Els fons d'inversió com a opció per invertir l'estalvi acumulat | EDE
movi-image-fondos-inversion-ahorro-acumulado-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Els fons d'inversió com a opció per invertir l'estalvi acumulat

Wed Jun 02 13:43:55 CEST 2021

L'estalvi de moltes famílies s'ha disparat a causa de la caiguda del consum durant el 2020; això fa que sigui un bon moment per fer el pas cap a la inversió

La inversió es pot posicionar com una de les millors maneres de protegir els estalvis. Deixar els diners aturats pot no ser el més encertat en un context com l'actual, en què els tipus d'interès se situen en mínims històrics i en què hi ha un augment clar de la inflació

Aquesta situació té implicacions importants. Des del punt de vista de l'estalviador, el fet que els tipus estiguin baixos suposa un canvi en la rendibilitat dels productes més conservadors, com els comptes corrents o els dipòsits, i provoca que estiguin ancorats a zero i no donin cap benefici. A més, segons ha anunciat el Banc Central Europeu (BCE), de moment això es mantindrà. A això cal sumar-hi un altre aspecte important: l’estalvi de moltes famílies s'ha disparat arran de la contenció de la despesa durant la pandèmia de la COVID-19. En part, això es deu a la caiguda en picat del consum en un 12,4 % de mitjana el 2020, el triple del que es va experimentar el 2009, en plena crisi financera, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

Pot interessar-te: Quina estratègia d'inversió cal seguir en un context de tipus d'interès baixos

 

Bon moment per fer el salt a la inversió en fons

Tota aquesta situació fa que actualment sigui un moment adequat per fer el salt a la inversió. «Perdem la por, comencem a invertir», apunta Teresa Cabasés, de la direcció de Banca Personal de Banc Sabadell al podcast de Banc Sabadell, «adaptant la inversió basant-nos en els nostres objectius de rendibilitat i establint un horitzó temporal que anirà en funció del risc que vulguem assumir». 

 

En aquest sentit, hi ha molts productes que s'adapten als diferents perfils, però els fons d'inversió «permeten destinar els estalvis a diferents opcions dins dels mercats financers», explica Antonio Saiz, director d'Oferta d'Estalvi i Inversió de Banc Sabadell, en aquest podcast de Banc Sabadell

Aquest tipus de vehicle ha començat l'any amb unes xifres molt positives, ja que va registrar subscripcions netes de 2.184 milions d'euros al febrer, un volum que no es donava des de març de 2018, segons dades facilitades per l'Associació d'Institucions d'Inversió Col·lectiva i fons de Pensions (INVERCO). En resum, en només els dos primers mesos de 2021 ha acumulat més de 3.800 milions d'euros d'entrades netes, cosa que suposa més del doble que en tot l'any precedent. En part, això es pot donar gràcies als seus avantatges, ja que estan totalment regulats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), per la qual cosa són transparents i ofereixen seguretat. «És la via ideal per buscar alternatives d'inversió, ja que s'adapta tant als conservadors que no volen assumir riscos, com als que volen aconseguir la màxima rendibilitat i, per tant, adoptar un risc més alt», assenyala Saiz. 

Pot interessar-te: Fons garantits, una opció per als inversors més conservadors

Els fons d'inversió han acumulat al gener i febrer més de 3.800 milions d'euros d'entrades netes, el doble que el 2020

A més d'haver-hi fons que s'adapten al perfil de risc, també hi ha molta varietat pel que fa a valors. És el cas dels actius amb criteris ESG (sigles d’environmental, social and governance en anglès), que «tenen menys volatilitat i ofereixen bones rendibilitats, ja que són fons que inverteixen en empreses sostenibles, que són les que, al cap i a la fi, tenen més futur», explica Cabasés. 

Els primers passos: inversions constants i diversificades 

Disposar d'una quantitat petita no implica que no es pugui fer el salt a la inversió. La clau resideix en compaginar l'estalvi amb la inversió. «Fer petites aportacions de forma constant i periòdica és la millor manera de diversificar i disminuir el risc», apunta Cabasés. De fet, de vegades no es fa aquest pas per la por de perdre, que moltes vegades s’associa a una gran quantitat de diners. «Fent-ho a poc a poc, es venç aquesta por i s'aprofundeix en la idea d'anar construint i d'anar veient els resultats», afegeix.

En aquesta línia també se situa Saiz, que apunta que «sempre és un bon moment per invertir, sempre que es faci de forma sistemàtica i periòdica, ja que quan es posen a treballar els diners sempre és millor fer-ho a poc a poc, deixant que les inversions acabin rendint, però amb tranquil·litat». 

Pot interessar-te: Les aportacions periòdiques i l'estalvi intel·ligent

És important invertir de forma periòdica, constant, diversificada i amb l'assessorament d'un expert

Un altre dels dogmes en l'àmbit de la inversió és la diversificació, és a dir, el fet d’invertir en diferents actius per reduir el risc de la cartera, segons detalla l'informe És ara, el moment d’invertir?, elaborat per ESADE i Banc Sabadell. El seu objectiu fonamental és millorar la rendibilitat que s'obté basant-se el risc que assumeixi cada perfil. L'avantatge principal és que actualment hi ha una àmplia gamma de productes disponibles al mercat que permet diversificar de manera adequada. 

Però, en qualsevol inversió, la liquiditat juga un paper fonamental. Un inversor ha de guiar la seva inversió en funció de les necessitats actuals i futures pel que fa a la disponibilitat de diners. En aquest sentit, Cabasés destaca que «els fons d'inversió són un producte totalment líquid, que permeten disposar de diners en qualsevol moment sense penalització». 

Comptar amb un bon assessorament, clau per invertir

Passar de l'estalvi a la inversió pot resultar complicat. Cal fer-ho sempre que la decisió estigui meditada i sent conscient del perfil d'inversor de cadascú. Per això, a més, és important comptar amb l’assessorament d'un professional, perquè «tindrà en compte les necessitats i les circumstàncies de cadascú, així com el nivell d'aversió al risc i els objectius presents i futurs de la persona», assenyala Cabasés. En definitiva, es tracta de «saber que no estem sols, sinó que hi ha un acompanyament constant que permet conèixer en qualsevol moment quina és la situació de la inversió realitzada i les oportunitats que va brindant el mercat per adaptar aquesta inversió». 

Fotografia de rupixen.com a Unsplash
-Temes relacionats-
up