Els mercats financers resisteixen l’impacte de la COVID-19 | EDE
movi-image-mercados-financieros-impacto-covid-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
3 min del teu temps

Els mercats financers resisteixen l’impacte de la COVID-19

Tue May 05 08:30:25 CEST 2020

Malgrat l’extrema volatilitat i les caigudes dels índexs i els preus de molts actius, els sistemes de contractació estan responent al xoc de la pandèmia

La COVID-19 va arribar a Espanya fa només dos mesos i, des d’aleshores, ha provocat un impacte mai no vist fins ara i ha posat a prova la resistència del sistema financer. De quina manera quedaran afectades les economies? Les mesures monetàries i fiscals seran suficients? La incertesa ha estat una de les protagonistes durant les últimes setmanes. I aquesta incertesa sobre l’impacte real en l’economia i en els mercats ha fet que durant aquests dos mesos els principals índexs mundials hagin experimentat caigudes històriques. 

Amb tot, la veritat és que, malgrat la crisi sense precedents que viu Europa, els mercats de capitals han continuat funcionant correctament, amb una bona liquiditat en general, encara que desigual en uns sectors determinats, i fins i tot amb volums rècord d’emissions en alguns sectors. Així es desprèn de l’informe Initial Impact of COVID-19 on European Capital Markets, publicat per l’Associació per als Mercats Financers d’Europa (AFME).

L’emissió de bons corporatius amb grau d’inversió va superar els 50.000 milions d’euros en la primera setmana d’abril. Aquesta xifra va marcar un rècord històric en els mercats europeus, fins i tot tenint en compte que la majoria dels participants del mercat financer estan treballant a distància.

Tanmateix, els mercats avui són més volàtils que fa alguns mesos, cosa que ha dificultat que moltes empreses puguin operar a la borsa. Només una dada: entre finals de març i principis d’abril, tan sols es van produir set operacions inicials de sortida a la borsa —les conegudes IPO—, amb uns ingressos de 26 milions d’euros, un 83 % menys que el mateix període del 2019. Aquest descens s’explica per l’elevada incertesa que ha generat el coronavirus, que al seu torn fa gairebé impossible vendre accions en el mercat primari. 

D’altra banda, els mercats secundaris de titulització han patit reduccions desproporcionades de liquiditat. Si bé és cert que el BCE ha aprovat un programa de compres per a casos d’emergència que ha tingut efectes positius, per exemple, en bons de l’Estat i altres sectors de renda fixa, aquest efecte encara no s’ha traslladat als mercats de titulització. Segons l’informe d’AFME, el suport a la titulització continua sent limitat, és d’accés més lent i està subjecte a criteris més estrictes. 

El paper de la banca

La crisi de la COVID-19 també està posant a prova la capacitat de resistència del sector bancari. Tal com assenyala l’informe d’AFME esmentat, els bancs que interactuen en el mercat europeu estan ben posicionats des del punt de vista de la solvència i la liquiditat per donar suport a les empreses i les llars durant aquest període de crisi econòmica, encara que amb preocupacions permanents sobre la continuïtat d’alguns agents, cosa que ja passava abans de la irrupció del virus, assenyala l’informe. 

El sector bancari ha continuat injectant liquiditat en el mercat, mobilitzant recursos entre els agents econòmics i facilitant la gestió del risc a empreses i inversors. I la maquinària ha de continuar en marxa, ja que, segons les dades del Banc d’Espanya, les entitats financeres preveuen un fort increment dels préstecs per part de les empreses entre abril i juny

Els bancs que operen en el mercat europeu han fet els deures durant els últims anys i han acumulat sistemàticament les seves reserves de capital i liquiditat mitjançant una combinació de reestructuració interna, generació de beneficis i recaptació de capital extern. 

El 2019, els bancs de la Unió Europea van informar d’un total d’1,7 bilions d’euros en capital CET1 (capital de màxima qualitat). Segons l’informe de l’associació europea, per a l’Autoritat Bancària Europea aquesta xifra representa un augment substancial respecte als 496.000 milions d’euros de l’any 2005. 

Els mercats de capitals són cíclics i aniran responent a les mesures polítiques, nacionals i internacionals, els moviments financers i empresarials… A instàncies d’aquesta volatilitat, l’important és que hi hagi organismes i mecanismes per garantir que els mercats continuen funcionant com fins ara i que el sistema financer i bancari és capaç d’ajudar empreses i llars injectant liquiditat en l’economia real.

 

-Temes relacionats-
up