Els avantatges de comprar al teu barri | EDE
movi-image-ventajas-comprar-barrio-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Els avantatges de comprar al teu barri

21/10/2019

Veiem els aparadors cada vegada que sortim de casa, si ens falta alguna cosa no costa res baixar i comprar-ho, sabem com es diu el dependent i el propietari ja coneix els nostres gustos. Potser el comerç del barri no tingui les grans ofertes de les grans cadenes (tot i que també s’apunten a les promocions) o la varietat de marques dels gegants de la distribució, però l’estar a prop, la seva proximitat de tracte o identitat són avantatges amb les quals costa competir.

Res com anar a una fruiteria en la qual t’avisen que la setmana que ve arriben les nespres, la teva fruita favorita, o la dependenta de la botiga de cosmètics que t’aconsella quina crema va més bé pel teu tipus de pell. Si t’has quedat sense arròs baixes al súper de la cantonada i si s’acosta la declaració de la renda saps que pots anar al gestor que porta anys ajudant-te en els temes fiscals.

La mala notícia és que van desapareixent, engolits per un altre tipus de botigues amb menys personalitat però amb avantatges que també apreciem com a consumidors. Segons el Directori Central d’Empreses (DIRCE), l’any 2018 va acabar amb 6.998 empreses de comerç actives menys que el 2017, "la qual cosa dóna una idea del daltabaix que està vivint el sector i que suposa la pèrdua de milers de llocs de treball", lamenten des de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC). Els que sobreviuen a l’estrebada de les cadenes i grans superfícies són precisament els que millor exploten les virtuts del petit comerç. Aquestes són els seus 10 principals avantatges, segons destaca la Confederació Espanyola de Comerç.

Proximitat

El comerç de barri és el que coneixem de tota la vida. "Rere el mostrador hi ha els nostres coneguts, els nostres veïns, famílies que mantenen els seus negocis fins i tot des de fa diverses generacions. Persones que anomenen els seus clients pels seus noms i que es desviuen per oferir sempre el millor", ressalta Manuel García-Izquierdo, president de la CEC. Conèixer al comerciant t’ajudarà a prendre millors decisions. L’experiència de compra amb algú a qui coneixes bé sempre tindrà valor afegit. 

Parlem de petits comerços que van passant de pares a fills, molts d’ells encara gremials, en els quals es transfereix el coneixement d’una generació a una altra. L’Institut de l’Empresa Familiar (IEF) calcula que el 88% de les societats espanyoles són de tipus familiar, encara que de molt diversa mida.

Atenció al client: tracte personalitzat i especialització

Segons García-Izquierdo, el comerciant local només ven productes que coneix bé i en els que creu. Probablement porta molts anys venent-los i s’ha convertit en un expert en ells, "per això s’implica personalment en explicar els seus beneficis als seus clients, assessorant i dedicant i cura a cada un d’ells. Un tracte càlid i humà que va lligat a un altre dels valors principals del comerç de proximitat: la confiança". El vincle amb el client és l’actiu més gran del petit comerciant. Ells s’esforçaran per donar-te el millor producte per les teves necessitats en cada moment i coneixen perfectament la seva oferta perquè l’elaboren ells mateixos.  

Això sí, per mantenir l’avantatge que suposa aquesta atenció personalitzada és essencial que hi sigui present en totes les fases de la venda, des de l’assessorament fins a la postvenda.

Sostenibilitat i proximitat

La proximitat fa que sigui un comerç sostenible, ja que permet que el consumidor pugui anar-hi a peu, reduint així la despesa en el trasllat i les emissions provinents de diversos mitjans de transport i disminuint de manera decisiva la nostra empremta sobre el medi ambient. Per altra banda, molts botiguers aposten pel producte local, de manera que també s’evita que la mercaderia vingui de lluny i contamini durant el seu transport.

A aquest avantatge els comerciants hi afegeixen que la proximitat facilita l’accés a determinats col·lectius, especialment la tercera edat, millorant així la seva qualitat de vida.

Genera riquesa i treball local

Amb ells es fomenta l’activitat emprenedora de petits empresaris i autònoms i genera milers de treballs, contribuint d’aquesta manera a la riquesa i la recuperació local. Els comerços milloren el barri. A més, posa a disposició dels ciutadans principalment mercaderia de productors locals. Els petits comerciants coneixen de primera mà a aquests productors, la qual cosa dóna una garantia de qualitat afegida.

El comerç minorista registrava en acabar el 2018 més d’1,9 milions d’afiliats a la Seguretat Social, dels quals el 37,1%, és a dir, més de 700.000 persones, eren autònoms.

Contribueix a l’equilibri i millora de l’economia domèstica

García-Izquierdo també creu que les compres en els comerços de proximitat s’ajusten més al pressupost dels consumidors, "oferint-los allò que necessiten en cada moment, sense incitar-los a que comprin més d’allò previst inicialment".

Saber que el que es necessita està sempre al nostre abast ens salva d’haver d’acumular productes —amb el risc que ens caduquin, per exemple— o de fer compres excessivament grans. A més, evitem certes tècniques de màrqueting excessivament agressives que s’utilitzen en grans superfícies comercials per incitar a que comprem més del que necessitem. Clar que els petits comerciants recorren a estratègies de venda. Però ho fan amb els productes de més necessitat i, atès que el seu principal avantatge és la proximitat, no pretenen que facis una compra per un mes, sinó que hi tornis amb freqüència. 

Diversitat

El comerç de proximitat fa que cada barri es converteixi en una miscel·lània de diversos establiments, especialitzats cada un d’ells en un tipus de producte, que fan que els veïns trobin tot allò necessari en un radi de unes poques illes.

Les característiques i singularitat de les botigues es converteixen en una senya d’identitat molt important als nostres barris, pobles i ciutats. El que ofereixen és sovint difícil de trobar als grans centres comercials, tots bastant semblants pel que fa a oferta i format. En una gran superfície no hi sol haver artesans, ni marques locals, ni petits productors. 

Al teu mòbil

Les botigues de barri s’han adaptat als nous tipus de consum. Competeixen amb les grans incloent servei online en la seva oferta. La seva mida no és obstacle perquè venguin a Internet, la millor manera de créixer i arribar a tothom. Els veïns poden així efectuar comandes sense haver de passar pel local, mentre treballen, passar-hi en tornar a casa o rebre la seva compra directament al seu domicili. 

Ofereixen els seus productes o serveis a través de webs o apps —Manzaning, per exemple, et porta els productes de botigues de proximitat  i mercats a casa, i altres com Just Eat o Glovo per menjar i altres compres a domicili—, com a través de les principals plataformes de venda online, com Amazon.

La presència en xarxes socials tampoc és aliena als petits comerços. A través d’aquestes plataformes aconsegueixen involucrar i donar-se a conèixer al públic més jove, comunicar ofertes especials o crear una imatge de marca que comuniqui els seus principals punts forts

Fa ciutat i dóna seguretat

Tampoc hi ha dubte que aquestes botigues animen i donen vida als barris, generant trànsit de vianants a les ciutats i pobles. Passejar pels carrers del teu barri trobant a cada pas el que necessites és un luxe que hauríem de valorar. No hi ha res més trist que passar per una zona que abans estava plena de vida gràcies a l’activitat comercial i que avui està deserta després del tancament d’establiments.

A més, "el comerç local contribueix a la seguretat als nostres carrers, mantenint-los il·luminats dia i nit, i eviten la degradació dels barris", remarca el president de la CEC.

Comerç i oci es complementen

Cada vegada és més comú que administracions o empreses triïn els carrers més comercials per organitzar-hi activitats culturals o d’oci, la qual cosa consolida l’afluència de consumidors a aquells punts d’interès. "El comerç fomenta i potencia, d’aquesta manera, les activitats empresarials d’oci d’una ciutat, essent un important estímul per aquestes", apunta el responsable de la CEC

Fins i tot les pròpies associacions de comerciants ideen esdeveniments o activitats per aportar un valor afegit al seu negoci i animar a clients a anar a la zona. Per exemple, durant quatre dies de juny, el madrileny Barri de Las Letras es converteix en un aparador pel món de la decoració. DecorAcción és un esdeveniment que recull les novetats més sorprenents del sector i que compta amb més de 100 interioristes i instal·lacions, conferències, teatre, concerts i alguna que altra cita gastronòmica. Sense la vida del petit comerç moltes d’aquestes activitats no serien possibles. 

 Turisme de compres

No podem oblidar que els aparadors de les nostres ciutats atrauen també a nombrosos turistes a dur a terme nombroses compres, fent més atractiva la visita al nostre país i potenciant la marca made in Spain. De  fet, és freqüent que bona part de les referències que venen les nostres botigues estiguin fabricades a Espanya. "El comerciant local és el millor ambaixador del nostre país per fer arribar als qui ens visiten, productes de qualitat i un tracte únic", remata García-Izquierdo.

Ajuda a lluitar contra la despoblació rural

El comerç de proximitat contribueix a pal·liar la despoblació de les zones rurals "ja que la supervivència de moltes petites àrees poblacionals depèn en gran mesura del manteniment dels comerços que hi ha establerts, que acosten als seus habitants productes i serveis de primera necessitat", recorda el President de la Confederació Espanyola de Comerç.

No s’ha d’oblidar que el 30% del territori concentra el 90% de la població espanyola, un procés que avança any rere any i que ha portat els experts a parlar de l’Espanya buida.

-Temes relacionats-
up