movi-image-beneficiosos-sociales-ventajas-fiscales-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
4 min del teu temps

Els beneficis socials i els avantatges fiscals de la retribució flexible

Fri Jan 14 09:40:35 CET 2022

La retribució flexible s'ha convertit en una alternativa cada cop més oferta per les companyies per atraure i fidelitzar el talent. En un context en què apujar els salaris pot no ser una opció, sobretot per a les petites i mitjanes empreses (pimes), proposar plans de retribució flexible personalitzats a cada empleat és una possibilitat perquè tant els professionals com les organitzacions obtinguin beneficis a curt, mitjà i llarg termini.

En línies generals, un sistema de retribució flexible permet a les empreses oferir als treballadors una sèrie de serveis a un cost menor que el que té al mercat i amb avantatges fiscals. Cada empleat pot triar de manera individual quins són els serveis que li resulten de més interès així com la part del seu salari que vol destinar a cadascun, per aconseguir treure més partit al seu sou.

Entre els exemples més habituals de retribució flexible hi ha les targetes de transport, els xecs restaurant o de guarderia, les assegurances de salut privades (tant per als empleats com per als seus familiars més propers) o els programes de formació. No obstant això, un dels més apreciats pels empleats són els plans de jubilació per l'oportunitat que representen d'estalviar per a la jubilació fins a un 30 % del salari brut, amb deduccions fiscals a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Complementar la pensió gràcies a la retribució flexible

Tal com afirma Esther Pichardo, directora d'Estalvi i Pensions de BanSabadell Vida i Pensions, «l'estalvi per a la jubilació és un dels beneficis socials més valorats pels empleats, així que les empreses que ofereixen aquest benefici aconsegueixen una fidelització i motivació més grans de la seva plantilla, així com més facilitat per captar talent». Amb l'objectiu de complementar la pensió de jubilació amb avantatges fiscals, a més dels plans de pensions individuals, que cada cop tenen més limitada la seva aportació anual, i els plans de pensions d'ocupació, les aportacions dels quals representen un cost per a les empreses, hi ha els plans de jubilació col·lectius a través de la retribució flexible. Es tracta de productes d'estalvi que contracten les companyies per a la plantilla als quals els treballadors poden destinar part de la seva remuneració.

«L'estalvi per a la jubilació és un dels beneficis socials més valorats pels empleats», Pichardo, BanSabadell Vida i Pensions

Així, per a Pichardo, les empreses poden ajudar els seus empleats a estalviar per a la seva jubilació mitjançant dos productes. D'una banda, hi ha els plans de pensions d'empresa, que la companyia contracta per a tota la seva plantilla i en què tant la mateixa organització com els empleats poden fer aportacions. El cost de les aportacions empresarials a aquest producte l'assumeix l'empresa. «Les companyies fan aportacions per als seus empleats, amb un límit que pot arribar fins als 8.000 euros anuals, o als 10.000 euros anuals si el treballador no ha fet aportacions a cap pla de pensions individual ni de feina», explica.

D'altra banda, les companyies poden ajudar a l'estalvi per a la jubilació de la plantilla a través dels plans de jubilació col·lectius mitjançant la retribució flexible, que permeten a les empreses oferir-los a tota o a part de la seva plantilla sense suposar un cost salarial més gran per a l'organització.

Aquests plans de jubilació col·lectius són productes contractats per les empreses, que aquestes ofereixen a les seves plantilles en el marc d'un pla de retribució flexible. A partir d'aquí, cada treballador pot decidir si vol fer aportacions al pla de jubilació o no, i quin import del seu salari vol destinar a aquest producte. Des d'una òptica fiscal, tal com afirma Pichardo, «aquestes aportacions redueixen la base imposable dels rendiments del treball i tenen els mateixos avantatges fiscals que els plans de pensions i disminueixen la tributació per l'IRPF».

Per què optar per la retribució flexible?

Oferir als empleats un pla de retribució flexible contribueix a l'atracció i retenció del talent, així com a l'increment del compromís de la plantilla. Els treballadors perceben que la companyia es preocupa pel seu benestar i per les seves necessitats personals i familiars. En aquest sentit, contribueix a incrementar la motivació dels empleats i a reduir l'absentisme, de manera que exerceix un impuls positiu en termes de productivitat.

A més, permet optimitzar el salari net disponible mensual de l'empleat sense cost salarial per a l'empresa, i aquest es beneficia dels avantatges fiscals de la retribució en espècie que ofereixen els plans de retribució flexible.

Per a l'empleat, la contractació de productes dins de la retribució flexible és una decisió totalment voluntària i no afecta la seva base de cotització a la Seguretat Social. A més, és el treballador qui pot adaptar el pla de retribució flexible en funció de les seves preferències.

Banc Sabadell és la primera entitat bancària que comercialitza una solució digital dirigida especialment a les pimes, que posa a disposició un ampli ventall de productes i serveis perquè les empreses ofereixin als seus empleats la possibilitat d’acollir-se a un sistema de retribució flexible. Aquesta plataforma, anomenada Sabadell Flex Empresa, s'adapta a les necessitats de cada companyia i permet a les empreses incrementar el poder adquisitiu net dels seus empleats de forma totalment voluntària, còmoda i digital.

 

-Temes relacionats-
up