Els impagaments del lloguer continuen creixent: com protegir-se com a propietari? | EDE
movi-image-impagos-alquiler-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Els impagaments del lloguer continuen creixent: com protegir-se com a propietari?

Wed Sep 23 13:09:47 CEST 2020

Coneix els drets com a arrendador i descobreix què s’ha de fer si l’inquilí no paga la renda de lloguer

Fichero de Inquilinos Morosos (FIM) revela una situació preocupant per als propietaris d’habitatges: les incidències per impagament en el lloguer van augmentar un 380% des de mitjan març d’aquest any fins al mes de juny, a conseqüència de la crisi sanitària i econòmica generada per la COVID-19.

Aquesta realitat ha alertat els propietaris d’habitatges en lloguer, que es mostren preocupats per la magnitud d’aquestes xifres i temorosos d’una segona onada de rebrots. Com han de reaccionar els propietaris davant d’aquest panorama complex i incert? Quins passos han de seguir per evitar futurs impagaments en el lloguer?

Com han canviat les dades d’impagaments amb l’estat d’alarma

A partir de la tercera setmana de març, coincidint amb la limitació de la mobilitat dels ciutadans, les incidències reportades pels arrendadors es van duplicar respecte a la setmana anterior. La crisi ocasionada per l’expansió de la COVID-19 ha impactat totes les àrees econòmiques i, en conseqüència, també ha afectat en la morositat dels lloguers. La inestabilitat laboral ha disparat la preocupació de molts propietaris per patir un cas de morositat en l’habitatge que tenen llogat.

Sergio Cardona, director d’Estudis i Qualitat de Fichero de Inquilinos Morosos (FIM), explica que, des del segon semestre del 2018, han vist una tendència alcista en el temor dels propietaris. A més, assenyala que la dada registrada en els últims sis mesos quant a impagaments és la més alta de la sèrie històrica. “Amb l’estat d’alarma, i l’obligació dels ciutadans a estar confinats, va augmentar la incertesa en el terreny laboral i personal, que va donar lloc a impagaments i retards en la renda”, apunten des del FIM.

A l’abril, gairebé la meitat dels contractes (el 43%) que es van monitorar a través de FIM van reportar una incidència de pagament. Tanmateix, això no té per què comportar un impagament, ja que pot tractar-se d’un simple retard. Els impagaments com a tal van arribar al màxim anual la segona setmana del mes de maig, en plena desescalada, quan el 17% dels arrendadors van notificar que no havien cobrat el lloguer, fet que va disparar la inquietud dels propietaris d’habitatge en lloguer.

“Aquest augment en les xifres de casos de morositat ha estat un motiu de preocupació important per a la majoria de propietaris que tenen un habitatge llogat”, explica Ferran Font, director d’estudis de Pisos.com. “Tenir un client morós, generalment, és entrar en un terreny desconegut per al propietari. Per això, davant d’aquest escenari, recomanem en primer lloc tenir assessorament legal. Però, òbviament, no és el mateix reclamar un pagament amb uns dies de retard que tenir un o diversos mesos impagats”.

Com afrontar un impagament del lloguer

La por a un repunt en les xifres de morositat ha portat propietaris i professionals a reunir la màxima informació possible sobre els interessats per l’immoble. A més, la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’arrendaments urbans, garanteix una sèrie de drets per a l’arrendador per protegir-lo davant de futurs problemes amb els inquilins.

Malgrat això, Font matisa que, en el moment de llogar un pis, no sempre és possible aconseguir l’inquilí ideal. “Davant de la possibilitat que aquest tipus de problemes continuïn succeint-se, existeixen empreses especialitzades que ofereixen assegurances d’impagament de lloguer, que reduirien el risc de possibles morositats futures”, explica Font.

Però, què es pot fer si l’impagament ja s’ha produït? Font recomana que, de cara als contactes amb l’inquilí, el més desitjable és resoldre la situació de manera amistosa, així que el primer pas hauria de ser un primer contacte amb ell amb aquest objectiu. “En el cas esmentat dels impagaments, el primer contacte de reclamació hauria de ser telefònic o per escrit i, si no es rep cap resposta, reclamar-lo per via fefaent, per exemple enviant un burofax”, indica Font.

“Si la negociació amistosa no arriba a bon port i no es resol la situació, el propietari pot anar a judici per reclamar les rendes impagades, resoldre el contracte i demanar el desnonament, o totes dues coses. En el cas del desnonament, cal tenir en compte que el judici suposa una despesa afegida. Un altre element que s’ha de tenir en compte és l’opció que es resolgui per la via ràpida si el propietari es compromet a perdonar el deute si l’inquilí abandona la casa. Per la seva banda, l’inquilí té la possibilitat d’abonar tot el deute mitjançant un dipòsit en el jutjat o davant de notari”, explica Font.

Les noves mesures a favor dels inquilins per la COVID-19

Amb motiu de l’estat d’alarma, el Govern va posar en marxa una sèrie de propostes legislatives per proporcionar determinades proteccions als col·lectius que, per la seva vulnerabilitat, puguin ser objecte de desnonament, i que han tingut un impacte extraordinari en els impagaments del lloguer.

Suspensió de desnonaments

El Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19, estableix el següent en matèria de desnonaments:

  • Se suspenen els desnonaments per un termini màxim de 6 mesos a partir del 2 d’abril del 2020, i fins a l’1 d’octubre de 2020.
  • Amb la finalització de l’estat d’alarma, a partir del 22 de juny del 2020, inclusivament, cal sol·licitar la suspensió del desnonament o del termini de requeriment.

Aquesta llei va dirigida als que paguin una renda i estiguin a l’atur a causa de la crisi de la COVID-19, als que hagin patit un ERTE, als que hagin vist reduïda la seva jornada per cura de nens o persones grans i als qui es vegin afectats per altres circumstàncies que suposin una pèrdua substancial d’ingressos.

Pròrroga dels contractes de lloguer

Així mateix, s’estableix una pròrroga extraordinària en els contractes d’arrendament d’habitatge habitual que finalitzin entre el 2 d’abril del 2020 i el 30 de setembre del 2020. En virtut del Reial decret llei 26/2020, de 7 de juliol, l’arrendatari pot exigir que el contracte es prorrogui de manera extraordinària fins a un període màxim de sis mesos amb les mateixes condicions establertes per al contracte en vigor, excepte acord entre les parts.

En definitiva, la situació sanitària actual ha posat en alerta als arrendadors, la majoria dels quals busquen fórmules per evitar que un impagament en el lloguer pugui comportar un forat en les seves finances personals.

 

 

-Temes relacionats-
up