Em compro una casa ara o m’espero a l’any que ve? | EDE
movi-image-comprar-casa-ahora-ano-viene-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Em compro una casa ara o m’espero a l’any que ve?

Thu Nov 28 14:32:55 CET 2019

Davant de l’augment del preu dels lloguers, expliquem què cal tenir en compte per triar el millor moment per comprar casa

Els preus dels lloguers continuen pujant. Som davant d’una nova bombolla immobiliària? Segons el portal Enalquiler.com, els lloguers s’han encarit un 17,8% a Madrid, un 36,6% a Màlaga i un 47,3% a Pamplona. En altres ciutats com Barcelona el preu del lloguer ha descendit un 7% l’últim any, encara que la pujada ha estat de gairebé un 40% en els últims cinc anys.

Davant d’aquesta situació, cada vegada són més les persones que decideixen decantar-se per la compra en lloc del lloguer. I moltes altres posposen aquesta decisió pensant que encara no és el moment adequat per fer-ho. La pregunta és inevitable: què és millor, comprar un habitatge ara o esperar fins a l’any que ve?

La resposta depèn de cada persona, però hi ha una sèrie de factors i variables que poden ajudar a prendre aquesta decisió.

La situació actual del mercat immobiliari

El preu dels habitatges a Espanya va pujar per 15è trimestre consecutiu, segons dades de Tinsa. En aquestes circumstàncies, és més que previsible que els pròxims mesos continuï la pujada de preus en el mercat immobiliari.

El president de Tinsa, Ignacio Martos, veu unes perspectives estables per als pròxims anys en un escenari de normalitat. L’expert considera que aquest moment és el més adequat per invertir amb normalitat i seguretat, especialment a les grans ciutats on es concentren les oportunitats laborals.

Malgrat això, el mercat immobiliari s’enfronta a algunes incerteses, la més important de les quals fa referència a la hipòtesi que estem a punt d’entrar en una nova recessió econòmica.

De fet, segons el V Estudio Casaktua ‘La demanda de vivienda a Espanya. 2019, ¿el año de estabilización del sector?’, els espanyols no estan tranquils amb la situació econòmica general, fins al punt que el 87% estan “d’acord” o “molt d’acord” que l’escenari actual presenta indicis similars a la situació que es va donar abans del 2008, mentre que l’any passat aquest percentatge era del 81%.

Potser per aquest motiu només un 22% dels enquestats tenen la intenció de canviar de casa aviat, davant del 37% que ho consideraven fa un any. La por al fet que s’estiguin repetint els errors que van conduir a la crisi econòmica i immobiliària de l’any 2008 continua sent palpable en la majoria de la població. I aquesta incertesa té un impacte en el mercat immobiliari.

El preu de les hipoteques

La compra d’un habitatge va unida, en la immensa majoria dels casos, a la signatura d’una hipoteca. Per a això, hi ha un factor addicional que hem de tenir molt en compte: l’euríbor. Es tracta del principal indicador de referència per al càlcul del tipus d’interès hipotecari i està molt relacionat amb els tipus d’interès del mercat i, per tant, amb la política monetària del Banc Central Europeu (BCE).

L’euríbor fa més de tres anys que està instal·lat en terreny negatiu. Això significa que les hipoteques a tipus variable són cada vegada més barates, i indirectament, també les hipoteques a tipus fix. Però també té com a contrapartida que un previsible increment d’aquest indicador augmentarà les quotes en el futur.

Posem el focus en un punt més pròxim: què pot passar els mesos vinents?

Per a Ferran Font, director d’estudis de Pisos.com, “la previsió és que l’euríbor segueixi instal·lat en terreny negatiu els pròxims dotze mesos. Especialment després d’un mes d’agost en què l’euríbor ha marcat nous mínims i tenint en compte que el BCE, ni de la mà de Mario Draghi ni de la seva successora Christine Lagarde, mostra o mostrarà símptomes de canviar de polítiques a curt termini”.

És a dir, es preveu que el preu de les hipoteques continuï sent molt baix almenys aquest any i el que ve.

El que hauràs d’estalviar per comprar-te casa o pis

Això sí, per sol·licitar una hipoteca hauràs d’estalviar, i potser més del que penses. La majoria de préstecs hipotecaris es concedeixen, com a màxim, pel 80% del valor de taxació. Això significa que haurem de tenir disponible, almenys, el 20% restant. Per exemple, per a un habitatge amb un valor de taxació de 200.000€ caldrà tenir estalviats almenys 40.000€.

A això, cal afegir-hi totes les despeses inicials relacionades amb la compra d’un habitatge, com ara gestoria, registre, taxació i impostos (IVA o ITP, depenent de si l’habitatge és nou o de segona mà, i IAJD), que suposen, aproximadament, entre el 10% i el 12% del valor total de l’habitatge, depenent de la comunitat autònoma on resideixis.

És a dir, abans de comprar un habitatge, haurem de tenir estalviat entre un 30% i un 32% del seu valor de taxació total. Seguint l’exemple anterior, necessitarem tenir almenys 60.000€ estalviats.

Aquest factor condiciona de manera significativa la compra d’un habitatge, ja que no tothom s’imagina que ha de disposar d’un estalvi tan important a l’hora de sol·licitar una hipoteca.

Llavors, millor comprar aquest any o esperar a l’any que ve?

En qualsevol cas, la decisió de comprar un habitatge ha de prendre’s amb molta cautela i depenent de cada situació.

Per a Ferran Font, “la urgència és un dels factors més determinants en la compra d’un habitatge. Sense ella, hi ha més possibilitats d’encertar triant amb calma entre el que vagi oferint el mercat. En aquest cas, i tenint la capacitat de fer front a la compra d’un habitatge, ara mateix és un bon moment per comprar un habitatge.

“A partir d’aquí, el risc és un factor en qualsevol inversió i cada persona decideix de manera individual. De tota manera, i davant les evolucions previstes tant dels tipus d’interès com de la previsible continuació de l’alça de preus, encara que sigui cada vegada més moderada, creiem que la situació continuarà sent propícia durant l’any vinent”, assenyala.

En definitiva, els experts coincideixen que previsiblement es repetirà la situació general dels últims anys en el mercat immobiliari i que, en general, és un bon moment per comprar un habitatge.

 

Fotografia del Carito a Unsplash
-Temes relacionats-
up