Els reptes de bars i restaurants en el camí cap a la normalitat | EDE
movi-image-retos-bares-restaurantes-normalidad-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Els reptes de bars i restaurants en el camí cap a la normalitat

Wed Aug 11 14:19:04 CEST 2021

La restauració afronta el futur amb optimisme i amb dos grans objectius: consolidar la seva aposta per la digitalització i connectar amb el nou tipus de consumidor, i recuperar com més aviat millor les xifres de negoci pre-Covid-19

Canvi de terç. D'aquesta manera es pot definir el que està vivint el sector de la restauració a Espanya després de més d'un any de tancaments, restriccions a l'activitat i contundents caigudes en la facturació de molts negocis. Durant el mes de març, i segons les dades de la consultora NPD Group, aquesta indústria, que aporta de manera directa un 6,2 % al producte interior brut (PIB) i genera gairebé 1,7 milions de llocs de treball, va veure com les seves vendes creixien al voltant d'un 25 % respecte a les xifres de febrer (les seves millors dades des de l'estiu de 2020). L'avenç en la vacunació, la relaxació en les mesures de confinament i l'arribada del bon temps són algunes de les raons que expliquen aquesta tendència positiva.

No obstant això, la cautela impera dins d'aquest sector: «El començament de l'any va ser especialment dolent per culpa de les restriccions derivades de la quarta onada de la pandèmia», assenyala Emilio Gallego, secretari general d'Hostelería de España. Això va provocar una caiguda interanual en la facturació propera al 55 %. «Per a aquest segon trimestre, amb l'inici dels viatges dels espanyols per la fi de l'estat d'alarma i la consegüent relaxació de les limitacions i tancaments perimetrals, confiem que es produeixi una recuperació més ràpida, amb una facturació a la mitjana de l'any que pugui suposar entre un 20-30 % menys que l'aconseguida en 2019», assenyala.

Per ara, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, l'activitat dels comerços de restauració va créixer un 16 % al maig, respecte al mes anterior.

Més enllà de les xifres, el que sí que sembla albirar-se són algunes tendències que lideraran el creixement del sector durant els anys vinents. L'informe de NPD Group assenyala que, durant el primer trimestre, el delivery o menjar a domicili va créixer un 54 % respecte al mateix període de 2020, mentre que el take away o menjar per emportar ha repuntat un 11 %. Tot el contrari que el consum a l'interior dels establiments, que continuava llastat per les limitacions d'aforament i per la mateixa objecció dels clients.

Pot interessar-te: Poden el delivery i el take away impulsar la restauració?

A més, els horaris de consum han canviat, sobretot, pels tocs de queda, fins al punt que s'ha duplicat el nombre de sopars fora de casa que es realitzen abans de les 21 h, suposant ja el 40 % del total. En paraules de Gallec, «el delivery i el take away són dos dels principals canvis que ha experimentat el sector, ja que eren processos que anaven creixent a poc a poc, però que han rebut una gran empenta. Molts establiments han fet servir recursos propis per implementar aquests processos, encara que la gran majoria ha optat per integrar-se en grans plataformes».

L'impuls del Fons de Recuperació Europeu

Segons el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) que Espanya ha enviat a Brussel·les en el marc de la recepció del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme podria rebre uns 3.400 milions d'euros. De la quantitat d'aquests diners que arribi directament o indirectament al sector de la restauració durant els anys vinents dependrà, en bona mesura, la velocitat de la seva recuperació als nivells anteriors a la crisi.

«Cal que els pressupostos procedents d'aquests ajuts europeus tinguin molt en compte la restauració, que està treballant molt en les dues grans línies que marca el Fons de Recuperació Europeu: la digitalització i la sostenibilitat», afirma el secretari general d'Hostelería de España, organització empresarial amb la qual Banc Sabadell disposa de conveni de col·laboració. Per part de la indústria, els primers passos no han trigat a arribar. De fet, Hostelería de España juntament amb diverses empreses, com ara Makro, Mahou San Miguel, The Coca-Cola Company o Pernod Ricard, han creat una plataforma anomenada ConectadHOS, que pretén captar 238 milions d'euros dels fons europeus per impulsar la digitalització.

La digitalització permetrà oferir serveis de més valor afegit i recuperar els nivells de confiança previs a la crisi

Ja s'ha presentat, fins i tot, una Manifestació d'Interès per sol·licitar aquests ajuts, recolzada en un informe sobre la realitat actual de la relació de les empreses del sector amb les noves tecnologies i que revela que dos de cada tres amb prou feines inverteixen l'1 % de la seva facturació en solucions digitals, mentre que al voltant del 30 % ni tan sols ha posat en marxa alguna iniciativa en aquest sentit. Malgrat tot, la majoria dels professionals són conscients que una decidida aposta per la digitalització podria suposar a mitjà i llarg termini més clients, una major facturació, oferir un major ventall de serveis i una personalització amb alt valor afegit, així com contribuir a recuperar els nivells de confiança per part de la societat.

Desafiaments de futur

Ara, escoltar el consumidor és més important que mai, ja que es poden identificar properes tendències i desenvolupar estratègies d'innovació més econòmiques i eficaces. Així ho revela l'anàlisi de Deloitte El restaurant del futur, que subratlla que el consumidor post-Covid-19 serà molt diferent, ja que, tant en aquest sector com en altres, buscarà principalment tres elements: digitalització, comoditat i seguretat.

Pot interessar-te: Així serà el consumidor postvacuna

Això implica que les empreses han de focalitzar els seus esforços en cobrir amb èxit les expectatives dels clients, recolzant-se en tecnologies d'anàlisi de dades, com ara el big data, que permetin obtenir informació qualitativa de l'usuari digital. Gràcies a això, serà possible implementar millores en les reserves online (reduint temps d'espera o possibles errors), desenvolupar ofertes totalment personalitzades o oferir mecanismes de pagament digitals que possibilitin una interacció més àgil amb el client, de manera que augmenti la seva fidelitat.

En aquest escenari, caldrà millorar les competències digitals dels equips humans, adequar els locals a les noves demandes o canviar l'organització de la preparació dels àpats.

 

-Temes relacionats-
up