movi-image-inversores-decisiones-datos-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Els inversors valoren la presa de decisions empresarials basades en dades

06/10/2020

Les empreses data driven, és a dir, que integren l'anàlisi de dades, tenen un 58% més de possibilitats d'assolir i superar els objectius d'ingressos

L'aprofitament de les dades pot ser una de les peces més difícils d'encaixar per a una empresa i per a qualsevol persona. Des de fa molt temps, és evident la importància d'implementar la tecnologia per optimitzar tots els aspectes d'un negoci. Però, a això, cal afegir-hi una palanca més que pot marcar una gran diferència a l'hora de prendre decisions importants: l'ús de les dades i el coneixement que se'n pot extreure. En concret, la incorporació de la big data, és a dir, la captura, l'emmagatzematge i l'anàlisi de grans volums de dades i de la smart data, la selecció de la part d'aquest total de dades que serveixen per prendre decisions, segons explica Llorenç Rubió, IoT & Smart Cities Business Development a Telefónica al Podcast de Banc Sabadell.

 

La COVID-19 ha accelerat dràsticament el ritme de transformació digital. Per això, en aquest nou entorn, l'aprofitament de la informació en temps real hauria de ser una prioritat per a la presa de decisions intel·ligents de les empreses. I no tan sols per recuperar-se de l'actual crisi, sinó per garantir la seva capacitat de permanència després que aquesta situació finalitzi. Un informe realitzat per Forrester Consulting a principis d'any afirma que el 58% de les organitzacions que incorporen la intel·ligència de dades té més probabilitats de superar els objectius d'ingressos.

Luis Echávarri, Chief Data Officer de Banc Sabadell, defineix una empresa data driven com aquella que “basa les seves decisions en dades. Cada cop és més necessari obtenir bones dades i de més qualitat, i aquesta és la tendència en les empreses”. En la seva opinió, l'analítica de dades “és la manera de treure valor a la quantitat ingent de dades que cada vegada més manegem i ens pot servir per detectar determinats indicadors que ens facin veure que, per exemple, un client nostre està en una situació que el podem ajudar o oferir un producte que s'adeqüi més a les seves característiques”.

La mateixa pandèmia “ha posat de manifest que una decisió basada en dades és la més idònia”, afirma Llorenç Rubió. Durant aquest temps, continua, el Govern ha tingut accés a diverses operadores de telèfons mòbils per saber en temps real la mobilitat i poder controlar si les mesures de restricció s'estaven complint. Aquesta evidència es recull en un altre informe de Forrester Consulting, que revela que el 90% dels líders empresarials entén la importància de les percepcions en temps real i el 84% pensa que és vital ser capaç d'executar correccions. No obstant això, en la pràctica, poc més d'una quarta part (el 27%) és capaç d'aplicar aquestes millores en el negoci.

El 84% dels líders empresarials creu que la percepció en temps real de les dades és vital per executar correccions

L'ús intel·ligent de les dades pot ajudar les empreses en molts aspectes, com per exemple, a fer rondes de finançament, prendre millors decisions sobre productes o serveis, a vigilar el cashflow, entre altres. I això és útil per a totes les empreses de totes les mides. Tot i que les grans organitzacions són les que generen big data, les pimes se'n poden aprofitar. Llorenç Rubió posa un exemple clar: “Una multinacional de telecomunicacions pot proporcionar a una carnisseria de barri local informació sobre quin és el flux de persones que passa per davant de la seva botiga, el seu perfil… Això li pot servir per ajustar els horaris de la botiga, adaptar els seus productes a aquell públic, etc.” Per tant, la big data s'està posant a disposició de les petites i mitjanes empreses, encara que pugui resultar una mica “intimidant”, ja que segons l'empresa de software Oracle NetSuite, el 94% dels ciutadans se sent aclaparat en prendre decisions a la feina i disposar d'una gran quantitat de dades no beneficia a això.

Raons per impulsar l'ús de dades

La conclusió és clara: els líders empresarials comprenen el paper primordial de les dades en la gestió d'una organització, tot i que encara molts segueixen en processos antiquats o ineficients. Per aprofitar el poder de les dades en temps real, aquests líders han de fer ús de la intel·ligència artificial i de l'aprenentatge automàtic. Sifted recull algunes metodologies que es poden seguir, tant per empreses com per particulars, arran d'un seminari en línia organitzat amb diferents experts:

  1. Eines: sortir dels fulls de càlcul tradicionals. L'analítica de dades ha avançat molt des que es van crear aquestes pàgines de files i columnes. Avui dia hi ha disponibles moltes altres eines més avançades per a la recopilació de dades.
  2. Des de l'inici: utilitzar les dades des del principi és crucial. Per als inversors és molt important observar que les empreses poden utilitzar les dades des del començament. Per la seva banda, les organitzacions hauran de fer referència a les dades quan presentin els seus plans financers, oferint diferents escenaris de creixement a futur basats en dades.
  3. Equips: és molt important incorporar equips formats per experts en dades en les diferents parts del negoci, en comptes de dependre de recursos externs.
  4. Utilitzar les dades: recopilar dades no és suficient. On s'ha d'insistir és en com utilitzar-les bé, la seva anàlisi i la seva gestió.
  5. Inversors: és poc probable que una empresa es guanyi els inversors si no els presenta dades concretes que mostrin cap a on va el seu negoci en els pròxims anys. També és rellevant que incorporin dades sobre el comportament dels consumidors o sobre el desenvolupament de productes o serveis. En definitiva, dades que demostrin als inversors les decisions que s'estan prenent a l'empresa i com aquestes són rellevants per això.
 
Fotografia de Charles Deluvio a Unsplash
-Temes relacionats-
up