Els vuit llibres que tot emprenedor hauria de llegir | EDE
movi-image-lainformacion-ocho-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
5 min del teu temps

Els vuit llibres que tot emprenedor hauria de llegir

Thu Sep 30 08:33:41 CEST 2021

Posar en marxa un negoci per compte propi no és fàcil, però hi ha una sèrie de títols que inclouen consells, pautes i mètodes de gestió que inspiren i fan el camí cap a l'èxit empresarial més senzill

Emprendre no és una tasca senzilla però, amb les eines i els coneixements adequats, pot resultar una mica més fàcil. El teixit empresarial espanyol està format en la seva gran majoria per empresaris que s'atreveixen a posar en marxa els seus propis negocis. Així ho mostren unes xifres que, tot i haver-se vist afectades per la pandèmia, segueixen assenyalant l'afany del país per emprendre: abans de la COVID-19, el 97 % de les empreses (és a dir, 3.417.000 companyies) eren petites i mitjanes empreses (pimes), d'acord amb Informa D&B; a dades de juny de 2021, hi ha 2.910.016 empreses d'aquest tipus en total.

La minva en el nombre de pimes és una realitat, però, a mesura que el pitjor de la crisi sanitària queda enrere, el sector va recuperant força. Segons l'informe Impacto económico de la COVID-19 sobre la pyme de España, elaborat pel Consell General d'Economistes (CGE) i la Fundació per a l'anàlisi estratègica i desenvolupament de la Pime (FAEDPYME) en col·laboració amb la Cambra de Comerç d'Espanya, el 15,4 % d'aquests negocis preveu augmentar la seva plantilla en el que queda d'any i el 74,9 % mantindrà el nombre d'empleats. De les empreses consultades, un 37,5 % es mostra optimista i creu que pujaran les seves vendes en el segon semestre del l'any 2021, amb només un 15 % les que opinen que perdran negoci; mentre, un 47,5 % de les quals confia en mantenir-se.

Amb tot, llançar-se a emprendre sempre requereix de valentia per la incertesa i la inseguretat, dues condicions que tot entrepeneur ha d'assumir com a una part natural de la seva aventura econòmica.

La incertesa i la seguretat són dues condicions que tot 'entrepeneur' ha d'assumir com a part natural de la seva aventura econòmica

Per trobar la inspiració i la motivació necessàries per fer un pas així d'important, el mercat literari consta d'una àmplia oferta amb títols indispensables. A continuació, es recomanen vuit llibres fonamentals per a qualsevol emprenedor:

El método Lean Start-Up, Eric Ries (Deusto Ediciones, 2012)

Una start-up és una organització dedicada a desenvolupar un servei basat en la tecnologia sota condicions d'incertesa extrema, tant si es tracta d'un sol emprenedor, com si és un grup de professionals experimentats. Així ho defineix Eric Ries en aquest llibre, on explica el mètode Lean Start-Up, un enfocament per al creixement de les empreses que es fonamenta en deixar de banda la incertesa per constituir un negoci de manera sostenible.

Aquest autor proposa diverses pràctiques que escurcen el cicle del desenvolupament del producte de les companyies, mesuren el progrés real i ajuden a entendre què demanen en realitat els consumidors. Per a això, el mètode Lean Start-Up aposta per fer un ús més eficient del capital i donar suport a la creativitat humana. Com a resultat, a més, les empreses podran canviar els seus plans amb agilitat.

Pot interessar-te: El mètode Lean i el desenvolupament de projectes en temps de crisi

El desafío de Darwin, Geoffrey Moore (Empresa Activa, 2007)

D'acord amb Charles Darwin, només sobreviuen els organismes que millor s'adapten al seu entorn. Aquest llibre de Geoffrey Moore proposa que aquesta llei de la naturalesa també es pot aplicar al món dels negocis i, per mantenir-se amb vida en l'ecosistema, la clau està en aconseguir una innovació constant, però que també aporti competitivitat.

En aquest llibre, l'autor duu a terme una investigació centrada en el cicle vital dels mercats, on qualsevol novetat serà sempre assimilada per la competència. Com a conseqüència, aquelles empreses que no s'adaptin a un mitjà en continu procés de canvi estan condemnades a extingir-se.

Geoffrey Moore proposa que la clau per mantenir amb vida al món dels negocis està en aconseguir una innovació constant

La estrategia del océano azul, W. Chan Kim i Renée Mauborgne (Profit, 2020)

Chan Kim i Mauborgne afirmen que, tot i que la majoria dels negocis competeixen en el mercat per diferenciar-se, aquesta estratègia ha quedat obsoleta si el que es vol és aconseguir un creixement rendible. La estrategia del océano azul posa fi a la idea que les empreses han de competir entre elles per aconseguir un avantatge competitiu, un mètode amb el qual tan sols generen «oceans vermells» tenyits de la «sang» dels seus rivals.

Els autors proposen deixar enrere aquest mètode i crear «oceans blaus» d'espais de mercats segurs i llestos per créixer, enfocant-se en fer que la competència es converteixi en alguna cosa sense importància. Aquest llibre, en definitiva, proposa canviar els esquemes i destaca els sis principis que tota empresa pot aplicar per formular i executar amb èxit estratègies d’«oceà blau».

Los siete hábitos de la gente altamente efectiva, Stephen R. Covey (Planeta, 2015)

Amb més de 25 milions d'exemplars venuts a tot el món, el llibre de Stephen Covey ha de ser un imprescindible a la prestatgeria de qualsevol emprenedor. Conegut amb el pseudònim del ‘Sòcrates americà’, Los siete hábitos de la gente altamente efectiva és un manual dividit en set etapes que el lector ha d'assimilar les a la seva personalitat i posar en pràctica en tots els àmbits empresarials.

Covey parteix de la idea que el caràcter es compon dels hàbits, els quals poden generar tant efectivitat, com inefectivitat. Per aconseguir ser una persona altament efectiva s'han d'assumir set hàbits: ser proactiu, començar un projecte amb un objectiu definit, donar prioritat al que realment és urgent, tenir una mentalitat de win-win, respectar els altres per poder ser entès i entendre a la resta, sinergitzar i «esmolar la serra» (ser capaç de renovar-se física, mental i espiritualment per aconseguir l'equilibri). 

El llibre de Stephen Covey ha de ser un imprescindible a la prestatgeria de qualsevol emprenedor

El libro negro del emprendedor, Fernando Trías de Bes (Empresa Activa, 2007)

«El 90 % de les iniciatives fracassa abans de quatre anys i només el 3 % dels manuals d'empresa es dedica a explicar per què». Fernando Trías de Bes analitza en El libro negro del emprendedor els factors clau d'aquest fracàs que exemplifica amb xifres, definint els trets que ha de tenir un veritable emprenedor: motivació i talent per trobar alguna cosa especial en una idea que la resta ja coneix.

L'autor desgrana el caràcter d'una persona emprenedora, qui considera que la seva postura vital és la d'estar preparat per enfrontar-se al món gaudint de la incertesa i la inseguretat del futur. Per a Trías de Bes, la clau de l'èxit resideix en com un concepte es posa en pràctica, perquè no fracassen les idees, sinó que són «les il·lusions les que es deixen vèncer per falta de cintura, imaginació i flexibilitat per afrontar imprevistos».

El principito se pone la corbata, Borja Vilaseca (Debolsillo, 2021)

Prenent com a base l'obra d'Antoine de Saint-Exupéry, Vilaseca construeix un relat inspirador que cerca divulgar valors de coneixement personal mitjançant una història exemplar. El principito se pone la corbata té com a objectiu fer comprendre al lector que, si de veritat s'està compromès amb el desenvolupament personal, és fonamental començar per conèixer-se un mateix.

Aquest llibre comença detallant la mala situació de la fictícia consultora SAT, on els empleats estan descontents, el cap és un tirà i s’hi respira el malestar. Pablo Príncipe, un nou director centrat en les persones i els valors, s'incorpora a l'empresa per revolucionar tot el que els seus treballadors creien saber. Com? A través de conceptes com ara l'autoconeixement, el desenvolupament personal i la intel·ligència emocional.

Prenent com a base l'obra d'Antoine de Saint-Exupéry, Vilaseca construeix un relat inspirador que cerca divulgar valors de coneixement personal

El talento nunca es suficiente, John C. Maxwell (Grupo Nelson, 2011)

Per a John C. Maxwell, el talent per si sol no és suficient per assolir l'èxit, ja que aquest depèn del desig d'aprendre, el caràcter, la iniciativa i la preparació, entre d'altres claus. Però, ¿com aconseguir aprofitar al màxim el potencial de cadascú?

Aquest autor desgrana a El talento nunca es suficiente les 13 veritats crucials que, segons el seu criteri, tota persona reeixida coneix: la fe eleva el talent, la iniciativa activa el talent, l'enfocament dirigeix el talent o la perseverança sosté el talent, entre d'altres.

Padre rico, padre pobre, Robert Kiyosaki i Sharon Lechter (Debolsillo, 2021)

Kiyosaki va tenir dos pares, un de biològic i la figura paterna d'un amic. El primer va ser un professor defensor del sistema educatiu i que considerava que, a força d'esforç i de treball, s'aconsegueixen les metes. El segon va ser qui el va instruir en l'art de posar els diners a «treballar» per a un mateix.

Pare ric, pare pobre és un d'aquells llibres que tot aquell que vulgui ampliar el seu coneixement sobre les finances ha de tenir. Se centra en la dualitat entre treballar per diners o aconseguir que aquests diners treballin per a un mateix, canviant el concepte de diners tal com ho concep la societat en general i sent un gran manual per millorar l’educació financera de qualsevol persona que ho llegeixi.

Pot interessar-te: Set llibres per millorar la teva educació financera

 

 

 

 

 

Fotografia de Pixabay a Pexels
-Temes relacionats-
up