microsoft, amb un 42,5 %, protagonitzaven més del 53 % dels beneficis de l'S&P 500 el 2020. Tret dels 30 majors valors d'aquest indicador, es va constatar una caiguda del 0,03 %. 

L'armada corporativa del sector tecnològic, amb Apple i Microsoft, es va revalorar en el conjunt de l'exercici un 43,8 %; el més actiu dels segments productius per davant de la indústria del consum, on se situa Amazon amb un repunt del 33,3 %. I enfront de la regressió del 2,2 % dels actius immobiliaris o del 33,7 % de les firmes energètiques, a causa de la davallada del preu del petroli i a la pèrdua de demanda dels serveis turístics.   

La radiografia de l'S&P convida a l'optimisme. No obstant això, la incertesa sobre la data d'inici i sobre la solidesa del cicle de negocis post-COVID-19 també deixa dubtes en les seves valoracions sobre l'evolució dels mercats borsaris: «Els inversors s'han acomodat al 'mode bullish' d'actius amb cotitzacions alcistes, inclinació que ha sorgit durant la pandèmia, fins i tot davant les preocupacions creixents sobre la valoració de les economies i les seves sortides efectives de la recessió», de manera que ha augmentat «la desconnexió entre la realitat conjuntural i la dels mercats, essencialment a causa de la fluïdesa monetària proporcionada pels bancs centrals i que s'ha traslladat a les places financeres». 

Grans canvis el 2021?

Aquest any l'escenari és summament canviant, diuen els experts. Segons els sectors, «alguns tornaran amb força, i el seu potencial en el creixement d'actius cobrarà protagonisme en els mercats». Per exemple, «el dels viatges i el turisme podria restablir les ràtios de demanda i estar plenament operatiu a partir de la primavera, amb l'activitat restauradora i del comerç minorista al capdavant». Fins llavors, els actius tecnològics, que s'han mostrat inexpugnables mentre l'epidèmia ha demostrat ser irreversible, mantenen la seva vitalitat, però tendiran a la correcció a la segona meitat del 2021. El sobreescalfament dels seus valors podria refredar-se a l'últim semestre.

Pot interessar-te: Com seran les inversions amb més potencial del 2021?

En aquest context influeixen també els senyals de recuperació de firmes d'altres àrees productives, que anticipen un repunt gradual de les seves capitalitzacions borsàries. De fet, una de les més castigades del 2020, la indústria energètica, va millorar els seus registres un 28 % al novembre i un 4,4 % al desembre després de les confirmacions de l'efectivitat i la comercialització immediata de les primeres vacunes contra la COVID-19. 

Però hi ha més avisos per als navegants. Al desembre, l'índex S&P va pujar un modest 3,7 %. Això no obstant, fins a 11 sectors van aportar guanys, encara que ja sense el gran protagonisme de les empreses tecnològiques, perquè les pujades més importants les van subscriure les entitats financeres, amb un 6,3 %. Un vestigi que apunta que els actius s'afanyen per experimentar, aquest 2021, una reconfiguració gradual dels seus valors, amb una translació d'inversions entre sectors en funció del curs que determini el cicle de negocis post-COVID-19. 

Fotografia d'Alex Knight a Pexels
-Temes relacionats-
up