Els consumidors aproven amb notable alt la seguretat de la distribució durant la COVID-19 | EDE
movi-image-consumidores-aprueban-seguridad-distribucion-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

Els consumidors aproven amb notable alt la seguretat de la distribució durant la COVID-19

Wed Jun 17 15:43:13 CEST 2020

La crisi sanitària deixa noves preferències en els usuaris: es fixaran més en els preus, preferiran comerços de proximitat i productes frescos

No tan sols hem assumit amb normalitat l’ús de la mascareta, sinó que exigim que es guardin aquelles mesures de seguretat en els establiments que freqüentem com botigues, supermercats i ara, en fase 3, bars o restaurants. I és que la seguretat i la higiene són factors determinants per als consumidors en la nova normalitat. Així ho reflecteixen els resultats de la segona onada del baròmetre d’AECOC Shopperview i la consultora 40dB, Consum i compra dins i fora de la llar durant i després de la COVID-19, que indica que el 83% dels espanyols creu que han de mantenir-se al màxim les mesures d’aquest tipus per combatre el coronavirus una vegada passat el confinament, i aplaudeixen les iniciatives desplegades per a la distribució durant la crisi sanitària. Els compradors puntuen amb un 8,72 sobre 10 les estratègies d’higiene i seguretat per a treballadors i clients implementades pels establiments i amb un 8,43 la qualitat del servei ofert durant el confinament.

Pot interessar-te: Consum i Covid-19: així ha canviat la demanda de béns i serveis

El baròmetre també reflecteix com la incertesa econòmica guanya rellevància en el comportament dels consumidors espanyols. Segons l’enquesta, el percentatge de compradors que ara dona més importància als preus a l’hora d’omplir el seu cistell ha passat del 33% (resultats entre el 3 i el 7 d’abril) al 46% (del 12 al 17 de maig). Aquest creixement va en línia amb el percentatge de consumidors que ara busca ofertes i promocions, que ha passat del 32% al 44%, amb una especial incidència entre la població jove: un 60% dona ara més pes a aquest factor a l’hora de fer les seves compres.

La creixent rellevància dels preus va associat a la preocupació dels ciutadans per l’impacte d’aquesta crisi. Gairebé la meitat dels espanyols preveu que la seva situació econòmica empitjorarà, i el 68% afirma que controlarà més les seves despeses en la nova normalitat (contra el 64% en la primera enquesta). Aquest context d’incertesa econòmica explica un dels canvis d’hàbits en la compra més accentuats durant aquesta crisi, com és el creixement del cistell bàsic. El 71% dels enquestats reconeix que compra, sobretot, productes essencials, i fins al 37% es preocupa menys per provar nous productes. Abans de la crisi de la COVID-19, el 60% dels compradors havia adquirit almenys un producte nou en la seva última compra. En aquesta línia, guanyen pes les marques de la distribució. Si en la primera onada del baròmetre d’AECOC Shopperview el 23% havia comprat productes de marca blanca, el percentatge en les últimes setmanes ha crescut fins al 34%.

Pot interessar-te: Què valorem de les marques ara com a consumidors?

En les últimes setmanes també han crescut moltes de les tendències que ja s’intuïen des de l’inici del confinament i que podrien consolidar-se en la nova normalitat. A més de la preocupació per la seguretat i la higiene, la proximitat és un altre dels factors que promet guanyar rellevància en el futur pròxim. Avui, el 75% dels consumidors va als establiments que li queden més a prop de casa, i el 67% assegura que seguirà anant a aquestes botigues properes després del confinament (contra el 56% en la primera onada).

Per la seva banda, l’online segueix creixent com a opció de compra. El percentatge de persones que han adquirit productes de gran consum per Internet ha passat del 40% a l’inici del confinament al 53% en les últimes setmanes, amb un 26% de la població que s’ha estrenat en aquest tipus de compres durant el confinament. Entre els que han optat per primera vegada per la compra online, el 70% assegura que seguirà comprant part dels productes del seu cistell a través d’aquest canal i el 8% creu que ho utilitzarà com a sistema habitual de compra.

Pot interessar-te: La digitalització de la societat: com serà el consumidor post-COVID-19

Per últim, les restriccions en mobilitat i la incertesa al voltant del sector de l’hostaleria i la restauració han impulsat l’alimentació a casa: el 67% ja dedica temps a cuinar i el 68% assegura que, una vegada passat el confinament, buscarà productes per seguir cuinant a casa. No obstant això, aquest creixement sembla tenir un efecte nociu en el malbaratament alimentari: el 7,5% dels enquestats reconeix llençar més menjar a les escombraries.

El pas de les setmanes també ha tornat la importància d’alguns factors que havien perdut rellevància durant les primeres setmanes de confinament. El cas més clar és el de la sostenibilitat. Si en la primera onada del baròmetre només el 38% dels consumidors asseguraven que es fixaven en les marques i productes compromesos amb el medi ambient, el percentatge en les últimes setmanes ha crescut fins al 52%.

De cara al futur, el 76% creu que serà important reduir els envasos i el 63% assegura que comprarà més productes de proximitat. De la mateixa manera, en les últimes setmanes s’ha relaxat la tendència dels consumidors a reduir el nombre de compres setmanals. Al principi del confinament, el 45% dels espanyols deia que anava amb menys freqüència als seus establiments. El percentatge ha caigut fins al 21% en les últimes setmanes. De fet, gairebé un terç dels enquestats reconeix anar més a comprar que abans de l’estat d’alarma.

El pas de les setmanes també ha portat a una certa baixada de les compres d’acaparament. El 36,5% dels consumidors reconeix que encara acumula en les seves compres, per un 40% que ho feia en el primer baròmetre. Aquesta tendència a la baixa coincideix amb la recuperació de la compra de productes frescos, que ha passat de ser important per al 21% de la població a ser-ho per al 45%.

-Temes relacionats-
up