Els teus estalvis estan perdent valor? | EDE
movi-imag-abc-ahorro-perdiendo-valor-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Els teus estalvis estan perdent valor?

Wed Jun 23 09:26:35 CEST 2021

La taxa d'estalvi dels espanyols ha arribat al seu màxim històric, un escenari en què els experts animen a rendibilitzar aquests diners a través de la inversió. Si els estalvis no generen rendiments, perdran valor amb el temps a causa de l’augment dels preus.

Tot i l'actual context econòmic advers, molts ciutadans han pogut extreure alguna cosa positiva d'aquesta crisi. La taxa d'estalvi s'ha situat en el seu màxim històric gràcies a la contenció de la despesa. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les llars espanyoles van arribar a una taxa d'estalvi del 14,8 % el 2020, a conseqüència de les restriccions que es van aplicar durant tot l'any per a la detenció dels contagis per coronavirus.

Aquest escenari pot resultar una bona oportunitat per fer inversions ben planificades que ajudin a rendibilitzar els diners estalviats, encara que és important analitzar amb atenció alguns factors externs com la inflació i els productes financers disponibles per evitar que perdi valor. En el primer trimestre de 2021, els preus s'han disparat. L'índex de preus al consum (IPC), l'indicador que mesura la variació dels preus d'una cistella de béns i serveis, va pujar fins a l’1,3 % al març, el seu nivell més alt en gairebé dos anys. Aquest encariment es deu, principalment, a l'augment del preu de l'electricitat i el dels carburants.

Pot interessar-te: Menys despeses i més estalvi: es mantindrà aquesta tendència el 2021?

El principal repte dels estalviadors és trobar el moment i el producte adequat per fer les seves operacions financeres. Algunes alternatives són els dipòsits, tot i que poden ser insuficients a l'hora de sucumbir a l'efecte de la inflació. Amb els tipus d'interès actuals per als comptes corrents, la rendibilitat en aquests moments és reduïda. Per tant, tenir els diners immobilitzats no és l'opció més aconsellable, ja que és una posició molt arriscada. Els diners, en general, perden valor amb el temps a causa de la pujada dels preus dels productes.

La realitat és que els estalviadors més conservadors tendeixen a buscar el moment adequat per rendibilitzar els seus diners. En l'actualitat, els indicadors econòmics semblen anticipar una recuperació de l'economia dels nivells pre-COVID-19. Com va passar en la crisi de 2008, Espanya ha registrat en l'últim any una inflació negativa a causa d'una caiguda de la demanda interna, però 2021 s'ha estrenat amb un canvi de tendència. Com s'ha esmentat, l'IPC va registrar un creixement mensual de l'1 % al març, fins a situar la taxa interanual en l'1,3 %, segons les dades de l'INE. En el primer trimestre els preus van pujar per primera vegada des de febrer de 2020, impulsats per l'encariment de l'electricitat i dels carburants.

En el primer trimestre del 2021, els preus van pujar per primera vegada des de febrer de 2020, impulsats per l'encariment de l'electricitat

És un repunt significatiu, ja que no s'aconseguia una taxa tan elevada des de l'abril de 2019, quan l'IPC es va situar en l'1,5 %. La taxa interanual de la inflació no registrava una pujada similar (d’1,3 punts) des de finals del 2016, quan va passar de l'1,6 % el desembre d'aquest any al 3 % el gener de 2017. Per la seva banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) es manté en el 0,3 %, de manera que se situa un punt per sota de la taxa de l'IPC general.

Com afecten la inflació i la deflació als estalviadors?

La pandèmia de la COVID-19 ha provocat una profunda crisi econòmica i social, tant a escala internacional com nacional. Espanya va tancar 2020 amb un dèficit del 10,09 % del producte interior brut (PIB), segons les dades presentades pel Govern. No obstant això, les previsions situen el país al capdavant de la recuperació econòmica a Europa, després d'haver estat un dels més afectats per la pandèmia. En concret, l'economia espanyola creixerà un 5,7 % aquest any, només superada per França, si bé l'avanç esperat per 2022 és d'un 4,8 %.

En aquest context, els estalviadors han de valorar el risc i les oportunitats que poden sorgir en els pròxims mesos. Una taxa d'inflació a la baixa permet mantenir el poder adquisitiu, però pot ser un senyal de la debilitat de la demanda, ja que els consumidors retarden les seves decisions de compra i els inversors dilaten les seves operacions financeres. Segons els experts, una deflació, és a dir, una inflació negativa, té efectes negatius en l'economia d'un país, com la congelació dels salaris i una menor demanda de productes. En canvi, el gran risc de la inflació és la pèrdua de poder adquisitiu que pot perjudicar els estalvis dels particulars.

D’estalviador a inversor: perdre la por a invertir

Les previsions econòmiques a mitjà i llarg termini dibuixen un escenari idoni perquè els estalviadors posin a 'treballar' els seus diners de cara a obtenir una rendibilitat més alta. Com a alternativa als comptes corrents, que tradicionalment han estat les opcions majoritàries dels estalviadors, hi ha els fons d'inversió, que permeten rendibilitzar el capital. Per fer aquest pas és important que els inversors componguin la seva pròpia cartera d'actius per reduir el risc, que planifiquin bé les seves inversions, que es plantegin un objectiu de rendibilitat i que defineixin un llindar de risc assumible.

Els experts insisteixen que no és recomanable tenir els diners immobilitzats i és important complementar l’estalvi amb la inversió. Són moments de replantejar com es pot construir el futur i establir els objectius adequats per aconseguir les metes que es marquen els estalviadors. «Els tipus d'interès estan en negatiu i seguiran així en els pròxims anys; rendeixen poc o gens en aquests productes [com ara els dipòsits o comptes corrents]», assegura Teresa Cabasés, de la direcció de Banca Personal de Banc Sabadell, al Podcast de Banc Sabadell.

 

Segons la seva opinió, queden molt lluny els terminis fixos amb rendibilitats elevades en què amb prou feines s'assumeixen riscos. Per aquesta raó, Cabasés anima els estalviadors a combinar la rutina de l'estalvi amb la inversió, tot i que la decisió dependrà de la mida dels estalvis, del tipus d’estalviador i dels riscos que decideixi assumir. «Ens hem de plantejar invertir en fons d'inversió, adaptant la inversió als objectius de rendibilitat i establint un horitzó temporal que anirà en funció del risc que vulguem assumir. Deixant, per descomptat, una part del nostre estalvi per cobrir imprevistos; és aconsellable tenir-lo en productes amb garantia de capital», apunta aquesta experta. «Fer petites inversions de manera periòdica és la millor forma de reduir el risc. El consell és que, encara que tinguis poc, si no ho necessites, inverteixis; perquè hi ha productes d'inversió adaptats a tots els perfils de risc».

-Temes relacionats-
up